用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 教育失敗 人心難歸(陳競立)
樓主: elbar
go

教育失敗 人心難歸(陳競立) [複製鏈接]

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-2-26+02:53+

原帖由 lamyeelok 於 15-02-26 發表
乜羅范有資格被稱為「教育家」?你還加上「偉大」這形容詞。你果然眼光「獨到」兼另類!

你知不知羅范掌 ...
2001年前後,當羅范在教署當權時,有幸參加一個由她做主持人的小眾硏討會。會上我問有沒有機會在香港行學卷,她馬上説 it is out of question.  

過了兩三年,在另外一場政府的政策討論會上,會是講其他嘢,但旁邊坐的是一個教暑高層,愚蠢的我又問香港有沒有機會行學卷,讓所有家長多些主導自己孩子教育的權利?他反問我個囝讀什麼學校?當我告之是直資時,他便説:「你不是有學卷了嗎?」

我不想演譯了,把香港學校分制,有能力有學卷, non-jupas 又可以逃避 中文、LS 兩大剎神,偉大來得...............

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-2-26+02:53+

乜羅范有資格被稱為「教育家」?你還加上「偉大」這形容詞。你果然眼光「獨到」兼另類!

你知不知羅范掌 ...
做大事,大方向正確,總要有人 犧牲下,

回覆:samchan2179 的帖子

是的,在我們社會,資源多些的家庭,多點優勢。資源不足的,或許可以犧........

上位者自有........

引用:Quote:原帖由+lamyeelok+於+15-02-26+發表

原帖由 samchan2179 於 15-02-26 發表
做大事,大方向正確,總要有人 犧牲下,
辛苦羅范及一眾高官了。

引用:是的,在我們社會,資源多些的家庭,多點優

原帖由 hogwarts 於 15-02-26 發表
是的,在我們社會,資源多些的家庭,多點優勢。資源不足的,或許可以犧........

上位者自有........
有甚麼地方,有資源的人不會在社會各方面多點選擇?

魚仔行是弱勢學校,但聽説有幾千萬盈餘(雖然部份係 donation),我懷疑香港有沒有真正資源貧乏的學校。如果要所有學校同一樣資源,咁只係學校共產。

The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

引用:+本帖最後由+lamyeelok+於+15-2-26+14:09+

我地要對政府有信心,唔好每事懷疑,挑戰政治!咁香港人就可以溫飽,富足,人人開心!大方向係對中國嘅認識要加大力度,加快融合,打造愛國教育平台,防止外國反動思潮滲透。要認識殖民地嘅惡法,對愛國人仕嘅迫害,了解基本法係香港民主嘅根!

回覆:lamyeelok 的帖子

咁國共内戰?

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-2-26+16:20+

吓!乜你連誠信早已破產嘅CY領導下之政府都信,背後再由一黨專政兼有特權的北京領導幹部操控下點會使人有信 ...
就係囉,殖民地無民主一樣生活安穩,點解宜家先要民主?一定係外國勢力想搞事。曾德成派傳單都要入册通櫃!惡法!

引用:Quote:skkeung+發表於+15-2-26+17:40+咁國

曾發生國共內戰又如何?跟現時討論議題有何關係?而事實上,從古至今世上有那幾個國家從未發生過不同形式/ ...
國共內戰,死幾多人呀!無外國勢力,就打唔成,所以一定唔好比外國勢力介入香港政治!

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-2-26+21:52+

你都多鬼餘,我都可以話冇共產黨咪冇國共內戰囉,所以當年唔好比共產黨崛起!
我之前講過,不介意外國勢力 ...
孫中山係國父,做大事,推翻腐敗滿淸,搵左日本黑社會幫手。目標大於手段。可以接受。搵黑社會幫手,古今中外社會都好普遍!

成功是國父
不成功便是勾結外國勢力的賣國賊。
長遠及個別家庭文化及康樂策略督導關注組委員會召集人
Long-term and Individual Families Culture and Leisure Strategy Steering Concern Group Committee Convener
‹ 上一主題|下一主題