用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 蘇浙本地pm vs 聖公會am, 點揀?
樓主: nkbaby
go

蘇浙本地pm vs 聖公會am, 點揀? [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+nkbaby+於+15-02-25+發表蘇浙

原帖由 meowymeowy 於 15-02-26 發表
先考慮問題:
1) 你是否spcc舊生?
2) 或自行有最少25分入心儀津校嗎?
Agree

SKH學生考直私係有一定優勢...可以從網頁上得知...升小學只係煩...但又未至要担心
當然...背景厚/舊生關係...易d考SPCC/DBS...係一大原因 ~~~

有時某幼稚園升直/私小數字,好多係因本身冇聯繫小學或家長本身係舊生,所以較積極出去考小學。某類幼稚園家長就傾向大抽獎或升上本身聯繫小學,出去考既學生比例自然少d。

如果你想小朋友入私小一定係SKH,
但想小一有少少保障的話, 同唔介意傳統教學方式同大班教學就KCS.
單純因為語境而選KCS, 倒不如另外比錢出面補英普都得.
由於KCS同SKH同好多人報, 就算哥哥入咗不等於將來弟弟都入到.

其實kcs的小學不是比較易考到的嗎?為什麼不讀完skh去考.如果victoria就話考慮下啫,因走ib定local問題.

如果為了backup,真的不用擔心,好相信讀完skh的小朋友非常大的機會考到kcs.你睇佢考到8成的直資差不多冇人入kcs就知(因好多人最後有的offer好過kcs小學)(但老實講skh的家長基本上甚少有去考kcs的)

所以我好奇怪點解咁多人勸樓主要kcs.

如果language,我估真係可能kcs好d.但只要每星期出去上下pth同英文堂,我相信唔會差好遠.而且skh的學生英文同pth都係非常好的.

我未聽過skh的學生考唔到學校,只是考到的是不是他們心目中的學校.放心啦,好多學校都好like skh的學生.

仲有skh揀得你的,唔好睇少自己啦.佢有佢的criteria揀人,所以一般的小朋友都係醒目有禮的.考小學都有著數的

btw,skh收弟弟的機會很大的.

好多謝大家既寶貴意見 :)

fruitfulsnoopy 發表於 15-2-27 17:38
其實kcs的小學不是比較易考到的嗎?為什麼不讀完skh去考.如果victoria就話考慮下啫,因走ib定local問題.

如 ...
同意....我所知既正正如此

引用:+本帖最後由+fruitfulsnoopy+於+15-2-27+17

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-02-27 發表

其實kcs的小學不是比較易考到的嗎?為什麼不讀完skh去 ...
朋友個囝Skh K3, 佢同我講嘅也是如此。考得最差果個最後都有校長幫忙叩到地區熱門津校

3年前幼稚園競爭都冇咁激烈,上年/今年都覺得特別慘烈,如果你有自信,K3再同全世界爭位,聖公會係好的,買定個保險; 有個安全網當然係蘇浙。。。

咁慘烈既情况下被SKH取錄...咁充滿自信都正常吖
幼稚園...小學...中學...爭來爭去咪同一班人...每個階段都係爭d 好學校
理論上...爭得入SKH都應有一定競爭力...學校往績應可以用黎參考...唔係可以信d乜
去到考中學....蘇浙小學學生咪一樣面對所謂全世界...除非諗住上蘇浙中學~~~

pibe  well said  發表於 15-3-1 01:00

回覆:nkbaby 的帖子

一定聖公會,如果妳放棄一定好多人多謝妳

兩間都好呀。但有半龍,多個保障。唔怕一萬,至怕萬一,就算SKH8成考到BAND1,都仲有兩成唔系。但蘇浙小學卻是BAND 1. 而且直升機會大。況且,讀完蘇幼考其他BAND 1 小學唔會小機會過SKH. 我朋友兩個女讀蘇浙,兩屆的班中同學都考到好多BAND 1 龍校, SPC, SH, ST Clare,St Stephens.....聽到我流口水!

引用:兩間都好呀。但有半龍,多個保障。唔怕一萬

原帖由 lovely_meloci 於 15-03-11 發表
兩間都好呀。但有半龍,多個保障。唔怕一萬,至怕萬一,就算SKH8成考到BAND1,都仲有兩成唔系。但蘇浙小學 ...
哈哈,你有冇睇過skh其餘果2成去左邊?係好勁的津校,喇沙,st jo,瑪利曼,華仁,或者地區名校如St. Peter 個d。如果加埋呢個數字都唔comfort冇嘢講。不過話說回頭,這是history,不是must 就係事實

回覆:蘇浙本地pm vs 聖公會am, 點揀?

所以其餘果2成係分分鐘好過考果d。

引用:Quote:原帖由+lovely_meloci+於+15-03-11+

原帖由 fruitfulsnoopy 於 15-03-11 發表
哈哈,你有冇睇過skh其餘果2成去左邊?係好勁的津校,喇沙,st jo,瑪利曼,華仁,或者地區名校如St. Peter  ...
要注意好多父或母或sibling 是名津舊生...

mcl203 發表於 15-2-28 16:15
咁慘烈既情况下被SKH取錄...咁充滿自信都正常吖
幼稚園...小學...中學...爭來爭去咪同一班人...每個階段都 ...

Agree, 信小朋友,揀SKH
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

fruitfulsnoopy 發表於 15-3-11 08:41
哈哈,你有冇睇過skh其餘果2成去左邊?係好勁的津校,喇沙,st jo,瑪利曼,華仁,或者地區名校如St. Peter  ...

Agree, 除非係top 龍校,否則不要受影響

大把人等住SHK位
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 lovely_meloci 的帖子

2成去官津唔等於無名私直小學收噃,係唔去私直而已!!!!

引用:Quote:原帖由+fruitfulsnoopy+於+15-03-11+

原帖由 meowymeowy 於 15-03-11 發表
要注意好多父或母或sibling 是名津舊生...
就算是舊生,也代表不是他們沒有能力去考,而是有個勁水泡。但我知的,有人手上有高小offer叩門入華仁。又有人有私小backup 抽中瑪利曼。
所以果20%,其實一樣考到好

回覆:蘇浙本地pm vs 聖公會am, 點揀?

有冇人知大約有幾多SKH學生升上 St. Paul's boys 呢?

‹ 上一主題|下一主題