用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 如果父母有能力, 應唔應該一直跟進孩子的學業 ...
go

如果父母有能力, 應唔應該一直跟進孩子的學業 [複製鏈接]

亞女同我講, 原來全級考第一的同學, 暑假時佢媽已經同佢進行特訓, 連bridging course都唔上, 嫌課程太淺.

很多家長, 子女一上到中學, 就話唔識跟, 所以冇理, 放手俾子女自己嚟, 咁如果家長有能力(學歷), 能夠一直跟進, 教導子女的學業, 係咪應該繼續跟進, 直到中學完成? 但有兩個問題: 首先家長想跟, 都要個細路肯俾你跟先得; 再者, 這樣目標為本, 係咪啱呢? 係咪真係只需要睇成果, 而不用理會學習的過程呢? 孩子這樣倚賴是好事嗎?

我女一上中學已經唔俾我跟, 今次考全級頭20%, 但見到原來考第一係要咁既, 即刻覺得很矛盾, 駛唔駛跟返呢? 到底過程緊要定結果緊要?

王家爸爸  Interesting  發表於 15-2-16 11:01
   1    0    0    0

你根本就已經知道答案㗎,係咪?

回覆:如果父母有能力, 應唔應該一直跟進孩子的學業

跟到中學完成?佢媽媽真是咁叻,所有科,係所有科,都有本事跟同指導個女到中学完呀?

自問我真的沒本事跟囡囡功課, 測驗/考試, 亦無車望过囡囡是全班第一定全級第一,  只會叫囡囡每次測, 每次考 以60分做保險線, 希望佢每科可以提升最高5分為目标, 最少希望有3分, 如測驗高到有3分時,  下小心D向考試高多5分, 尽量唔好跌出保險線, 目前只係数學難搞, 其他已可以达到預期目标, 都有意外驚喜, 希望佢適應咗数, 再上返平日水平, 然後下个測/考, 再向上學分做基礎保險線, 再試提升3-5分做目标, 慢慢咁升上去

回覆:TwinWong 的帖子

就算有能力我都唔會囉,唔通讀大學又跟呀!唔小朋友會無咗自立能力架啦!

上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

回覆:beaclem 的帖子

人生唔係剩係讀書, 重有其他野,在我黎講,有自立能力同品德與成績同樣重要

Jackieson    發表於 15-3-4 09:36
zzeta  同意 !!!  發表於 15-2-26 09:09
上主是我的牧者, 我實在是一無所缺。
祂使我臥在青綠的草場, 又領我走近幽靜的水旁,
還使我的心靈得到舒暢。
祂為了自己名號的原由, 領我踏上了正義的坦途.....
祢的牧杖和短棒, 是我的安慰舒暢.......
在我一生的歲月裡, 幸福與慈愛常隨不離,
我將住在上主的殿裡, 直至悠遠的時日。

引用:人生唔係剩係讀書,+重有其他野,在我黎講,

原帖由 beaclem 於 15-02-16 發表
人生唔係剩係讀書, 重有其他野,在我黎講,有自立能力同品德與成績同樣重要

...
完全同意,所以響孩子小學階段就必須培養佢自理,自信,自學能力,其實好多家長就係小學唔肯學放手,所以中學一放就散晒,所以中學都唔放得,但人係要響錯敗中學習才能成長,培養良好品德及習慣,才能一生受用。

annie40    發表於 15-2-24 11:09

我對該家長認識不多, 只知佢係全職媽媽, 仲有一個大女讀高中, 兩個女從小學開始, 一直都名列前茅, 相信該媽媽付出不少心機, 也可能係咁, 佢想一直保持佳績掛?
我覺得佢能夠有方法跟到女女的學業, 又保持到咁top的成績, 真係好叻. 我自問讀書不多, 冇咁既料, 但如果有, 係咪應該都學佢咁, 咁咪可以年年攞學業奬, 第日升大學應冇難度?

係咪應該都學佢咁, 咁咪可以年年攞學業奬, 第日升大學應冇難度?如果是你去讀書,問題不大
...問題是你女女去讀書,就大問題不,點解要跟?同一方法用不同人有不同效果,怕弄巧成拙.....

回覆:如果父母有能力, 應唔應該一直跟進孩子的學業

其實中—頭20%,真很叻,可以考慮放手,我自己孩子全級尾尾20%,我才要更需要。。。幸好年年升50名,孩子高中頭20%,是蟲是龍,好看上天安排,因性格,青春期,身邊什麼同學,。。。

pky  年年升50名, 好叻   發表於 15-2-16 12:01
pky  年年升50名, 好叻   發表於 15-2-16 12:00

引用:Quote:原帖由+beaclem+於+15-02-16+發表人

原帖由 洋蔥頭媽咪 於 15-02-16 發表
完全同意,所以響孩子小學階段就必須培養佢自理,自信,自學能力,其實好多家長就係小學唔肯學放手,所以中 ...
絕對同意。高小開始就要放手啦 ! 學習自理自學。上到中學更加唔使講啦!到了中學應該投放更多時間和子女溝通同教他們品德及做人處事,而唔係幫佢跟學業。你跟得禁貼,考得禁前又點! 是否全靠小朋友努力取得?你會滿足嗎?

引用:我對該家長認識不多,+只知佢係全職媽媽,+仲

原帖由 pky 於 15-02-16 發表
我對該家長認識不多, 只知佢係全職媽媽, 仲有一個大女讀高中, 兩個女從小學開始, 一直都名列前茅, 相信該媽 ...
拿第一的不一定需要人跟,跟得緊的不一定能拿第一。

同人比,只會越比越累。

bestwish  agree  發表於 15-2-24 12:07
pky  Well said   發表於 15-2-16 15:48

男仔要人跟,唔係跟學業,係提醒佢呢樣嗰樣,唔提可能考試都唔記得。

piagetmum1  Agree  發表於 15-2-17 08:35

都要睇資質既,就算阿媽有料又肯跟,但个小明友唔掂,只会激到阿媽血压高。話分两头,机会成本,想佢而家年年第—,第日靠自己時失哂方向(断估阿媽唔可以扶到佢一世啩~),定而家仲有進步空间,但練得一身好武功?想要賺短線定長線啫~

因為孩子已讀大學,回看他身邊從小學到現在的同學,媽媽跟到足的,有的有好結果,有的是差的,很難說啊。初中時一定會好的,不過,上到高中,最top果個通常沒有媽媽跟的。
其實,全級第一和全級第二十分別不大呀。考公開試是看天時地利人和,考第二十的分分鐘比考第一的好。

bestwish    發表於 15-2-24 12:05
王家爸爸  Agree!  發表於 15-2-16 21:33

Yanamami 發表於 15-2-16 18:40
都要睇資質既,就算阿媽有料又肯跟,但个小明友唔掂,只会激到阿媽血压高。話分两头,机会成本,想佢而家年 ...

真正有能力的家長,係要懂得分辨,怎樣做是提點、指引子女;怎樣做是害咗佢

"跟進",呢個說法其實好正面

老實說,我見到的叻學生,主力係佢本人。家長的跟進,是錦上添花

去到中學階段,所謂叻,是很全面的

除了學業成績外,仲有好多強項,未見過單學業叻

例如,做埋學生會,代表有良好溝通能力

英作/中作, 英辯/中辯,中/英/普演講能力

體育.音樂,美術等等,仲有,還可以做義工做到爆時攞金獎

呢啲項目,家長無得落場幫手

bestwish  totally agree  發表於 15-2-24 12:05
王家爸爸    發表於 15-2-16 21:32
Yanamami    發表於 15-2-16 20:06

讀書係學生的責任, 唔通大學都要阿媽一起溫書咩 何況依你所講,絕對可放手啦

pky 發表於 15-2-16 10:35
我對該家長認識不多, 只知佢係全職媽媽, 仲有一個大女讀高中, 兩個女從小學開始, 一直都名列前茅, 相信該媽 ...
我很欣賞這位全職媽咪, 相夫教子是我大中華民族傳統美德!

我老公話, 上到高中, 是龍是蟲, 都靠囝囝自己, 所以, 現在仍不學習放手, 難道陪他上大學,見工和返工嗎?
‹ 上一主題|下一主題