用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 portfolio
go

portfolio [複製鏈接]

想問係咪遞申請表時已經要交埋?仲未整添

3    0    0    0

回覆:whitepurin 的帖子

其實好多學校都唔收

cindy124 發表於 15-2-16 13:17
其實好多學校都唔收

甘講法好危險, 有D津校唔想花太多時間同資源去in學生, 會睇portfolio决定見唔見.
有D收亦好重視, 有D收但唔太重視, 有D直情唔收.
整唔整......家長自決.

樓主:
一般交表時要交

回覆:portfolio

有d第一次收,有d 2nd in先收,部分不限頁數,部分係4頁~6頁。我覺得收唔收都好,準備定先,呢個近乎係家長喺面試當中唯一做到嘅事,入到去就睇佢自己了。而且叩門也可能用得著呢。

你去睇下呢個帖既第一部份既第(2)點:

(2) 唔交Portfolio得唔得?
      得, 點會唔得? 就好似你個小朋友派到入寶校唔去叩門, 你覺得無問題咪OK囉!
      假設有100個申請人, 得你一個無交Portfolio, 你的確會好突出, 突出到可能即刻將你份申請資料攞去回收
      去到叩門時, 只係做多少少野就可能為小朋友爭取到一個機會你都唔做, 咁你覺得無問題就得啦!

重點係最後呢一句:

只係做多少少野就可能為小朋友爭取到一個機會你都唔做, 咁你覺得無問題就得啦!

Jane1983  好同意  發表於 15-2-16 14:55
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-2-16 14:47
你去睇下呢個帖既第一部份既第(2)點:

(2) 唔交Portfolio得唔得?
雖然唔讚同「只係做多少少嘢」, portfolio真係做到我隻嘢咁, 不過, 當年真係為阿女成功爭取到第一批in, 不過係佢唔爭氣得個waiting list, 尤其係叩門又唔係全in的, 我覺得portfolio相當有用。當然, 最後一步都係靠小朋友既食力啦。

little_yolky 發表於 15-2-17 10:22
雖然唔讚同「只係做多少少嘢」, portfolio真係做到我隻嘢咁, 不過, 當年真係為阿女成功爭取到第一批in, 不 ...
相比起為小朋友預備整個升小一既過程, 包括鬥快報簡介會, 排隊交表, 度下點交表D學校面試時間唔會撞, 大抽獎點排位........ 整Portfolio呢part, 我覺得絕對只係屬於"少少野"

little_yolky    發表於 15-2-17 11:48
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:portfolio

其實我都唔知整d咩好,唔好話d好特別嘅奬或cert, 好多人有嗰d我都係得一兩張

醒目開學勳章 貢獻勳章

whitepurin 發表於 15-2-17 17:16
其實我都唔知整d咩好,唔好話d好特別嘅奬或cert, 好多人有嗰d我都係得一兩張

...
你想小朋友突出,唔一定要用cert,你可以用相片講,但首先你想話俾人聽你小朋友係個點嘅人先?!e.g. 鍾意睇書?好動?友善愛幫助他人?尊敬長輩? (放佢做呢樣嘢嘅相片)如果鍾意畫畫,可以scan一兩張作品
好多嘢係無cert架!亦無比賽,但响做portfolio當中,你要了解小朋友,將佢長處放大

pilotmama    發表於 15-2-18 08:37
恐龍家

引用:Quote:whitepurin+發表於+15-2-17+17:16+其

原帖由 小曳人 於 15-02-17 發表
你想小朋友突出,唔一定要用cert,你可以用相片講,但首先你想話俾人聽你小朋友係個點嘅人先?!e.g. 鍾意 ...
有少少題外話,我大囡去年升中考直資,因為有畫畫,但她不喜歡比賽。我 唯有key 咗佢幾張畫入portfolio, 見校長時,問咗唔少有関畫畫的情況。校長 又好欣賞其中有d係 上 master class 的 workshop. 原來他注意的地方,我是忽略了,當時有畫 as visual reference, 比較容易講到。加埋成績表art 有A, 可以表達到佢畫畫唔錯,亦相對其他嘢問小咗。

舊年亞女考直資/私小都無交, 我以為比人講得多學校唔收. 或者官小/津小會比較注重未定.
‹ 上一主題|下一主題