用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 20分,奉基,奉基千禧,合一堂點揀好? ...
樓主: airyaoi
go

20分,奉基,奉基千禧,合一堂點揀好? [複製鏈接]

回覆 奥脫福 的帖子

20分真的可以入德兆? 係咪講真?

garfielddog 發表於 15-3-3 13:47

回覆 奥脫福 的帖子

Why not?! 你以為德兆神到去拔小、喇沙、MCS般的級數嗎? 兩間油天20分
都有糊叫啦。。。碰呀!
誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

garfielddog 發表於 15-3-3 13:47
回覆 奥脫福 的帖子

德兆20分係有機會入, 只不過唔係必入啫
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

因為我係46區, 德兆已經算係呢頭誇啦啦既基督教學校, 我仲諗唔係舊生, 機會不大啫

garfielddog 發表於 15-3-3 14:38
回覆 hkpapa852 的帖子

因為我係46區, 德兆已經算係呢頭誇啦啦既基督教學校, 我仲諗唔係舊生, 機會不大啫  ...
德兆係48網, 唔算同網.

其實每年會20分都無機會既既, 最多都只係得一兩都學校, 通常都係神校(LS, St Mary ....), 今年多咗間有一線直屬中學既男女校25分都收唔晒

連傳統名校如灣仔St Joseph, Marymount, MCS甚至天神今年20分都仲有人入到, 兩間兆強有人20分有人入到一D都唔出奇.

sze0203  我太子協和20分唔中@@  發表於 15-3-6 09:31
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-3-3 13:22
如果你真係唔追求一線小學, 其實34網仲有間基道, 應該唔差過合一堂幾多, 但容易入過合一堂.

即使最後自行 ...
原來基道咁勁㗎?真係走漏眼哩~

airyaoi 發表於 15-3-5 02:04
原來基道咁勁㗎?真係走漏眼哩~
其實仲有31網間基道都唔差,不過呢間無中學,你只可以搏自行

回覆:20分,奉基,奉基千禧,合一堂點揀好?

今年奉基20分要抽!

回覆:hkpapa852 的帖子

31網基道都好似同基道中學是一條龍的.有錯請更正

引用:31網基道都好似同基道中學是一條龍的.有錯

原帖由 瑩希媽媽 於 15-03-05 發表
31網基道都好似同基道中學是一條龍的.有錯請更正
不,只有34基道有龍

引用:Quote:garfielddog+發表於+15-3-3+14:38+回

原帖由 hkpapa852 於 15-03-03 發表
德兆係48網, 唔算同網.

其實每年會20分都無機會既既, 最多都只係得一兩都學校, 通常都係神校(LS, St Mary  ...
邊間男女校25分都收唔哂? 請指教

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-03-03+發表

原帖由 sissysze 於 15-03-05 發表
邊間男女校25分都收唔哂? 請指教
循道

睇嚟20分想有得中或有份抽,只可以揀二線學校咯。循道25分都收唔晒,真係有少少嚇親。

引用:睇嚟20分想有得中或有份抽,只可以揀二線學

原帖由 airyaoi 於 15-03-06 發表
睇嚟20分想有得中或有份抽,只可以揀二線學校咯。循道25分都收唔晒,真係有少少嚇親。 ...
爆大冷,O晒咀,st mary反而有一兩個20分入

sze0203  天神20分都有入  發表於 15-3-6 09:31

引用:Quote:原帖由+sissysze+於+15-03-05+發表邊

原帖由 lauwingtai 於 15-03-06 發表
循道
嚇親 × 2

引用:Quote:原帖由+airyaoi+於+15-03-06+發表睇

原帖由 lauwingtai 於 15-03-06 發表
爆大冷,O晒咀,st mary反而有一兩個20分入
咪係,天神 & st mary's 今年都識人20中,居然循道甘勁,25收唔哂

sissysze 發表於 15-3-6 08:47
咪係,天神 & st mary's 今年都識人20中,居然循道甘勁,25收唔哂
咁男女校必收生超收既機會一定大過單性學校既. 而且話晒有間一線尾直屬小學, 升中保障高D, 所以而家一定多咗人爭.
唔知瑪神有冇咁既一日呢? (自行25分都收唔晒)
‹ 上一主題|下一主題