用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 傳統名校
go

傳統名校

很多人講傳統名校,想知即邊d?謝謝。

如有offer, 多唔多會放棄?many many thanks

lovebb2 發表於 15-2-21 16:14

如有offer, 多唔多會放棄?many many thanks
詳盡介紹

http://zh.wikipedia.org/zh-hk/%E9%A6%99%E6%B8%AF%E8%A3%9C%E5%8A%A9%E5%AD%B8%E6%A0%A1%E8%AD%B0%E6%9C%83

你有2間以上的傳統名校offers,總要揀間放棄架!St. Paul Co-ed 同女拔一齊收,你都要揀啦!

即係指St Mary,喇沙、瑪利諾...等等。有吸引力的,尤其有中學,又唔使錢,仲必收細佬妹的。

但係咪一定唔會放棄,又未必,而家開明、有財力的父母多咗,如果真係覺得小朋友唔適合,放棄就放棄,吾出奇。

之前見過ek分享,放spc去hkgua, st marys 去cky etc, 又如何呢?

點解香港人會唔知邊幾間系傳統名校? 你住那裡?

引用:點解香港人會唔知邊幾間系傳統名校?+你住那

原帖由 ssselina 於 15-02-22 發表
don't worry.  因學校實好多,想看一看有冇一個客觀定義,何謂傳統名校。話時話,原來爭崩頭的 高主教,大坑真光都不算,而循道原來悠久。

回覆 lauwingtai 的帖子

This is a list of subsidized schools only. Top government schools like QC, KC, BPS and QES are also traditional elite schools.

睇呢個list, 似乎二十世紀初, 女校多過男校, 又發現原來聖保羅男女原本是純女校 ..... interesting info

ssselina 發表於 15-2-22 10:42
我看完條問題,第一時間都系感覺

引用:Quote:ssselina+發表於+15-2-22+10:42+點解

原帖由 LeeCC 於 15-02-22 發表
我看完條問題,第一時間都系感覺
Sorry, 我以後會寫好d

我只想了解多些中學,想知是否傳統名校一定好????  但睇完個list, 原來一些考dse有非常好成績的中學(曾肇添,林護 etc), 都不包括

Yanamami  果d叫地区名校  發表於 15-2-22 17:58

回覆:lovebb2 的帖子

想了解中學係咪應去中學嗰邊問?

回覆:傳統名校

香港的baby bomb在50-60年,大量學校在那時產生,談得上傳統,應有60年歷史以上,名校就視乎有幾多高官名人畢業於此,照計他們有$有懽的都應該30-40年前畢業,所以DSE成績好的林護/黃芴南的校友,最多未做到醫生仔,比你入到喇拔,無family background點會做到大律師、大國手,明唔明呀,傳統名校!

宏心 發表於 15-2-22 15:14
唔係話樓主,EK 真係好多B6架!佢地用繁體翻譯軟件,將簡體字變繁體,寫埋廣東話,上來問呢問路,但一問就 ...
我反而覺得佢地好多仲清楚過香港家長,佢地揀學校只揀名氣,香港家長好多唔係
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

引用:Quote:lovebb2+發表於+15-2-21+16:14+很多

原帖由 MrBeast 於 15-02-22 發表
之前見過ek分享,放spc去hkgua, st marys 去cky etc, 又如何呢?
HKUGA DSE 成績好好,我自己也Prefer HKUGA 多於SPC, SPC 中學只是B2B.

Imagist  SPC不是直資嗎?有BANDING?  發表於 15-3-1 02:43
Imagist  SPC不是B1B?  發表於 15-3-1 02:39

babycherie 發表於 15-2-23 20:01
HKUGA DSE 成績好好,我自己也Prefer HKUGA 多於SPC, SPC 中學只是B2B.
這case 已是好幾年前,當年hkuga 的公開試成績不是如這兩年間咁明確。不過e加要從這兩間揀,都幾頭痛

引用:Quote:babycherie+發表於+15-2-23+20:01+HK

原帖由 MrBeast 於 15-02-23 發表
這case 已是好幾年前,當年hkuga 的公開試成績不是如這兩年間咁明確。不過e加要從這兩間揀,都幾頭痛 ...
SPC 係st Paul convent/ St. Paul catholic or St. Paul college?

引用:Quote:babycherie+發表於+15-2-23+20:01+HK

原帖由 MrBeast 於 15-02-23 發表
這case 已是好幾年前,當年hkuga 的公開試成績不是如這兩年間咁明確。不過e加要從這兩間揀,都幾頭痛 ...
sorry, hkgua 即係邊間?

DevilPig 發表於 15-2-27 18:50
sorry, hkgua 即係邊間?
港大同學會 ~~~