用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學 ...
樓主: popong
go

嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學 [複製鏈接]

引用:2013-2014年度DSE成績參考:聖心書院:升讀本

原帖由 hkpapa852 於 15-03-02 發表
2013-2014年度DSE成績參考:

聖心書院:
雖然只是聯繫,但大坑真先中學收好多真小。計女仔有7成。 http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/index.php?parent_id=6&page_id=61

------------
令人覺得非常似培正,覺得真中自行全收真小

如有7成,女仔讀真小好好,但不知將來是否都保到7成??

winnietingting 發表於 15-3-2 10:25
雖然只是聯繫,但大坑真先中學收好多真小。計女仔有7成。 http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/i ...

始終有隠憂, 真小上年小六全級有班共87人 (79女8男), 但今年小一已經有5班, 估計至少一級100人, 競爭又大咗

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-3-2+10:25

原帖由 hkpapa852 於 15-03-02 發表
始終有隠憂, 真小上年小六全級有班共87人 (79女8男), 但今年小一已經有班, 估計至少一級100人, 競爭又大咗
...
Yes

winnietingting 發表於 15-3-2 10:25
雖然只是聯繫,但大坑真先中學收好多真小。計女仔有7成。 http://www.tlmshkps.edu.hk/tlmshkps/web/info/i ...
其實中學同小學只作聯繫而不作直屬, 間接暗示中學係要擇優而取.

千祈唔好放過多期望係D沒有保証既"可能會收既學額" (自行+叩門)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:嘉諾撒聖心學校(上午私校)vs 聖嘉勒小學

如果st paul convent , 聖心同st clare,大家又會點揀

lightingchung 發表於 15-3-2 19:21
如果st paul convent , 聖心同st clare,大家又會點揀
我會揀SP, 成績好同埋地點方便嘛。不過有朋友是校友,她成日話風氣唔好,但我仍然視它為dream school.

引用:Quote:lightingchung+發表於+15-3-2+19:21+

原帖由 yubaba 於 15-03-02 發表
我會揀SP, 成績好同埋地點方便嘛。不過有朋友是校友,她成日話風氣唔好,但我仍然視它為dream school.  ...
SP 風氣有什麼問題呢?

好好奇

siden 發表於 15-3-2 21:35
SP 風氣有什麼問題呢?

好好奇
佢講過同學虛榮D,物質D,可能同家境好有關。我見她們多數不是乖乖女斯文型,但一般好有自信,這是我欣賞的。

yubaba 發表於 15-3-2 21:49
佢講過同學虛榮D,物質D,可能同家境好有關。我見她們多數不是乖乖女斯文型,但一般好有自信,這是我欣賞的 ...

我朋友個女幾年前係畢業, 佢曾經講過以下既野:
小學部無乜問題, 但中學部就大鑊, 有至少半班同學, 每個月/兩個月就換銀包 (換親至差都係GUXXX, 較多係PRXXX, LX個D), 手機更加係一有新款就2星期內必換, 同學仔出街都要去5 星級酒店食high tea.... 呢種風氣, 唔係一般家庭頂得住, 佢都好辛苦捱咗7年(佢個女當年係尾二/三個屆AL, 所以要捱7年)

Cutemom0808  yes  發表於 15-3-27 12:20
siden  好駭人!  發表於 15-3-3 10:16

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-3-3+10:28+編

原帖由 hkpapa852 於 15-03-03 發表
咁實在太誇張。

有冇前輩知道DGS / St Paul Convent / GH / Coed / 協恩 / 男拔呢類直資係咪間間都咁可怕?

以上邊幾間會冇咁奢華浮誇???

Cutemom0808  SH、協恩and GH校風最好  發表於 15-3-27 12:22
hkpapa852  我講個間係St Paul Convent  發表於 15-3-3 11:00

hkpapa852 發表於 15-3-3 09:49
我朋友個女幾年前係畢業, 佢曾經講過以下既野:
小學部無乜問題, 但中學部就大鑊, 有至少半班同學, 每個月/ ...
唔係掛

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-3-3+10:28+編

我知道你講緊St Paul Convent.

所以我想請問你及其他前輩,是否間間直資名/神中學都有此現象。

還是有些又名/神,又比較樸素的呢?

siden 發表於 15-3-3 11:05
我知道你講緊St Paul Convent.

所以我想請問你及其他前輩,是否間間直資名/神中學都有此現象。

你講果堆應該得協恩比較"有可能"比較樸素, SPCS, GH, DGS, SPCC, 我諗都會有樸素既學生, 不過比例上應該少好多

hkpapa852  HY中學轉咗直資, 遲D好難講了!   發表於 15-3-3 12:22

323 發表於 15-3-3 10:56
唔係掛

講真, 去到中學仲讀緊直資傳統名校, 7-8成家底都有番咁上下, 有D返學放學都可能係車出車入添.
你覺得佢地行為奢華? 佢覺得只係基本需要; 當然, 呢D學校都有部份家庭只係小康, 但比例上真係少.

去得呢類學校, 要有心理準備應付埋呢一樣野

引用:Quote:323+發表於+15-3-3+10:56+唔係掛講真

講真, 去到中學仲讀緊直資傳統名校, 7-8成家底都有番咁上下, 有D返學放學都可能係車出車入添.
你覺得佢地行 ...

hkpapa852 發表於 15-3-3 13:49
你覺得佢地行 ...
所以我話只係協恩比較"有可能". 其實我諗每間學校都有, 只係比例問題

siden 發表於 15-3-3 13:51
其實小學唔駛太擔心, 通常都係中學先見真章

SPCS 無咁誇下化.....莫非我識果d係少數

323 發表於 15-3-3 11:58
你講果堆應該得協恩比較"有可能"比較樸素, SPCS, GH, DGS, SPCC, 我諗都會有樸素既學生, 不過比例上應該少 ...
去到中學反為拉平均左...因中學反而睇成績收生...幫學校谷成績至重要~~~
‹ 上一主題|下一主題