用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校嘅代價
樓主: vckchoy
go

讀名校嘅代價 [複製鏈接]

回覆 MASAYA 的帖子

真係好睇一直以來家長點教,多數小朋友到高小都識性,知道責任,但見到有d真係吾掂,家長怕一放幾死,所以一齊讀上去...

我覺得除左睇家長,還要看身邊朋友仔。我係系街聽到一些高小小朋友傾考乜學校,感覺上佢地係緊張考乜學校同有目標的。

scyauchris 發表於 15-2-16 13:46

我現在都無乜理,唔通要我小五返轉頭?默書無理由高小要理卦,所謂高小要理是否叫個細 ...
我而家初小都係幫佢溫英默,中文由默詞語轉默課文個陣,幫佢讀課文個陣點知佢背鬼左,咁之後中默都唔駛理,但唔知點解英文串字係都唔入腦,所以考試都只係溫串字,結果考卷返黎全部錯都係串錯,明明記性唔算差,而家諗住由佢錯到小三先睇下駛唔駛理,話定唔佢自己fix,我乜都唔駛理
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

MASAYA 發表於 15-2-16 14:07
我而家初小都係幫佢溫英默,中文由默詞語轉默課文個陣,幫佢讀課文個陣點知佢背鬼左,咁之後中默都唔駛理, ...
我本來無乜理阿女, 但學期初佢連續兩次英默得6X, 咁我就同佢預默下。上星期家長日, 老師同我講, 我有同佢溫書時, 佢會好開心咁同老師講媽媽陪佢溫習。老師就同我講, 佢有媽媽陪溫習會好開心, 叫我陪佢多啲, 唔係成績既問題, 係小朋友好開心, 話小朋友仲好細個, 要陪下。乜唔係話要家長放手咩? 點解又要我陪多D?

Yanamami  唔知~  發表於 15-2-16 18:28
Yanamami  禁我好差,阿女默左我都   發表於 15-2-16 18:27

little_yolky 發表於 15-2-16 14:49
我本來無乜理阿女, 但學期初佢連續兩次英默得6X, 咁我就同佢預默下。上星期家長日, 老師同我講, 我有同佢溫 ...
我地班主任其實開學就叫我地唔好小一放手,話呢段時間跟足d,升上去就會好d,但我見佢自己搞掂,係咪冇理由仲特登插手先?跟住有次中文老師要求見家長,開頭以為話小朋友有乜衰野,原來係話家長冇0係屋企睇實d功課,話d功課其實家長睇完,有錯要即時教返0岩,老師見家長係因為個家長,而唔係個小朋友

little_yolky  你問佢咁學校請你返嚟做乜?   發表於 15-2-16 15:47
little_yolky  真係見家長  發表於 15-2-16 15:46
Learning to Read, Reading to Learn.

Jane1983 發表於 15-2-16 13:55

真係好睇一直以來家長點教,多數小朋友到高小都識性,知道責任,但見到有d真係吾掂, ...
高小懂性既小朋友上到中學都唔駛點擔心,如果係家長推上去既,都唔知初中點適應...

Jane1983  係難搞ga  發表於 15-2-16 15:24

引用:回覆+serinac+的帖子 你話呢!

原帖由 vckchoy 於 15-02-16 發表
回覆 serinac 的帖子

你話呢!
你唔講清楚,其他人咪對號入座囉!但如照你字面所講,讀名校就會變成咁,咁點解啲父母年年都爭崩頭想入名校?入得去嘅又寧願請病假死捱,但係又唔見有乜人退學喎。唔通個個都想作濺自己?

是否名私小!我真是唔多覺佢學校d小朋友特別叻及家長跟得貼囉。

我女最高記錄連續一星期天天red marks, 係老師都知我無跟亂簽手冊,回條我女幫我填,我簽名。

英默佢不用温,中默佢自己錄音默,當然我都要默前一天提她默。上次中默要趕住出街,佢自己默完都來不切睇吓錯d乜。結果佢默完那天回家話自己好驚小息都問同學借課本温習,我第一次聽佢話驚!當然佢又死唔去,不過我知佢班中默無人不是三位數字

不過如果我幫阿囡默書佢就慘,我會係咪都默唒d野。對佢功課更慘,即是罰佢,因為我唔會話佢知錯乜!

MrBeast 發表於 15-2-16 08:14
若我是老闆,有責任心的媽vs成日玩手機的90後,會keep前者
But costs for 有責任心的媽 can hire more than two 成日玩手機的90後 woo...

回覆 Happy_miffy 的帖子

我唔會緊張佢,話知佢一sick不返。我只唔喜歡同事們要share 佢D workload。

回覆:讀名校嘅代價

咁冇辦法!女同事前4後6常見。。。

brother4 發表於 15-2-17 08:48
咁冇辦法!女同事前4後6常見。。。
依家一般都一個起兩個止吧, 仲有好多唔結婚既女同事, 所以前4後6都唔會好常見, 我因為安排開刀, 係做到生果日, 放工入醫院的, 其實我哋都好儘力唔影響大家既工作既。

明白,我們不是醫生,遲開刀,影響最深自己,真係不要。。。。

回覆:vckchoy 的帖子

個個月都請幾日病假,老細、HR都唔揾佢傾下?係工作態度問題多啲囉!通常尼啲員工都唔留得耐,冇乜好收場。

如果平時有均衡温習,一般情況下,用一兩個週末就可以有足夠準備去應付好考試嘅課本內容,如果臨急抱佛腳,未必有更好效果。而且下下都要等家長幫忙溫習,小朋友可能會變成依賴,對學生同家長都有惡性循環嘅影響。

名校同名人一樣,夠注目!

不一定是名校,我公司也有同事用AL 做侍考假,難為媽媽無晒D假

引用:個個月都請幾日病假,老細、HR都唔揾佢傾下

原帖由 haihaimom 於 15-02-17 發表
個個月都請幾日病假,老細、HR都唔揾佢傾下?係工作態度問題多啲囉!通常尼啲員工都唔留得耐,冇乜好收場。 ...
我識朋友在公營機構做,他說炒一個這種人,好好好....... 麻煩 ! 投訴到工會啦及 HR啦 ......

他覺得他們精通勞工法例及公務員守則,攞假又啱啱好。唯有將佢擺埋一面算啦!

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆:ANChan59 的帖子

早前佔中時做肥佬黎保鑣嗰位救生員,攞咗百多日病假,佢去公立醫院只要對醫生話"仲有痛",醫生就會寫兩個月假紙俾佢...佢佔中暴光後,醫生唔敢再寫病假紙俾佢,但仍然寫醫生紙話佢有工傷,佢返到顯田泳池就唔使當泳池更,只係坐喺救傷站幫人搽下紅藥水等工作,佢尐上師怕哂佢,因為佢係李X仁工黨活躍份子,精通玩勞工權益法例

brrbaby2007    發表於 15-2-18 13:23
ANChan59  你對號入坐 ....  發表於 15-2-17 22:35

要睇小朋友資質,假如資質差的話,家長和小朋友一定辛苦!

brrbaby2007  so true  發表於 15-2-18 13:24
‹ 上一主題|下一主題