用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 深造進修 讀教育文憑
go

讀教育文憑

請問是否讀咗可教書?只分中學、小學、幼稚園?
一年full time 或者兩年part time ?
幾錢?.....重要考慮,有小朋友支出很大
很難找學校任教?只多數考慮剛畢業的畢業生?
謝謝

我係現職教師
讀左不一定有教席 , 每年競爭很大,最少1x人爭1位
yes,係有分1年或2年
讀呢張教育文憑前提要有大學學位
文憑全期學費約8萬
讀完要有其他相關經驗或專長才能令校長請您 :)!

引用:我係現職教師讀左不一定有教席+,+每年競爭

原帖由 artacade626 於 15-02-19 發表
我係現職教師
謝謝回覆,會考慮考慮

artacade626 發表於 15-2-19 12:39
我係現職教師

我都想讀PGDE,但真係好似好難爭到個教席咁。

HKU PGDE:
http://web.edu.hku.hk/f/page/592 ... re_2015-16_PGDE.pdf

多謝分享

本身大學畢業, 3月寄了HKU PGDE的申請及有關文件, 俾左$300 報名費, 見咁耐都無消息, 於是打電話查詢, 但打左幾日都唔通, 於是E-MAIL查詢, 佢竟然答我唔合資格, 仲好hea咁copy網上既申請資格俾我睇, 但當中寫明現職teaching assistant是合資格的, 我有sent過我的工作文件, 証明我做Teaching Assistant 已一年, 點解唔合資格? HKU回覆話professor 無揀我interview,( 咁即係合申請資格啦) , 我心諗HKU是否年齡歧視or呃$300報名費, 點解連interview 都無, 是否因為我唔係fresh grad. ?

JoeyPC 發表於 15-7-10 10:42
本身大學畢業, 3月寄了HKU PGDE的申請及有關文件, 俾左$300 報名費, 見咁耐都無消息, 於是打電話查詢, 但打 ...
我估唔係個個申請都有面試機會。情況好似申請中學一樣,SPCC、QC、DBS等,每年收千幾份申請表,個個都比左報名費,只有幾百人有得面試,最終只收一、二百人。 當然我覺得佢哋無通知你係唔啱。

引用:請問是否讀咗可教書?只分中學、小學、幼稚

原帖由 Apple_Orange_T 於 15-02-14 發表
請問是否讀咗可教書?只分中學、小學、幼稚園?
一年full time 或者兩年part time ?
幾錢?.....重要考慮, ...
你已經有小朋友?如果full time 讀書期間沒有收入可以嗎?

如果part time 要自己搵實習架

引用:Quote:原帖由+Apple_Orange_T+於+15-02-14+

原帖由 Kathy_bo 於 15-08-02 發表
你已經有小朋友?如果full time 讀書期間沒有收入可以嗎?

如果part time 要自己搵實習架
Full time 有實習轉介?

王家爸爸  如果讀 Full time,十個星期既實習係學校安排既。  發表於 15-8-6 11:52

http://www.fed.cuhk.edu.hk/pgde/cuhk_faq.html

Full-time Programmes
Students are required to complete a 10-week TP within the study period. Students (except English majors) will have two blocks of TP and each block lasts for five weeks (including preparation week). English majors will have one block of TP in the second term. Each student will be assigned to a TP school by the Faculty. Experienced teachers in TP schools will be invited to act as Teaching Advisers to provide students with guidance and supervision within the entire TP period.

引用:+http://www.fed.cuhk.edu.hk/pgde/cuhk_fa

原帖由 王家爸爸 於 15-08-06 發表
http://www.fed.cuhk.edu.hk/pgde/cuhk_faq.html

Full-time Programmes
Thank you !

回覆:讀教育文憑

其實各位點解咁想教書?

香港教師   已經今時唔同往日。

如果年年搵工  你們受得住嗎?

現今一半學生不再是尊師重道, 受氣激心加工作時數長,有機會做足7日。

回覆:babyjk2013 的帖子

最主要原因係出生率下降,其實香港仲有好多工

引用:最主要原因係出生率下降,其實香港仲有好多

原帖由 mandy952 於 15-11-22 發表
最主要原因係出生率下降,其實香港仲有好多工
因為工作時間比出面好,但要做七日就不知道了,人工有啲保證,也明白要受學生氣。

回覆:Apple_Orange_T 的帖子

工作時間一日十一二個鍾算唔算好?有朋友試過返工返足二十一日,你覺得ok嗎?人工入職時比文職係高嘅,唔係受學生氣,係受家長氣

yes...................................

可以講做果行,就厭果行

讀playgroup ?