用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 培正am VS 德望pm
樓主: Tingkennie
go

培正am VS 德望pm [複製鏈接]

langweilig 發表於 15-2-27 14:39
中小
德小不是英小嗎?

回覆 Tingkennie 的帖子

我囡既offer係德望pm,培正pm雖然我都鍾意德望,但應會揀培正,因真正一條龍上小學!

引用:Quote:langweilig+發表於+15-2-27+14:39+中

原帖由 Tingkennie 於 15-02-27 發表
德小不是英小嗎?
話係中英校,聖經中文教,數學有中有英,英文水平肯定高過培正

belibalawah 發表於 15-2-27 15:59

我囡既offer係德望pm,培正pm雖然我都鍾意德望,但應會揀培正,因真正一條龍上小 ...
除左100%龍,仲有冇咩原因令你揀培正?

大仔今年剛經歷考小一,全軍覆沒,真係唔想再來一次仲有second in德望果日見家長,老師第一句已重點講德望幼稚園並不是一條龍上小學架!

回覆:Tingkennie 的帖子

係架,德望係全攻型,好多家長會吃不消,入左都揀轉校,要睇你們做父母係咪準備好,全力出擊,迎接挑戰,陪小朋友一齊作戰。

睇你想個小朋友係掂,hapi hapi學習,無乜壓力地直上中學,咁就培正。

If u aim higher, 覺得小朋友係谷得,或德望之後再上一層樓就德望。

最重要和老公商量好,大家一致,否則入學後有乜負面野,嘈交就唔好,要以小孩子的幸福為依歸。

恭喜你,兩個 offer都好正!

回覆:培正am VS 德望pm

培正。現在學好中文一點也不容易啊!朋友兒子讀培正他說學校也放了不少資源在小朋友的英文培訓上。

引用:Quote:原帖由+keep-calm+於+15-02-27+發表

原帖由 langweilig 於 15-02-27 發表
中小
Wrong, GHP is English school at which only Chinese & PTH are not taught in English.

引用:係架,德望係全攻型,好多家長會吃不消,入

原帖由 helenmelody 於 15-02-27 發表
係架,德望係全攻型,好多家長會吃不消,入左都揀轉校,要睇你們做父母係咪準備好,全力出擊,迎接挑戰,陪 ...
如講小學,培小好似都谷

回覆:keep-calm 的帖子

咁呢樣要等nicole123, 培正用家的分享。

我唔算好熟識培正,因較少朋友的孩子讀

但身邊的朋友分享,近兩年都講德望好谷,程度係大人小朋友都會頂唔住嗰隻,唔係普通谷的程度。

德望,英文好

引用:Quote:原帖由+helenmelody+於+15-02-27+發

原帖由 keep-calm 於 15-02-27 發表
如講小學,培小好似都谷
同意,培小當然谷,邊有傳統名小唔谷?

爭在有幾谷而已,培正應該谷得不是太誇張。

回覆 siden 的帖子

要小學唔谷跟本就冇可能,除非你target 既唔係香港既考試制度...

德望不單學術好,校風也非常好,我有幾個朋友女兒也是德望學生,很純,很乖的,而且很smart

回覆:helenmelody 的帖子

你想我講咩??谷吾谷??好難三言兩語講清。睇家長要求睇小朋友資質。我女上年都有考德望可惜第—round 已bye bye. 自己知自己事,我女冇本事謮good hope。自知資質—般,我自己又冇衝的決心,不如安穏在培幼。入到培幼又吾—定可以讀好培小,父母幾時都係見步行步,沒有最好的学校只有最合適旳。小学有谷吾谷真係睇小朋友。如你地想更深入了解培正,我不介意PM再電话傾,始终囗講方便深入傳神。

引用:德望不單學術好,校風也非常好,我有幾個朋

原帖由 chucimama 於 15-02-28 發表
德望不單學術好,校風也非常好,我有幾個朋友女兒也是德望學生,很純,很乖的,而且很smart ...
同意德望是很好的学校,讀到又不介意女校是very good.

Kings04 話有8O%上小學
民房

發表於 昨天 20:16 |只看該作者
引用:我聽聞小學收返8成以上 +

原帖由 樂樂2011 於 15-02-26 發表
我聽聞小學收返8成以上
Correct, my daughter is studying GHP P1 now.  There was about 80% girls in GHK admitted to GHP.  Importantly enough, P1 offer will be granted during mid of summer vacation in K2 (about end of July) so that the parents don't need to play "the game" of P1 enrollment any more during K3!!

我比較鍾意女校, 所以會簡 GOOD HOOP而且有80%上小學

除咗培正全龍

仲係邊處揾一間安排好得過GH?

7月底已經話你知你1st round上唔上到小學。

唔收嗰啲可立即chur盡去報考其他小學,因為7月底前只有音小優才陳守仁等已經面試或報名。俾哂足夠時間謀後路或搬屋大抽獎。SPK 民生 SH 等全部K3開學後先公布。

好彩有GH offer, 成個8月毫無壓力玩到癲都得。

唯一比不上SPK and SH 就係幼稚園生收咗唔俾大抽獎囉。

siden 發表於 15-2-28 11:17
除咗培正全龍

仲係邊處揾一間安排好得過GH?
Siden, 想知如果俾你選擇,你會選GH是嗎?
‹ 上一主題|下一主題