用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校嘅代價
樓主: vckchoy
go

讀名校嘅代價

引用:早前佔中時做肥佬黎保鑣嗰位救生員,攞咗百

原帖由 Soundervolt 於 15-02-17 發表
早前佔中時做肥佬黎保鑣嗰位救生員,攞咗百多日病假,佢去公立醫院只要對醫生話"仲有痛",醫生就會寫兩個月 ...
政府大把這種人!

回覆:ANChan59 的帖子

公務員!難怪,難怪。私人機構真係好難忍你,坐住個head count又做唔到野。

回覆:brother4 的帖子

瑞典嘅婚娩假期有10個月,期間八折支薪,丈夫都有三個月侍產假。但瑞典嘅薪俸稅係年薪嘅50多%。

回覆:ANChan59 的帖子

哈哈,只係咁僥我個文康署管理層朋友之前八呢俾嘢我聽啫。呢尐情況喺公務員圈子內並非罕見

ANChan59  Yes, not uncommon.  發表於 15-2-17 23:50

引用:佢似乎係講緊佢個同事要SICK+LEAVE!讀名校,

是個人責任感問題,有否小朋友或是否小朋友讀名校更本無關係。

引用:同事女讀尖咀女名校小學,佢個個月都sick+l

原帖由 vckchoy 於 15-02-15 發表
同事女讀尖咀女名校小學,佢個個月都sick leave 幾日,考試前當然唔使講。
Sick leave溫書?

回覆 scyauchris 的帖子

有關。一大一小都無噤嘅能力但又要讀名校。

引用:同事女讀尖咀女名校小學,佢個個月都sick+l

原帖由 vckchoy 於 15-02-15 發表
同事女讀尖咀女名校小學,佢個個月都sick leave 幾日,考試前當然唔使講。
攞病假講大話不是太好,我欣賞善用自己大假的媽媽!

名校不是指私校或直資嗎?學校自己親自撰學生,無乜理由跟唔上學校課程!如果跟唔上,咁學校是否有責任幫吓小朋友。始終我覺得是個人問題,基本上有無小朋友佢都會少少野就請假,唔好把責任推比個小朋友或名校。

名校不一定是指私校或直資學校。
有些所謂新派名校是吹出嚟。又再分地區名校及全港名校等等。
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-2-22 11:29

名校不一定是指私校或直資學校。
Exactly true!

回覆:讀名校嘅代價

你跟到名校的進度,咪無問題!跟唔到,就話代價!

通常都係
跟得到就話好好
跟唔到乜十仆都冇

講到尾都係適合就最好,以前d人成日話家校合作,其實最重要既小朋友冇理到,家校雙方理念一致之外,應該加埋小朋友共三方都適合先可以
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-2-23 11:16
講到尾都係適合就最好,以前d人成日話家校合作,其實最重要既小朋友冇理到,家校雙方理念一致之外,應該加 ...
又好難既 .....
你問小朋友要幾多樣功課 ..... 大多數答 : 0
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 15-2-23 15:02
又好難既 .....
你問小朋友要幾多樣功課 ..... 大多數答 : 0
我唔會問呢d... 你做老闆都唔會問員工今年想加幾多人工...
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-2-23 15:19
我唔會問呢d... 你做老闆都唔會問員工今年想加幾多人工...
初小時,我有問過 .... 他的答案就是 0。

中學之後無再問 .... 因為已知答案!

我覺得樓主應該改改個標題為: 讀小學嘅代價

因為這種case其實都發生在其他地區小學生家長身上
Twins 媽咪

地區或全港名校,課程同其它學校真的相差好遠嗎?講真個小朋友學習態度好,去乜學校都ok.  

如果學校評估全部唔通知家長,默書中英都unseen咪好,家長不用再煩。