用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣幼 及 民生
go

宣幼 及 民生

宣幼  及  民生
請問大家會點選?

民生K重學術多d,上民小有5-6成還有band1直屬中學。
宣幼K上宣小有4-5成,小學比民小睇高一線,但無中學backup所以點都要谷行d,油尖旺派位加自考直資中學都大壓力架。

kufubaby 發表於 15-2-15 22:00
民生K重學術多d,上民小有5-6成還有band1直屬中學。
宣幼K上宣小有4-5成,小學比民小睇高一線,但無中學bac ...
兩間都係九龍城中學網,小學都係谷,不過宣小要谷多樣樂器;民生就由幼稚園已經開谷,「好彩」既就係民生谷足15年
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:宣幼 及 民生

見到真慘,最多的key word 是 谷字。香港小孩條路唔易走,大家加油!

引用:Quote:kufubaby+發表於+15-2-15+22:00+民生

原帖由 hkpapa852 於 15-02-16 發表
兩間都係九龍城中學網,小學都係谷,不過宣小要谷多樣樂器;民生就由幼稚園已經開谷,「好彩」既就係民生谷 ...
小女現讀民幼,不覺太谷喎!個人意見!

brrbaby2007  人地只係話小學谷  發表於 15-2-17 12:13

coha 發表於 15-2-16 11:11
小女現讀民幼,不覺太谷喎!個人意見!
想問下民幼仲有冇攪遊學團?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

民幼一d 都唔谷喎,好開心、好多o野玩。

brrbaby2007  人地只係話小學谷  發表於 15-2-17 12:13

放心民幼唔谷,民小先開始谷

民幼一D都吾谷喎!好多野玩添 ,comment 家長小朋友都係讀民幼?那可能大家睇法吾同

醒目開學勳章 貢獻勳章

有小學嘅KG,通常都係偏淺
d人話:教得深,你咪走哂?!
恐龍家

其實民幼的遊學團吾係你想参加就有得去, 全校得70個位已包括家長, 你自己想想有多少人有得去!我試過申請亦抽不到因為如果抽中你, 小朋友團费由學校支付, 所以都好多人想去的

引用:有小學嘅KG,通常都係偏淺d人話:教得深,你

原帖由 小曳人 於 15-02-16 發表
有小學嘅KG,通常都係偏淺
d人話:教得深,你咪走哂?!
😄😄😄😄😄😄

呀囡入學前都聽聞民幼好谷,但讀左一個學期,so far真係唔覺得好谷,而比起其他無學卷幼稚園亦唔覺淺。有net做班主任教phonics,老師有經驗,教學亦多元化,好多活動。壓力係有但見呀囡日日放學都係開心既,一至五功課佢自己都應付到,不過假期既功課真係要花啲時間咁囉

Hopeforb  Thx! My son will attend MS k1    發表於 15-2-24 13:38

民幼好谷?

真係從來未聽過

應該咁講,民幼系谷 ,不過唔系對學生,而系對家長囉,假期功課真系唔簡單。總比家長覺得,你地當家長既,唔好鬆懈呀!好有銜接民小的作風。但我仔又讀得開心喎,系家長辛苦d囉!只可以講,太懶/太忙既家長都唔適合,否則一个假期功課都可以ko你。

ottomum  Agree  發表於 15-3-9 10:10

美國遊學團時,我仔未讀民幼,覺得間學校唔太恰當。但今年我仔K1有Korea遊學團,我覺得nth special喎,我無時間去,無申請,都無壓力喎!好似本地親子旅行團一樣,有時間就報,無時間就唔去。其實民生遊學團就好似普通活動一樣。回想上年,只覺報導嘩眾取重。

Hopeforb  謝謝分享,同意你的見解   發表於 15-2-24 13:36

回覆:小曳人 的帖子

小兒在m讀K3了。現在教得一d都唔淺
phonics比km教得更快更深
課程又多元化
今年k3,每星期都要做中文作句,寫週記,閱讀報告,pictionary.

ottomum  Yes, it is true.  發表於 15-3-9 10:11

補充一句,ms課程一d都唔hea.而且好多元化。學校大資源夠,而且係教會學校,對小朋友品德培養做得好好。但有時老師會老派d都幾惡幾嚴。我仔嚟屆d同學都有好多考其他私小,直資。成績唔錯。我仔考優材都第一round巳有optional offer(不過我無要到)。有唔少同學考到SFA。

Hopeforb  謝謝你的分享!  發表於 15-2-24 13:36

民生,愈做愈好,又係半龍
宣幼課程比民生稍弱,仲要上小學比率比民生低。