用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 如果有4間waiting, 最終會不會都無offer 呢? ...
go

如果有4間waiting, 最終會不會都無offer 呢? [複製鏈接]

如題、請前輩指教🙏
   0    0    0    0

引用:如題、請前輩指教🙏

原帖由 gilgil39 於 15-02-14 發表
如題、請前輩指教🙏
介唔介意講下邊四間?

陳守仁、宣小、港同、St Paul Boy

其實無人答到你有無邊間一定call waiting call到你,希望在明󰀃
天啦!加油!

回覆:kufubaby 的帖子

宣小2nd in 考筆試,以成績排先後。是可以憑自己努力爭取好成績。還有半年,好好操練下學術。努力,加油!

醒目開學勳章 王國長老

回覆:如果有4間waiting, 最終會不會都無offer 呢?

港同好難講,call唔晒,想增加機會不妨寫多幾封信

引用:宣小2nd+in+考筆試,以成績排先後。是可以

原帖由 hllau 於 15-02-15 發表
宣小2nd in 考筆試,以成績排先後。是可以憑自己努力爭取好成績。還有半年,好好操練下學術。努力,加油!

...
認同你所講。以我所知,有宣小offer 的會有人大抽獎過後去叩津小成功會放棄宣小。所以樓主仲有幾個月時間好去操下小朋友學術。

回覆:gilgil39 的帖子

港同唔太認識,但另3間都係top有名氣既一線學校,應該唔太多人當水泡,所以寫多幾封信,操好筆試(宣小)!

引用:港同唔太認識,但另3間都係top有名氣既一線

原帖由 kirstyau 於 15-02-15 發表
港同唔太認識,但另3間都係top有名氣既一線學校,應該唔太多人當水泡,所以寫多幾封信,操好筆試(宣小)!

...
唔係當水泡。而是有一部份人通常同時有幾間這些學校的offer.只是暫未決定到要放棄邊間。

回覆:熊牛不兩立 的帖子

宣小到6月,據往年經驗,大概有20個waiting位可以經筆試入。宣小6月份2nd in 真是一試定輸贏!

回覆:如果有4間waiting, 最終會不會都無offer 呢?

寫信update 小朋友的progress,例如:certificate, achievement . 宣小就要筆試!反而St Paul Boy 好似好難!

回覆 熊牛不兩立 的帖子

咁LI D情況實有! 但相對2線當水泡既少, 放位都少D 啦!

操筆試要操D咩?

引用:陳守仁、宣小、港同、St+Paul+Boy

我也wait st.paul, 其實first batch有冇機呢?

回覆:hollymama1124 的帖子

我都有呢3間waiting, 但已有更合適offer, 因此call waiting亦不考慮,即是有很多我這種例子,waiting 的應有很多機會, 放心, 羊年會有好運來!

其實大家認同去考这些直私小學都是同一堆人嗎?所以都是同一堆的几百人入圍,當400人入圍4間学校、那應該每人可有一学位啦! 这樣想对嗎?

引用:其實大家認同去考这些直私小學都是同一堆人

原帖由 gilgil39 於 15-02-16 發表
其實大家認同去考这些直私小學都是同一堆人嗎?所以都是同一堆的几百人入圍,當400人入圍4間学校、那應該每人 ...
應該說,有offers 都是同一堆人。

引用:宣小到6月,據往年經驗,大概有20個waiting

原帖由 hllau 於 15-02-15 發表
宣小到6月,據往年經驗,大概有20個waiting位可以經筆試入。宣小6月份2nd in 真是一試定輸贏!

...
20個咁少?我相信宣小第一輪派凸幾多offers. 因為舊年包括自己在內,4個同學gave up Aps.

引用:Quote:原帖由+hllau+於+15-02-15+發表宣小

原帖由 bubuG 於 15-02-16 發表
20個咁少?我相信宣小第一輪派凸幾多offers. 因為舊年包括自己在內,4個同學gave up Aps.

...
唔係喎數真D,6個第一輪放咗aps

‹ 上一主題|下一主題