用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍聖心小學
go

大圍聖心小學

請問大圍幼稚園,小學, 及沙田聖心中學有冇聯繫?讀她的幼稚園有冇優勢上她的小學?小學佔多少學生是讀聖心

引用:請問大圍幼稚園,小學,+及沙田聖心中學有冇

原帖由 yufanny1 於 15-02-17 發表
請問大圍幼稚園,小學, 及沙田聖心中學有冇聯繫?讀她的幼稚園有冇優勢上她的小學?小學佔多少學生是讀聖 ...
幼稚園?

yufanny1 發表於 15-2-17 09:45
請問大圍幼稚園,小學, 及沙田聖心中學有冇聯繫?讀她的幼稚園有冇優勢上她的小學?小學佔多少學生是讀聖 ...

沙田聖心小學係津校, 收生一定要按教育局既派位安排, 所以入讀相關幼稚園對升小學係無任何優勢 (可能叩門有優勢)

小學同中學係聯繫學校, 中學有約整體中一學額既17%學位留俾小學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

大圍聖心小學預留所有叩門位俾大圍聖心幼稚園畢業生
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-2-17+15:23+編輯

原帖由 小曳人 於 15-02-17 發表

大圍聖心小學預留所有叩門位俾大圍聖心幼稚園畢業生 ...
請問知唔知每年會預留多少個叩門位?係咪一定會預留?同埋叩門係响政府派位前定後進行的呢?

yufanny1 發表於 15-2-25 09:43
請問知唔知每年會預留多少個叩門位?係咪一定會預留?同埋叩門係响政府派位前定後進行的呢?

...
叩門位: 12-16個
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

醒目開學勳章 貢獻勳章

yufanny1 發表於 15-2-25 09:43

...
叩門位要睇有幾多人放棄學位、同埋有幾多人留班,未到開學都未埋到單以往一路都係只接受自己KG叩門,無外人,但當然無人知會唔會有親朋戚友啦
叩門要等大抽獎之後先進步,但你大可偷步個個月寫信俾校長,無人知效果會點
恐龍家

回覆:大圍聖心小學

其實知數字都冇意思,收就一個位已足夠。

引用:Quote:yufanny1+發表於+15-2-25+09:43+請問

原帖由 小曳人 於 15-02-25 發表
叩門位要睇有幾多人放棄學位、同埋有幾多人留班,未到開學都未埋到單以往一路都係只接受自己KG叩門,無外人 ...
唔好意思,我係新手, 可能你會覺得我以下既問題比較蠢, 但我真的比較亂...
我其實好鍾意大圍聖心小學及中學, 自己亦在大圍校網。但我只得15分, 自行甲乙就算放佢响第一都一定冇可能入到。所以想問, 如果唔想浪費了自行那個位, 只揾陣D選其他學校,而如果其他學校中了, 仲可唔可以在大抽獎先至填大圍聖心㗎呢?如果抽仲了聖心就唔要自行那間...

醒目開學勳章 貢獻勳章

自行,同統一甲乙,係唔同嘅嘢
自行15分當然無望
但統一甲同乙部點會無可能入到!?!

錯哂喇!自行收咗就無抽獎!統一抽到聖心嘅機會率係大約2-3人抽到1個,如果你真係鍾意,無可能就咁放棄!
恐龍家

醒目開學勳章 貢獻勳章

仲有,如果你讀聖心幼稚園,又想叩返聖心,你自行一定要揀返聖心先有得叩!
唔揀就無
恐龍家

回覆:yufanny1 的帖子

接受左自行就冇得大抽獎了!

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-02-25+發表叩門

原帖由 yufanny1 於 15-03-13 發表
唔好意思,我係新手, 可能你會覺得我以下既問題比較蠢, 但我真的比較亂...
我其實好鍾意大圍聖心小學及中學 ...
其實乙一段估都有約三至四成機會,唔使灰,可能好運呢!

有朋友話大圍聖心由小二開始縮班,越升越少班。我就覺得家長同小朋友都好大壓力。申利:本人只是路過,家住大圍。

引用:仲有,如果你讀聖心幼稚園,又想叩返聖心,

原帖由 小曳人 於 15-03-13 發表
仲有,如果你讀聖心幼稚園,又想叩返聖心,你自行一定要揀返聖心先有得叩!
唔揀就無 ...
多謝咁多位既意見!本身想小朋友可以讀到聖心小學及中學, 但因為機會好似唔大, 所以現在爭扎緊讀唔讀它的幼稚園(開頭我以為他們有聨係, 一條龍)。現在爭扎緊大圍聖心幼稚園,及九龍塘金巴倫 St. Nicholas。家住大圍,本來聖心幼稚園是好吸引,但如果得15分, 而如果抽獎部份機會唔大, 諗緊讀金巴倫, Comments好似好過聖心幼稚園, 會唔會好D, 因為佢好似考私小成績都ok。所以諗緊如果我揀金巴倫,第時考間私小做backup, 大抽獎揀返大圍聖心小學, 如果抽唔到都有間ok既私小,你們覺得怎樣?(不過如果大抽獎唔中, 讀金巴倫就冇得叩聖心...)

yufanny1 發表於 15-3-14 07:27
多謝咁多位既意見!本身想小朋友可以讀到聖心小學及中學, 但因為機會好似唔大, 所以現在爭扎緊讀唔讀它的幼 ...
除非間幼稚園本身有聯繫既私小,如果唔係跟本沒法對考小學作任何保證,每年SC、KV都有不少人0 Offer等抽獎,更何況呢2間

Ching2mama 發表於 15-3-14 00:17
有朋友話大圍聖心由小二開始縮班,越升越少班。我就覺得家長同小朋友都好大壓力。申利:本人只是路過,家住 ...
千祈咪亂信呢D謠言,教育局個年俾佢開幾多班,個級就一定會大約相同學生人數一路升上去。要縮班只能向小一埋手。當然如果中途有大量學生外逃,縮班都唔出奇。

引用:Quote:原帖由+小曳人+於+15-03-13+發表仲有

原帖由 yufanny1 於 15-03-14 發表
多謝咁多位既意見!本身想小朋友可以讀到聖心小學及中學, 但因為機會好似唔大, 所以現在爭扎緊讀唔讀它的幼 ...
我極同意選金巴倫,私小back up,再抽聖心的做法,雖然冇得扣聖心,so what?到時扣邊間都得啦!培基都唔使111

醒目開學勳章 貢獻勳章

回覆:yufanny1 的帖子

聖幼响沙田有—定知名度,叩沙區学校,應選聖幼
而如果好鍾情聖小,我唔会放过嗰十幾個叩門位!

恐龍家

引用:聖幼响沙田有—定知名度,叩沙區学校,應選

原帖由 小曳人 於 15-03-14 發表
聖幼响沙田有—定知名度,叩沙區学校,應選聖幼
而如果好鍾情聖小,我唔会放过嗰十幾個叩門位!

...
多謝各位意見, 我會再考慮清楚!