用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 會唔會俾中一男生跟同學去街
樓主: Woomingling
go

會唔會俾中一男生跟同學去街 [複製鏈接]

要支持他多出外同同學活動!

Yanamami 發表於 15-2-15 17:43
真係好~~阿女F1—开学已經要求自己番学放学,仲唔俾我係学校方圆1K出現! ...
呢個係我既禁忌... 絕對唔可以禁止我親近佢地, 不過我唔會比個錯覺佢地, 以為我係去監視佢, 咁就梗係有hard feeling, 同埋唔比我埋身.   我同佢地D同學都好FD, 大女中六七時, 佢D同學黎玩, 係同我玩, 因為我會同佢地打牌, 見佢地講野粗老又無EE哦哦... 出街有時又唔收佢地錢, 如果想知道自己小朋友做咩, 最好係融入佢地既圈子, 自己就可以睇得清清楚楚, 同埋亦多份信任, 因為好多時父母都唔知佢地出街玩乜野, 所以唔比去, 但係佢地都無咩野既

Sindy 發表於 15-2-15 22:59
呢個係我既禁忌... 絕對唔可以禁止我親近佢地, 不過我唔會比個錯覺佢地, 以為我係去監視佢, 咁就梗係有hard ...
真好~~
我d女P3已經叫我唔好跟去學校picnic,唔好跟去運動會、X'mas Party.....無得埋身。

有, 但要講好几點回家, 暫時只可以考試最后个日, 比佢約同學LUNCH玩耐小小,
只係間唔使, 學校放半日, 食完LUNCH就要反屋企
其實我都有少少怪獸, 當年佢家姐讀中四時, 寫信比我再加10个PROMISE,
只係提出要求一个月一次街(最迟會9点前回到家), 我就一口應成佢
姐姐到大個時至夠胆同我講,  覺得自己好傻, 我就話佢實在太乖

引用:Quote:Sindy+發表於+15-2-15+11:42+會比,+

原帖由 Yanamami 於 15-02-15 發表
真係好~~阿女F1—开学已經要求自己番学放学,仲唔俾我係学校方圆1K出現! ...
我女6年級好多時要額外返學校幫手,補課等,所以冇校車,開頭好興奮約同學齊齊返學,返多幾次就米攪啦,連佢同學都打黎一齊求我車佢地返學,因為佢地出地鐵仲要行15至20分鐘先返到學校

TwinWong 發表於 15-2-16 00:07
有, 但要講好几點回家, 暫時只可以考試最后个日, 比佢約同學LUNCH玩耐小小,
只係間唔使, 學校放半日, 食完L ...
我大女好鬼守規則, 中四時仲問我出唔出得街.. 我話唔好喇, 佢真係唔去細女就中三時通知聲我要去邊, 我都由得佢, 因為我知佢同邊個去, 又唔係成日去, 又無去到無尾發駝咁, 又唔會突登搵街去唔痴家, 所以我都無理佢, 不過阿仔就心野D, 成日想同同學玩, 不過佢同學要考呈分試, 我都怕玩得太多會影响人溫習, 第三次我都拒絕佢
我其實都有講過, 再講多一次比其他D媽咪聽下, 有D屋企管得好嚴, 連放左學食下野都唔得, 我女話, 佢地就成日呃阿媽要留校呀, 比老師罰留堂呀... 總之就唔老實, 佢問我點解佢地唔老實同阿媽講... 係呢兩個情況, 我情願佢老老實同我講, 放左學去食野, 去行一陣街.. 都唔情願佢呃我, 自我感覺良好個小朋友好乖.. 有次我返大陸, 佢同學呃阿媽, 話同學校去... 點知係同我地去, 好在係同我咋, 如果係同街外人去既話, 比人溶左都似... 有次有機會同佢阿媽去旅行, 佢阿媽覺得佢女好乖..我又唔敢講太多.. 因為我講左比佢聽都無用, 阿媽一日唔變, 一日都有咁既事發生...唉

回覆:會唔會俾中一男生跟同學去街

其實樓主你可以成機揾位入嗎!依樣野我好叻架,佢想要一D野,我會要求佢做到某一D野先俾佢、、、我係你我會同佢講:你平時唔好咁大頭蝦啦!如果你去街,手機同電話都唔見,我点救你呀。、、、、我囡五、六年班嘅時候,我已經同佢打定底:唔好得把口自己話自己大個,要行為上都做得到先好話自己大個囉!要父母信任你,你一定要行為上令人信任先得囉!所以今次攞成績表嘅時候,老師都話佢比其他同學成熟。

多謝咁多位的回覆, 我仔正是很心野, 又冇機心, 順人意及唔識保護自己的人。點解我會咁強烈唔俾佢同同學睇戲, 正因為我見佢facebook的女同學成日講埋d情情愛愛嘅野, 又好想拍拖咁款, 所以一口拒絕我仔唔俾佢去,我知那女同學是睇戲其中一人。如果同那女同學friend 咗, 我怕唔知有咩後果。而照facebook內容, 那女同學成績退步咗, 又成日send埋些好無聊嘅status。

如果我仔是同正正經經的同學去, 及有交帶, 我會俾佢去的

引用:多謝咁多位的回覆,+我仔正是很心野,+又冇

原帖由 Woomingling 於 15-02-16 發表
多謝咁多位的回覆, 我仔正是很心野, 又冇機心, 順人意及唔識保護自己的人。點解我會咁強烈唔俾佢同同學 ...
“冇機心, 順人意及唔識保護自己“係自我形象低,需要朋輩認同,你要快D教個囝啦!如果唔係,佢遇到D壞同學會帶壞佢呀!我成日同我囡講:媽咪無可能成日係你身邊,你要識得保護自己,有需要時,就jai媽咪上抬,話媽咪唔比,甚至可以講大話,話忘記咗媽咪要我買野,所以要早D走。我教囡嘅時候會講得好白:嘩!你同學咁古怪嘅!屋企無人理架!咁想拍拖嘅、(講一倫我既道理、、、、、、、)咁、咪又有位入囉!

會俾、但要知道同甚麼同學去、去哪兒、定時定候要打電話給家長。始終中學生,要給他應有的自由和自己的朋友嘅。

Woomingling 發表於 15-2-16 12:18
多謝咁多位的回覆, 我仔正是很心野, 又冇機心, 順人意及唔識保護自己的人。點解我會咁強烈唔俾佢同同學 ...

而家d女仔都好狼死㗎,係要“保護”下个仔。但要俾个仔明你諗乜,而唔係無情講乜都唔俾~我係你都可以俾仔去,但散場就要同你—齐去tea下囉。俾位女同学知,咪埋我仔身呀!

Sindy    發表於 15-2-16 22:16
王家爸爸   Interesting!  發表於 15-2-16 21:36
TwinWong    發表於 15-2-16 16:33

回覆:Yanamami 的帖子

宜家d女仔真係好主動架, 費事睇睇下戲話我個仔抽佢水, 到時水洗都唔清。始終去到果d地步, 多數男仔蝕底。但我都會好好灌輸我個仔:同女仔不易太close, 亦唔可以再咁純情架喇

丸媽媽  你真係諗多咗  發表於 15-2-17 14:01

回覆:Woomingling 的帖子

會比,但要他有交帯,好像我仔等車,上車,下車,見到朋友,同學,家人到要電話報到,所以他由元朗往王大仙,中央圖書管,會展都比他自己一個人去,只中兒女開始大了,要適應長大的過情。

Woomingling 發表於 15-2-16 16:04
宜家d女仔真係好主動架, 費事睇睇下戲話我個仔抽佢水, 到時水洗都唔清。始終去到果d地步, 多數男仔蝕底 ...
你仔永遠長吾大

我都比p6既仔仔同同學去主題公園了,但我地接佢走囉,佢都ok呀,仲玩得好開心添。
好認同樓上有家長講,我對你信任越大,你既自由就越大。呢句我要同兩個細路講下先,多謝賜教!

升中難免要做group project,  自然會約出街, ,無得唔俾, 唯有要他定時報告行踪, 建立互信關係, 其他活動, 就看他之前有無交帶才決定。

丸媽媽  你真係諗多咗  發表於 5 小時前

完全無諗多到, 我仔二年班都比人話非禮佢女同學呀...激死我呀, 我有幫手湊佢架, 佢自己同我仔玩到郁手郁腳, 有身體碰撞唔出奇, 我仔得到教訓, 跟住都好小心同女仔玩, 都應該要教定佢架, 唔知幾時預到呢D人, 保護下自己

‹ 上一主題|下一主題