用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 有冇小朋友同我仔一樣?
go

有冇小朋友同我仔一樣?

我想問下,我仔現在6歲,有以下情況,我唔覺得佢係資優,但見呢度嘅家長比較有研究,希望大家睇下我仔有咩問題,等我知應該點對症下藥。

小時候1歲-13個月認得哂24個英文字母,14個月認得超過100個英文字詞,未夠3歲認得地鐵所有地鐵站中英文同次序,記性非常好,講過一次嘅嘢、見過一次嘅人事物地方,完全記得發生過。
7個月識叫,8個月識叫媽,爸爸14個月可發音26個字母歲半可講哂父母、公公婆婆爺爺嫲嫲舅父舅母叔叔名字,好多嘢講,到現在亦係日日夜夜講不停。

他情緒控制方面較差,到現在亦較易哭,很易因小事發脾氣。除此之外,成日坐不定,不停郁,做功課會寫幾個字就行開,再埋位寫幾個字,但數學唔見得特別叻。
近日因為他的言行而非常苦惱,因為不停郁動,又不停不停咀講嘢,令到好多時候超尷尬,想知點可以幫到佢改善。。。

醒目開學勳章 貢獻勳章

媽媽,你心目中點先叫資優呀?
記性好,認讀能力高,數感如何?係咪好細就自己睇書?

資優兒學習能力強,對好多事物都有興趣,有自學能力
你可以上HKAGE網站睇一睇資優特性,如有需要,可參與HKAGE或小童群益會嘅情緒小組

講真,有上面嘅能力,已經唔係普通人,但如果你唔鍾意用資優呢個字眼都無問題,但作為家長必須了解呢類小朋友EQ好多時都比較差,需要花多d精神時間去幫佢
恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-2-18+10:18+編輯

原帖由 小曳人 於 15-02-18 發表

媽媽,你心目中點先叫資優呀?
其實我講個仔嘅情況,係因為我細果2個唔係咁,我自問冇落力栽培過個仔,甚至小朋友冇去學乜學乜,只係正常返學。

我對資優冇研究,老公又話我係想個仔係資優多過佢真係資優,我怕我冇正視佢嘅問題而影響咗佢,更怕其實佢只係一個普通小孩,只係我想佢叻而覺得佢叻。

近日照他的情緒的確有點吃力,但我唔知應該點做同點處理。

醒目開學勳章 貢獻勳章

呢度應該大部份人都面對孩子情緒問題,我自己呢刻都搵人幫緊,其實hkage好多家長講座都有教家長處理小朋友情緒問題,我覺得係咪資優唔緊要,最緊要係佢教你幾招,你用過有無效!

如果你無打算做評估,我建議你俾空間佢自學就得,唔好打壓好奇心,多d俾佢學自理同做家務,多d教佢同理心,上到小學 (或者已經讀緊小一?) 問下老師佢嘅情況,你會得到較客觀嘅睇法

其實資優兒唔駛特別落力栽培,你容許佢自已學就得,只要keep得住佢對學習嘅興趣,就已經"夠叻"架喇~ 最怕係佢上堂覺得悶,搞事啫~ 如果係咁,就可能要加深,或者引導好奇心去其他地方...
如果你想知多d,或者想搵人幫手,試下接觸hkage,佢地有免費熱線服務,email都得,可能可以解決你部份疑慮
恐龍家

引用:呢度應該大部份人都面對孩子情緒問題,我自

原帖由 小曳人 於 15-02-18 發表
呢度應該大部份人都面對孩子情緒問題,我自己呢刻都搵人幫緊,其實hkage好多家長講座都有教家長處理小朋友 ...
Thanks so much!!!!

資優以外,可留意一下有冇ADHD的特徵。

Please go to a doctor and ask him/her to refer your son to a Child Assessment Centre, Department of Health; to have an assessment & further referral.

回覆:有冇小朋友同我仔一樣?

謝謝各位,其實我已打算帶他去check下,等我可以正確知點做。

引用:謝謝各位,其實我已打算帶他去check下,等

原帖由 ling121933 於 15-02-21 發表
謝謝各位,其實我已打算帶他去check下,等我可以正確知點做。
你check乜野?只check IQ?book中大時問過check埋其他要加多2hr

仲有幾日要去做test,呢幾日望住個傻仔我有點忐忑,係又如何?唔係又如何 (我自己覺得around 120會最好,同埋雖然我一直估佢有輕微阿氏,但佢情緒算幾穩定,只係不太睇眉頭眼額

引用:Quote:原帖由+ling121933+於+15-02-21+發表

原帖由 傻太 於 15-02-22 發表
你check乜野?只check IQ?book中大時問過check埋其他要加多2hr

仲有幾日要去做test,呢幾日望住 ...
點解係120?
資優係130。

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-02-22+發表你chec

原帖由 S-Kwok 於 15-02-22 發表
點解係120?
資優係130。
我個人唔覺得資優係最好

只係小朋友, 要識睇眉頭眼額?

引用:只係小朋友,+要識睇眉頭眼額?

原帖由 vckchoy 於 15-02-22 發表
只係小朋友, 要識睇眉頭眼額?
我唔知是否眉頭眼額,但我正常音量鬧佢係無反應,要好大聲好惡才會當我講真,我有話過我唔大聲唔代表我講緊笑,亦有用正常音量鬧佢再補句:我講真的,唔係講笑。。。去CAC check過兩次耳仔正常(原來check自閉首先要check耳仔)。。。。

係貪玩定唔懂事、情感發展較慢?一直好困擾我,不論比同齡,就連小兩歲多的妹妹也比他懂事

引用:Quote:原帖由+vckchoy+於+15-02-22+發表只

原帖由 傻太 於 15-02-23 發表
我唔知是否眉頭眼額,但我正常音量鬧佢係無反應,要好大聲好惡才會當我講真,我有話過我唔大聲唔代表我講緊 ...
我仔就係咁,講佢永遠唔聽,我sure佢係聽到,但就係要大聲喝佢先會停,做媽媽嘅我唔想喝佢,但叫極佢都係唔停,不停喝他好累,最慘係佢又唔係話唔可以坐定定。細佬同妹妹都冇咁嘅問題。

我想帶佢去睇兒童心理學家,除了check IQ,仲可以睇埋有咩問題同剛處理。

回覆:有冇小朋友同我仔一樣?

唔好意思,我想問啲英文簡稱係乜?ADHD? CAC?

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-02-22+發表你chec

原帖由 S-Kwok 於 15-02-22 發表
點解係120?
資優係130。
我之前睇,120-129係資優,130以上係尖子。

引用:Quote:原帖由+傻太+於+15-02-23+發表我唔知

原帖由 ling121933 於 15-02-24 發表
我仔就係咁,講佢永遠唔聽,我sure佢係聽到,但就係要大聲喝佢先會停,做媽媽嘅我唔想喝佢,但叫極佢都係唔 ...
我就係喝佢搞到成日係街好似癲婆咁 喝到我阿媽叫我自己保重身體  btw,CAC= 政府果d智能測試中心、ADHD= 專注力缺乏及過度活躍症

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-02-22+發表點解

原帖由 ling121933 於 15-02-24 發表
E+普遍130或以上為資優,不過我相信情緒穩定及懂得待人接物,才是快樂的要素

引用:Quote:原帖由+ling121933+於+15-02-24+發表

原帖由 傻太 於 15-02-24 發表
我就係喝佢搞到成日係街好似癲婆咁 喝到我阿媽叫我自己保重身體  btw,CAC= 政府果d智能測 ...
我都覺得自己係顛婆,個個覺得我虐兒咁。。。

醒目開學勳章 王國長老

ling121933 發表於 15-2-24 01:34
唔係喇, 我仔5歲時做過125, 可以叫聰明吧, 不過資優就無份, 要130
120係一般5歲分數