用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果父母有能力, 應唔應該一直跟進孩子的學業 ...
樓主: pky
go

如果父母有能力, 應唔應該一直跟進孩子的學業 [複製鏈接]

要訓練自立能力

回覆:如果父母有能力, 應唔應該一直跟進孩子的學業

西北放文昌塔

Jackieson    發表於 15-3-4 09:40

引用:男仔要人跟,唔係跟學業,係提醒佢呢樣嗰樣

原帖由 王家爸爸 於 15-02-16 發表
男仔要人跟,唔係跟學業,係提醒佢呢樣嗰樣,唔提可能考試都唔記得。
你說得對,基本上讀到B2頭以上的同學,都會自動自覺温書,只是中一生不明白那裡是温習重點,如何答題,所以跟一跟都無防,但絕對不會坐在隔離温。

應該放手了

有些媽咪將仔女成就同自己成就掛勾,尤其係高學歷嗰啲,覺得自己已經犧牲咗份工做全職媽媽,點都唔可以輸。其實好悲哀,莫講話簡單如讀書,真係咩都幫仔女安排晒,跟到足,平日出街,成個袋都係仔女啲工課同補充練習。

bestwish  OMG  發表於 15-2-24 12:03
MariaTsui  OMG  發表於 15-2-24 10:29
Yanamami  Good point.  發表於 15-2-24 09:49

pky 發表於 15-2-15 19:00
亞女同我講, 原來全級考第一的同學, 暑假時佢媽已經同佢進行特訓, 連bridging course都唔上, 嫌課程太淺.

...
覺得唔駛跟到足,但要俾小朋友知道如果佢有需要,可以隨時向自己求救!

bestwish  agree  發表於 15-2-24 12:04
MariaTsui  agree  發表於 15-2-24 10:29

引用:+本帖最後由+pky+於+15-2-15+19:00+編輯+\

原帖由 pky 於 15-02-15 發表

亞女同我講, 原來全級考第一的同學, 暑假時佢媽已經同佢進行特訓 ...
讀書叻=?

你聆願個女讀書叻,年年考第一,但凡事要依賴你?
還是好似你個女咁,讀書中上,懂得自立?
你懂的!

小學,你的角色可能是教導
中學呢?輔導,因為佢開始建立了自己的價值觀了,你要做的只是協助,而且惡不得,佢開始會反抗
再大D呢?引導

我個人覺得每個小朋友都是不同的. 真的要看性格, 能放手訓練獨立當然是最好啦.  終身受用.  但要視實際情況. 可以放下收下. 見唔對路就跟貼些, 上了軌就放下, 萬一有時走出左軌道,就扶下佢. 畢竟每個小朋友的能力和成熟度都不同. 有人快些有人慢些.  只有父母最清楚自己孩子的需要.

每個家長都有不同的看法,  放手又好. 扶助又好, 最重要是不傷害關係.

(我有兩個小朋友. 一個要扶, 一個自動波,  兩個小朋友的求學心態不同, 兩個性格. )

Yanamami  不过楼主个case就好明顕……   發表於 15-2-27 07:57
Yanamami  同意要試下放風箏  發表於 15-2-27 07:55
annie40    發表於 15-2-26 19:30

自問即或有學歷, 也恐怕跟不了今天的DSE(及其奇怪的評分準則)! 加上仔女可選的科目極廣泛, 未必我們以前讀過. 跟不了!

Yanamami    發表於 15-3-13 23:06
fion6406  agree  發表於 15-3-4 14:01
TwinWong  又係事實, 根本跟唔到DSE嘅摸式   發表於 15-3-4 09:43

其實我唔會羡慕要父母幫助下名列前矛的學生, 我覺得所有的功勞都係歸功於父母, 亦都覺得佢地的父母好可憐, 要咁樣跟到幾時? 到時出嚟做野, 又擔心個proposal 做得唔好, 比老闆鬧, 又幫佢做埋呀?

我只會欣賞在自動波下考到中上成績的小朋友.

回覆:如果父母有能力, 應唔應該一直跟進孩子的學業

如果父母讀書好叻,應該有一套讀書的方法。始終中學與小學有不同,中一中二時可以教仔女讀書溫習的方法,不應是特訓,否則只有局限咗仔女。

jollyma 發表於 15-2-21 19:22
有些媽咪將仔女成就同自己成就掛勾,尤其係高學歷嗰啲,覺得自己已經犧牲咗份工做全職媽媽,點都唔可以輸。 ...
係, 見到朝早坐火車時, 有位媽媽個shopping bag好大一袋英文圖書仔, 阿女由上車睇到落車, 唔駛郁, 只係睇書, 阿媽就搣面包佢食, 幫佢抹咀, 俾水佢飲。個阿媽都係貌似知識型。我心諗, 媽媽你可唔可以教下囡囡响火車度唔好食嘢先。

我諗我會一直跟阿女啲廚藝、食物養生調理及家務處理能力到中學畢業.........為咗佢未來既另一半同我未來乖孫著想。

little_yolky 發表於 15-3-13 12:29
係, 見到朝早坐火車時, 有位媽媽個shopping bag好大一袋英文圖書仔, 阿女由上車睇到落車, 唔駛郁, 只係睇書 ...
我都係小五开始無跟功課/温習, 改咗教囡囡煮飯同處理家務

Yanamami    發表於 15-3-13 23:05

我反而想問:

如果父母有能力, 應唔應該一直養孩子過世?

Yanamami    發表於 15-3-13 23:05

跟?  讀書跟本係靠自己, 如果仔女讀到書跟本就唔使跟, 讀唔到書點跟都無用

回覆 Mat_Dad 的帖子

我聽過有強國爸爸叫兒子不用比心機讀書, 只要花心思幫他駛錢, 因足夠養佢一世.

回覆 joyjoyparent 的帖子

100% parental involvement is not recommended, but kids sometimes need help.  For example, my kid sometimes asks me to proof read his essay/ report or asks for my advice how to deal with a Maths problem.  I am more than willing to help.

其实除开学業成績,仔女番学仲要学習定立目標、時间管理、自理、社交、檢討学习成效、再从而定立短/長期目標……如果父母介入太多,似乎係剝削左佢地磨練呢d重要技能既机会。就似幫幼兒剪碎食物同著魔術貼波鞋—样,係快靚正,但係咪对佢地好?
‹ 上一主題|下一主題