用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 神召第一小學
go

神召第一小學 [複製鏈接]

呢間可以幼稚園直升小學,請問有無mama知道仲可以玩大抽獎嗎?另這間小學好嗎?

0    0    0    0

因唔呈分, 無得大抽獎

引用:因唔呈分,+無得大抽獎

原帖由 kit1014 於 15-02-15 發表
因唔呈分, 無得大抽獎
我意思係升小既大抽獎喎?

引用:因唔呈分,+無得大抽獎

原帖由 kit1014 於 15-02-15 發表
因唔呈分, 無得大抽獎
純好奇一問,唔呈分,小六生升中嘅安排會點?

引用:Quote:原帖由+kit1014+於+15-02-15+發表因

原帖由 erniewellie 於 15-02-15 發表
純好奇一問,唔呈分,小六生升中嘅安排會點?
考學校之2所聯繫中學或其他直、私中學

bobbob  考唔到咪好大鑊  發表於 15-2-15 15:58

引用:Quote:原帖由+erniewellie+於+15-02-15+發

原帖由 fishchow 於 15-02-15 發表
考學校之2所聯繫中學或其他直、私中學
但如果全部都考唔到?worst case 會點?

都係嗰句,純好奇。

引用:Quote:原帖由+fishchow+於+15-02-15+發表考

原帖由 erniewellie 於 15-02-15 發表
但如果全部都考唔到?worst case 會點?

都係嗰句,純好奇。
咁,教育局最終會派一間給小朋友的,雖然未聽過有人試過。

回覆 fishchow 的帖子

我朋友囝囝早兩年由教育局派咗去一間B3尾的中學,後來叩門入咗間B2中學

ccj2008 發表於 15-2-16 08:48

我朋友囝囝早兩年由教育局派咗去一間B3尾的中學,後來叩門入咗間B2中學 ...
無呈分既話,係要等所有B1,B2同B3派晒先到佢派位,咁一定只會入B3中學。無中學Backup又唔呈分,好大鑊喎!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-2-16 10:18
無呈分既話,係要等所有B1,B2同B3派晒先到佢派位,咁一定只會入B3中學。無中學Backup又唔呈分,好大鑊喎! ...
真係好奇怪, 唔係一條龍又無呈分, 咁B3同學仔點算? 聯繫一般都只係收到B2生, 學校唔係諗住自己無B3同學仔掛。

B3唔駛擔心,只係B2要頭痕
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:回覆+fishchow+的帖子 我朋友囝囝早兩年由

原帖由 ccj2008 於 15-02-16 發表

我朋友囝囝早兩年由教育局派咗去一間B3尾的中學,後來叩門入咗間B2中學 ...
你朋友囝囝是否神召學生?

回覆:hkpapa852 的帖子

聯繫中學是一間band 1, 一間band 2。學校會推薦,學額多過學生,機會巳比人高一缐。如果係band 3, 通常會好留意,考多幾間直、私,爭取機會。

fishchow 發表於 15-2-16 11:01
聯繫中學是一間band 1, 一間band 2。學校會推薦,學額多過學生,機會巳比人高一缐。如果係band 3, 通常會好 ...
聯繫中學係匯基東九和音中?

系,應該是B2生,入吾到聯繫中學,後來叩咗幾間中學,當時真是好徬徨,好在最後都入咗間B2

其實如果你覺得呢間係一間好學校, 咪讀住先; 真係甘緊張無咗呈分試呢樣野, 小三小四甚至小五上學期去其它學校插班囉.

而且, 如果有家教會又有能力令到大部份學校既家長都覺得必需要呈分, 咁我諗學校都應該會專重家長意願啩 (我估嫁咋!)

引用:Quote:fishchow+發表於+15-2-16+11:01+聯繫

原帖由 hkpapa852 於 15-02-16 發表
聯繫中學係匯基東九和音中?
Yes.

fishchow 發表於 15-2-16 15:38
Yes.
匯基東九都叫屬於B1中學, 但音中..... 神神秘秘, 成績唔公開, 根本唔知可以當佢咩Banding......

hkpapa852 發表於 15-2-16 10:49
B3唔駛擔心,只係B2要頭痕
點解? B2咪入音中囉。

little_yolky 發表於 15-2-16 17:51
點解? B2咪入音中囉。
你揀人,人揀你,直資/私立中學所謂既聯繫位,係咪好似官津小學升中咁,揀咗有位就要收呢?無人知,教育局亦唔會理,所以B2生無聯繫學校收一D都唔出奇
‹ 上一主題|下一主題