用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 聖公會幼稚園 pm VS York 主流班 am
go

聖公會幼稚園 pm VS York 主流班 am [複製鏈接]

請指教!
   0    0    0    0

回覆:itcrossoverme 的帖子

I'd prefer SHK.

回覆:聖公會幼稚園 pm VS York 主流班 am

SKH

住邊?

番學車程好唔同

回覆:siden 的帖子

一定係SKH ,甘難考都入到,好叻仔/女。聽好多人講SKH係一間好好的學校,我唔係用家。

如交通吾係問題,就聖公會

住港島就SKH, 住Kln就york

SKH係好,但唔係好到值得日日過海去讀。

Skh是好學校,不是三言兩語可講得哂.....

基本上除咗龍校勉強講得通,我覺得唔值得一個3歲細路日日過海讀書。有full time mum做司機接送除外。

SKH口啤好,但知道即使父母是專業人士,都入唔到傳說中的男女神校。可能入埋教會好啲!

回覆:siden 的帖子

選學校唔應該只講考小一成績,雖然係幼稚園,小朋友係學校都學到吾同野,我作為家長都係學校學到好多野。或者樓主應該問d用家,多了解學校的特點,避免錯過了好學校。

我會揀SKH, 個人認為SKH德育方面教得好好, 要教好小朋友, 先由老師做起, 在聖公會會感到老師之間都有傾有講, 感覺和諧, 校長也經常跟小朋友打招呼, 這是難得的學校氣氛; 至於York, 我沒有親身經驗, 但朋友口中得知語文不錯; 不過, 出到去考學校, 當大家學術上差唔多, 就係睇品德, 而品德唔係去三兩個班就學到, 真係要慢慢培養。

學校只是幫助小朋友懂得基本的德行,不要太冀望幼稚園可教德育會好好⋯⋯想想一班算平衡老師教導8-10人,是否可兼顧各小朋友的學術和德行?
如小朋友本身性格,加上父母的管教有問題,幼稚園如何教導,小朋友亦不會改變其問題,所以幼稚園的德育可以是次考慮⋯父母教導重要D⋯(自身有其經歷!)

我又曾經見過一大班幾十個小朋友係一個私人聚會...有男有女
佢地玩得正在非常開心...老師一到場...叫佢地唱校歌
連男孩子都乖乖的立即靜下來唱校歌...咁多次都未見佢地從無爭拗
呢d唔係對老師既尊敬...老師經驗既豐富...德育教德好既反映
當然...家教係不能缺少...要兩方面佩合
試想想...學校乜都唔理...只夠家長自理...你會讓孩子入讀嗎?? ~~~

mcl203 發表於 15-3-1 12:38
我又曾經見過一大班幾十個小朋友係一個私人聚會...有男有女
佢地玩得正在非常開心...老師一到場...叫佢地唱 ...
MCL, 你小朋友係讀SKH嗎?

想知有那一間幼稚園可以乜都唔理無教德育!?
在此只想說就算出名教德育好(如:創價),
小朋友在學校及有老師時可以好好,但對外或在家又另一相反行為⋯⋯相信很多家長也經歷過!
這樣即是什麼?亦即是要家校合作囉!但小朋友一星期在幼稚園只有約15小時,比重那一方面為重呢!?

結論即係講緊乜?....即係教德育是否重要?
一星期得15小時?....比重边方面係重要?...只教學術?
教德育好...咁即係創價好唔好?
SKH德育教得好....學術上就唔會好?
出名教德育好...只有創價?
真係仲未搞得清方向

btw...重覆 "當然...家教係不能缺少...要兩方面佩合"~~~

QKmommy 發表於 15-3-1 15:29
MCL, 你小朋友係讀SKH嗎?

曾經....多年前既事了 ~~~

返回主題...個人意見係...近屋企果間KG較好 ~~~

只看人家留言,不思想,不整理, 且喜搬字過紙批評人的人,在此再寫大段文字,相信亦沒意思.......再多說亦無謂......收線!!

哎吔...睇埋其他post...原來都有考SKH嫁...仲以為對SKH無乜認識...多咀分享下添...晒左d力~~~
‹ 上一主題|下一主題