用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 作為父親幫兒子,梁特首和平常人沒分別 ...
樓主: bookreader
go

作為父親幫兒子,梁特首和平常人沒分別 [複製鏈接]

lamyeelok 發表於 15-2-23 13:48
這是否合適的做法,見人見智,但起碼不涉及公職人員「以權謀私」的法律問題。 ...

那班「見仁見智」的, 一朝掌權, 隨時就變梁錦松梁振英啦.

不犯「法」其實要求很低, 真正犯了法的人法律也不一定能將他制裁.  我認為梁振英的做法完全不可接受, 因為他的行為已超越了我的道德底線, 不管他是特首還是一個普通商人.  只是, 他身為特首, 罪加一等, 就是這樣.

引用:其實加分,為仔女安排最好的!CY+係好爸爸

原帖由 samchan2179 於 15-02-17 發表
其實加分,為仔女安排最好的!CY 係好爸爸,我地一定支持!
咩理論?

引用:Quote:原帖由+samchan2179+於+15-02-17+發

原帖由 skkeung 於 15-02-23 發表
咩理論?
CY做好爸爸應做嘅事,值得支持!佢又無叫小劉損4憶比小CY,無問題呀!

從今以後, 做善事或搭橋助善舉,也要查三世書,先出公告,無人質疑,才做善捐。
或是捐款到無人識的機構或地方,才可避流言.

在不久的將來,本地有心人不再捐款本地機構,因為他們全有Connection!

lamyeelok  不難理解吧  發表於 15-2-24 21:10
lamyeelok  何謂避嫌何謂有關係的connection   發表於 15-2-24 21:09

samchan2179 發表於 15-2-23 23:00
CY做好爸爸應做嘅事,值得支持!佢又無叫小劉損4憶比小CY,無問題呀!

...
有些自以為聰明的人,總愛機關算盡,點會咁直接叫小劉捐4億比小CY!只是這4億之中,是否為了讓小CY在研究過程中得以享用到方便。風水佬就話呃人十年八年,這次捐款是幫助卡羅琳醫學院在港大成立一個生物科技的研究室,而最終小CY是得以享用這個方便的話,CY這個機關算盡就不但會枉費他懸懸半世心,還害得一場歡喜變作悠悠三更夢!咁快就可斷定無問題?

YauMum 發表於 15-2-23 23:43
從今以後, 做善事或搭橋助善舉,也要查三世書,先出公告,無人質疑,才做善捐。
或是捐款到無人識的機構或地方 ...
其實不用從今以後,一向捐款做善事都要避忌下好,至少跟自己的生意有直接或間接關係的官員都要非常小心,捐之前一定要查下。何況今次是特首撮合的捐款,至少都查下特首的至親親屬之中,有沒有跟這家學院有關係啦!

samchan2179 發表於 15-2-23 23:00

...

但係佢留咗個科技局副局長畀小劉喎...... 雖然表面上睇小劉無理由對呢個位有興趣。

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-2-23+23:00+C

原帖由 Zenia 於 15-02-24 發表
但係佢留咗個科技局副局長畀小劉喎...... 雖然表面上睇小劉無理由對呢個位有興趣。
小劉係新一代富二代典範,年輕,靚仔!全心為香港,無論係唐唐定CY做老闆,都係全心為香港出力!

bookreader  你點知人地全心為HK?  發表於 15-2-24 10:26

引用:Quote:samchan2179+發表於+15-2-23+23:00+C

原帖由 goodenough 於 15-02-23 發表
有些自以為聰明的人,總愛機關算盡,點會咁直接叫小劉捐4億比小CY!只是這4億之中,是否為了讓小CY在研究過 ...
咁都係劉生要捐款,又唔係CY叫佢捐,CY都只係介紹劉生比果間嘢個校長佢識,交多個朋友姐

bookreader  你又知唔係CY叫?  發表於 15-2-24 10:27

samchan2179 發表於 15-2-24 03:05
咁都係劉生要捐款,又唔係CY叫佢捐,CY都只係介紹劉生比果間嘢個校長佢識,交多個朋友姐

...
其實劉生做乜無啦啦想識果間嘢個校長?識左之後就要捐錢比佢地?還要由剛剛訪問完該大學,而兒子又剛被取錄在該大學作研究的梁振英來作介紹人?不過梁振英都好野,佢選擇性回答,鋪路的問題,一個這裡網友都早已為他解答了的問題!
‹ 上一主題|下一主題