用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 讀名校嘅代價
樓主: vckchoy
go

讀名校嘅代價 [複製鏈接]

回覆 Soundervolt 的帖子

我無話代表大多數。但一定唔少。
佢都唔係唯一一個,但比較過份。做多少少重要個老公上同老世嘈。
極品!

MrBeast  祝佢好運  發表於 15-2-16 11:41
Soundervolt  正宗港女?  發表於 15-2-16 10:00

回覆:MrBeast 的帖子

其實宜家請到有能力又負責任嘅員工真係好難,如果員工對公司有價值,做老闆嘅真係會攪住嚟錫,如果做嘢懶懶閒又冇料到,盡管識準時返工放工,冇請過一日病假,分分鐘都會有被炒嘅危機。如果好似樓主嘅同事情況,馮測驗考試就請假,老闆當然知道病假背後嘅原因,佢只係會衡量事主嘅工作能力去處理該員工請假問題,而非每次用醫生紙可以了事。

引用:+本帖最後由+vckchoy+於+15-2-16+09:30+編

原帖由 vckchoy 於 15-02-16 發表

回覆 Soundervolt 的帖子
我相信樓主並不是要label名校,名校家長亦不用敏感,任何出名的,無論人或事,都多少較受人注目,留意考第一嗰個,多過留意考中間的,係人自然反應!
都有帖講過,讀過名校,自豪感會高D,自豪感何來,可能會是做到未必大部份人做到的事,既然同一般唔同,但又想別人當一般去睇嗎?

回覆:wan_sosin 的帖子

個帖嘅title係"讀名校嘅代價",如非label名校,應改為"母親為女兒請病假溫習"之類嘅title比較適合。樓主可能對名校有非一般唔同嘅想法,咁名校用家又何嘗不可反映普遍情況?

個case就係又要讀名校又要用同事來 support,title係"讀名校嘅代價"有咩問題?
只對對號入座者講聲遺撼。

回覆:vckchoy 的帖子

之前討論過唔使讀什麼名校,呢尐事情都可發生,呢個情況只係當事人嘅問題,呢個title真令人遺憾....

Soundervolt 發表於 15-2-15 19:26
讀名校同非名校嘅家長或同學一樣會有人緊張到成日要sick leave。唔應該將名校標簽化...好多名校學生都讀得 ...
係, 十分讚成, 我囡非名校, 我只教數學一科都教到血壓高。

不過, 仲未請病假, 因為實在太多嘢做了, 所以, 真係血壓太高頂唔住, 就take一日annual leave抖一抖。

回覆:讀名校嘅代價

重點是名校生成績好,父母不用請假,有方法?是大家討論

引用:個帖嘅title係"讀名校嘅代價",如非label名

原帖由 Soundervolt 於 15-02-16 發表
個帖嘅title係"讀名校嘅代價",如非label名校,應改為"母親為女兒請病假溫習"之類嘅title比較適合。樓主可 ...
agree

阿媽肯請假,個細路都未必肯坐定定温書。真是認真温一兩個鐘乜都温完,名校生是否真的個個成績好呢?我唔信囉,除非私校,官校肯定不是。

請假考試,咪其實是監事佢温書,我都想知如何温習。

初小夠小心咪有好成績,高小就唔知!高小不是該自己温習嗎?

vckchoy 發表於 15-2-16 10:27
個case就係又要讀名校又要用同事來 support,title係"讀名校嘅代價"有咩問題?
只對對號入座者講聲遺撼。 ...

太野火law, 讀得名校當然要付出ga la, 邊有free lunch ga.
雙職父母也能survive到的,除了孩子g 質好,從小養成好的習慣十分重要。

Soundervolt 發表於 15-2-16 09:40
其實宜家請到有能力又負責任嘅員工真係好難,如果員工對公司有價值,做老闆嘅真係會攪住嚟錫,如果做嘢懶懶 ...
大公司這方面support 好些,與其老細隻眼開隻眼閉,影響其他同事,不如就直接allow work at home, 交足貨就得

Soundervolt 發表於 15-2-16 03:03
除咗舊制政府工,有醫生紙就奈佢唔何,新制就完咗contract之後可以唔再續約。私人工就更簡單,唔使等事主告 ...
合約制唔算係正式公務員,正式公務員係唔會有合約期限
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

Soundervolt 發表於 15-2-16 10:19
個帖嘅title係"讀名校嘅代價",如非label名校,應改為"母親為女兒請病假溫習"之類嘅title比較適合。樓主可 ...
唔話「名校」又點呃like呢?
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

scyauchris 發表於 15-2-16 11:35
初小夠小心咪有好成績,高小就唔知!高小不是該自己温習嗎?
大把高小都唔敢放手,由頭跟到尾,最主要原因一定係呈分試啦,但我見初中個邊都仲有人問緊中一中二係咪應該放手... 就唔知講咩好
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

好多家長都會係小朋友考試時請假的... 不過請病假就唔係幾好...

回覆 MASAYA 的帖子

我現在都無乜理,唔通要我小五返轉頭?默書無理由高小要理卦,所謂高小要理是否叫個細路温書,無理由家長坐在隔離教佢温卦。高小該小朋友懂得緊張自己學業,不是父母不停提。以前我讀書,阿媽都唔會提我温考默。都唔明白這代,乜都要提佢。
‹ 上一主題|下一主題