用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 宣道幼稚園K1上午班VS培正幼稚園K1下午班 ...
樓主: Ivantatpo
go

宣道幼稚園K1上午班VS培正幼稚園K1下午班 [複製鏈接]

醒目開學勳章 貢獻勳章

catcatyin 發表於 15-2-18 02:02
點解咁講呀?你見好多做大b既細佬妹都收得返?
我都係聽返嚟,可能我識嘅人好彩,細佬妹都收返但有朋友同我講,好多細佬妹收唔返
恐龍家

小曳人 發表於 15-2-18 08:17
我都係聽返嚟,可能我識嘅人好彩,細佬妹都收返但有朋友同我講,好多細佬妹收唔返
...
你講得啱。
我聽差不多。如細佬妹係大仔大女,收番機會大些,如屬細b就危些。其實唔奇怪,佢interview嘅方式大b係會着数些。

keep-calm 發表於 15-2-16 11:59
純好奇,其實有冇培幼生考到宣小?培幼生多唔多考到其他直私小?

或者問返轉頭, 我有100%培小BACK UP, 又有85%上BAND 1A中學, 有咩理由要去考宣小? 要考都去考一條龍的神校.

我眼見唔多培幼出去考學校,  的確係有人係考到神校轉走, 但有幾多出去考無人知, 因為培小講明係TARGET小朋友一路讀上去, 你都唔會好張揚出去考學校.

作為培幼用家, 我好滿意因為老師有愛心, 亦都重紀律, 宗教氣氛都濃厚, 佢地食茶點要祈禱, 我仔返左學幾個月, 主禱文已朗朗上口, 書包也每天要帶聖經故事書, 有老師同佢地講故事.

其他課程如英文, 學緊JOLLY PHONICS, 係NET教.  課程未必好似其他名幼咁CHUR, 但都唔係HEA, 因為培幼課程都要銜接到培小.

引用:Quote:keep-calm+發表於+15-2-16+11:59+純

原帖由 阿早! 於 15-02-18 發表
或者問返轉頭, 我有100%培小BACK UP, 又有85%上BAND 1A中學, 有咩理由要去考宣小? 要考都去考一條龍的神校 ...
因為有些人會介意培中係中中。

引用:Quote:原帖由+阿早!+於+15-02-18+發表或者

原帖由 siden 於 15-02-18 發表
因為有些人會介意培中係中中。
培中係英書中教,可以慳番d時間唔駛查字典,但其實英文唔係差

其實中文難學過英文。尤其是打算將來考DSE

坦白説,培正的語境是不足的,若希望小朋友能操較流利英語是不可能的。我認識一名讀cckg的k2小女孩,英語程度真的很高。利申:我是培幼用家
對於我來説,要學好英文都是很難的

真係睇下自己介唔介意中中, 我開頭都有D抗拒, 因我同老公都係英中. 但後來發覺亞仔學中文仲難過英文, 加上預左佢中學會出國讀書, 打好中文底子都好緊要.

另外, 又諗多層, 英中都有分層次, 入到1A英中固然好, 若然唔係1A英中, 英文程度又會有幾高? 培中係中中, 但係中中的龍頭, 英文程度係咪一定比二線英中差呢?
‹ 上一主題|下一主題