用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 有邊間學校可以包容ADHD
樓主: sarachk
go

[過動] 有邊間學校可以包容ADHD [複製鏈接]

引用:我仔係輕微adhd,+當年放棄一間地區名津校,

原帖由 a_for_apple 於 15-03-27 發表
我仔係輕微adhd, 當年放棄一間地區名津校,揀咗一間嚮石硤尾輕鬆嘅直資小學(唔出名嘅),好啱佢,完全冇後 ...
介意分享下係邊間嗎?

回覆 sarachk 的帖子

即使老師包容,家長都未必包容,同學都唔會包容,如hyper 重,真要靠小朋友自己控制,如果小朋友的行為影響到同學,家長同學都一樣會投訴,而老師包容都會有限度,我仔昨天收了封書面警告信了,我見家長時大哭,真是控制唔到…一年級確診, 冇食藥,上social class, 專注班,neuro feedback training, 食魚油, 在家冇限耐性同包容, 正面管教……到去年4年級有兩個term conduct 有b+, 我開心到不得了,我滿以為我們的努力冇白費,但今年情況差了,我都要好好了解下變差的原因,對症下藥,糾纏了咁多年,或可能都要考慮食藥了。

引用:回覆+sarachk+的帖子 即使老師包容,家長

原帖由 giftedpig 於 16-02-03 發表

即使老師包容,家長都未必包容,同學都唔會包容,如hyper 重,真要靠小朋友自己控制 ...
我嘅仔社交問题都令我好困擾, 最近有一段日子, 佢日日比人打, 佢同走師講又唔理, 同學又相繼整爛佢啲嘢。我同其中一個家長講, 佢又話佢嘅仔唔會咁做。最後我去揾校長, 見咗主任, 到最後不了了之。果個同學嘅班主任仲走嚟同我嘅仔請話係佢口多, 搞到打佢嘅小朋友依家唔敢返學。

引用:Quote:原帖由+a_for_apple+於+15-03-27+發

原帖由 rabbitmic 於 16-02-02 發表
介意分享下係邊間嗎?
已 pm 了

引用:Quote:原帖由+a_for_apple+於+15-03-27+發

原帖由 rabbitmic 於 16-02-02 發表
介意分享下係邊間嗎?
可否pm校名給我?

i want to know too, thanks!

回覆 a_for_apple 的帖子

可否告知那間學校?

giftedpig 發表於 16-2-3 19:43

即使老師包容,家長都未必包容,同學都唔會包容,如hyper 重,真要靠小朋友自己控制 ...
五年班踏入青春期又是另一階段......

我也想知係邊間小學,麻煩PM我

如果有荃灣、葵青、沙田的小學介紹我也想知道

我仔係輕微adhd, 當年放棄一間地區名津校,揀咗一間嚮石硤尾輕鬆嘅直資小學(唔出名嘅),好啱佢,完全冇後 ...
請問直資學校有沒有政府資援?

可否PM告知哪間小學?

minna-no 發表於 16-9-13 22:08
請問直資學校有沒有政府資援?

我唔太肯定,應該有,我唔係問得太詳細

回覆:a_for_apple 的帖子

唔該晒!

sand373 發表於 15-4-3 15:31
其實我再問問如果小朋友只係輕微ADHD, 會通知學校(官校)嗎?

你有評估証明,交俾學校佢地可以問政府拎錢幫小朋友,例如有咩社交班之類。
你唔出聲,有咩事都無咩人理你咁囉。
唔遊過去係個人選擇。不過我唔係雞,殺我黎警猴就好過份。我唔覺我需要對b6有幾好囉

引用:thanks +

原帖由 sarachk 於 15-02-27 發表
thanks
男/女?

我也想知係邊間小學,麻煩PM我

如果有九龍的小學介紹, 我也想知道, thanks

a_for_apple 發表於 15-3-27 08:15
那間學校,可否PM我, thanks

最愛爸媽 發表於 16-11-22 13:41
那間學校,可否PM我, thanks

我估嶺小

a_for_apple 發表於 15-3-27 08:15

可以話我知邊間小學嗎?

giftedpig 發表於 16-2-3 19:43

你要review 下你做緊嘅嘢,我個女當年都有食dha, 食咗幾年,但返學都係一路比老師投訴,太過hyper, 聽唔到指令,後來機緣巧合,工人姐姐走咗,我成日唔記得比dha 佢食,佢反而定啲。之後,我都唔死心,再試啲epa 高過dha 成份嘅魚油,但一食就好明顯high 返。原來我女唔食得dha.

我女都做過neuro feedback, 一開始佢哋幫佢改善hyperactive, 真係好明顯有效,之後幫佢improve 佢注意力,令佢self attention level 明顯改善,改善佢唔小心整到第2啲小朋友嘅問題,但當佢哋fix 佢其他問題時,同時又trigger 返hyperactive 出返嚟,令學校好難handle 佢,所以我都冇繼續neurofeedback.

我女好煩,人哋有效嘅treatment 對佢都唔work. 我哋要小心留意先幫到佢哋。佢哋都係身不由己,自已控制唔到,但其他人,由其正常嘅同學仔,一返屋企向家長投訴,學校就包容唔到。

一般家長,只會教小朋友見到啲支體有缺陷嘅人包容及幫助,但對於我哋呢啲小朋友,表面正常,佢哋就認為佢哋係曳,我哋冇教好佢,教自己小朋友避開,久而久之變為一種精神上嘅欺凌 .... (emoji)
‹ 上一主題|下一主題