用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學 ...
樓主: popong
go

嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學

引用:Quote:cindy124+發表於+15-4-12+22:27+其實

引用:Quote:cindy124+發表於+15-4-12+22:27+其實

原帖由 hkpapa852 於 15-04-13 發表
但係12年後既成績係唔係就可以攞開始咗2年既dse呢?每年都會有高低,到時St clare 考得差咗,其他學校考得好咗,咁又點?一個學校好唔好,唔係只看成績!

cindy124 發表於 15-4-13 12:19
但係12年後既成績係唔係就可以攞開始咗2年既dse呢?每年都會有高低,到時St clare 考得差咗,其他學校考得 ...
學校好唔好, 唔係淨係睇成績呢點我係認同. 但現實係, 成績係香港教育制度中係極重要一環.

有D好有心機去教學生既學校, 不太注重學生學術成績, 到升中時得可能唔夠20%Band 1學生, 你接唔接受到?

又或者, 小學既直屬中學好有心機去教學生, 但長期只能接收大部份B2/B3學生, 咁你又會唔會揀直升?

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:cindy124+發表於+15-4-13+12:19+但係

原帖由 hkpapa852 於 15-04-13 發表
學校好唔好, 唔係淨係睇成績呢點我係認同. 但現實係, 成績係香港教育制度中係極重要一環.

有D好有心機去教 ...
其實banding唔banding,係叻既,點都會入到大學,係唔叻既,比間band1 你,點讀都讀唔到㗎啦!我開始睇化咗banding依個game,小朋友開心,有自信,對佢將來做人會有幫助過大個咗回想返日日為成績去跑!香港教育係差,我地做父母應為小朋友去唸點樣可以幫佢地尋求快樂!不是嗎?太過在意成績,banding,小朋友會感壓力,介因他們看見我們有壓!

kathyl331  完全認同.  發表於 15-6-20 12:37

siden 發表於 15-3-3 10:53
咁實在太誇張。

有冇前輩知道DGS / St Paul Convent / GH / Coed / 協恩 / 男拔呢類直資係咪間間都咁可怕 ...
庇理羅士又如何?

回覆:嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學

去置富實地視察啦!

chingcging 發表於 15-4-29 11:49
去置富實地視察啦!
要就啱放學時間先得,仲要係閒日,唔係咁易。不如講講你觀察之後嘅心得啦!

引用:Quote:chingcging+發表於+15-4-29+11:49+去

原帖由 kongman 於 15-04-29 發表
要就啱放學時間先得,仲要係閒日,唔係咁易。不如講講你觀察之後嘅心得啦!
...
哈哈,我講完驚俾人圍毆喎!

引用:Quote:原帖由+kongman+於+15-04-29+發表要c

回覆 cindy124 的帖子

完全同意,兩間都是好學校,爭論意義不大

回覆:popong 的帖子

其實我呀囡有in. 5 minutes我又覺得有單對單問野。起碼話我知問答係有紋有路。better than dgs interview. Dgs, my daughter said: 老師叫我地成班蓋印在answer sheet, 你like點蓋都得。

即係老師指引有問題。

利申:我呀囡都係waiting 聖心。

引用:去置富實地視察啦! +

原帖由 chingcging 於 15-04-29 發表
去置富實地視察啦!
係指邊間?

hkpapa852  妳查下邊間係置富咪知囉!   發表於 15-5-27 09:26

lightingchung 發表於 15-2-27 20:05
睇完個%行,如果信咗,就

** 聖嘉勒小學2013-2014年度小六只有37人升中, 所以直屬位未用盡85%, 聖嘉勒女書院用盡保留位可有72個