用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 英華小學 等待英華結果的日子……
樓主: 小雀仔
go

等待英華結果的日子…… [複製鏈接]

回覆:等待英華結果的日子……

大家是否覺YW 比 St. Paul Boys 好呢?

引用:大家是否覺YW+比+St.+Paul+Boys+好呢? +

原帖由 babycherie 於 15-03-04 發表
大家是否覺YW 比 St. Paul Boys 好呢?
各有各好,兩間都是傳統名校,有名氣。教學方面,兩間都好嚴,但聽家長們的評語都好好。只知道,英華嚴得來又有班鬼馬教學團隊,學校活動一籮籮,D男仔出到嚟成績要好之外,有時受老師校長影響,都幾鬼馬。

YW n SPB 都好好,我有朋友講過如有 2 個 offers , 一定會揀,SPB, 因為在 香港區Cyber port 附近,學費貴d,d人高貴d
佢話 SSP ,始終都是 SSP, d人冇咁高上喎
我一出世就係九龍人,唔多明解
同埋宜家d人讀書也冇乜分地區呀啦,住九龍也可在香港島返學。

SSP=ST Paul boy?

回覆:wynnwynn 的帖子

SSP = Sham Shui Po

引用:YW+n+SPB+都好好,我有朋友講過如有+2+個+o

原帖由 babybbmm 於 15-03-04 發表
YW n SPB 都好好,我有朋友講過如有 2 個 offers , 一定會揀,SPB, 因為在 香港區Cyber port 附近,學費貴d ...
同你嘅朋友講,如果DBS收咗都唔好讀,因為在油尖旺,龍蛇混雜,多社團力量,近墨者黑,將來容易為社團效力,成為社團精英

引用:YW+n+SPB+都好好,我有朋友講過如有+2+個+o

原帖由 babybbmm 於 15-03-04 發表
YW n SPB 都好好,我有朋友講過如有 2 個 offers , 一定會揀,SPB, 因為在 香港區Cyber port 附近,學費貴d ...
你仲同呢D人做朋友嘅。

babybbmm 發表於 15-3-4 10:48
最後,你個朋友是否有YW and SPB offer?

回覆:Mario1234 的帖子

佢最想有 Co-ed offer , 因為校社靚和 d 人高上,但佢冇,DBS 也冇緣。

回覆:bubuG 的帖子

做朋友也可以的,只是我是九龍人,佢係香港島人,覺得過咗海高上 d

YW 有 2nd in , 冇 3rd in
SPB 有 2nd in , 1st batch waiting , 我也希望佢 wait 到,開心做個香港島的學生

babybbmm 發表於 15-3-4 15:19
YW 有 2nd in , 冇 3rd in
SPB 有 2nd in , 1st batch waiting , 我也希望佢 wait 到,開心做個香港島的學 ...
林校長有眼光冇比他入3rd In

YW in 到幾時?最後一日in 係幾時?
唔知幾時有result

引用:YW+in+到幾時?最後一日in+係幾時? 唔知幾

原帖由 mamay 於 15-03-04 發表
YW in 到幾時?最後一日in 係幾時?
唔知幾時有result
好似三月中有 result? 請問是否好快決定注册?Say by end of March?

dais 發表於 15-3-4 18:07
好似三月中有 result? 請問是否好快決定注册?Say by end of March?
通常出結果后好快到注冊日,不會有半個月

上年小兒很幸運,SPB及YW都有offer,可以講係魚與熊掌,兩間都係我所喜歡,最後揀了SPB,當然唔係因為在香港島,只係揀一間較嚴,較近屋企的小學。

真是等到好心急

學校網頁公佈:進入「2015-2016年度小一第三輪面試」考生,無論錄取與否,家長將於3月7日或之前收到通知信。

Sunnychan206    發表於 15-3-4 23:02

我小兒也有yw,spb offer,最後選了yw, 其實yw也很嚴的。

回覆:monsterparentss 的帖子

Thank you
好緊張呀,聽日開始要 mon 住嗰信箱

‹ 上一主題|下一主題