用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 急!!!沙田區小三想轉校
go

急!!!沙田區小三想轉校

急!!!想請問下,沙田有邊間小學比較活動式教學呢!!!因為我小朋友比較好動!!!功課唔會太多!!!同埋唔好淨係識罰!!!
我小朋友而家間小學一,二年班小息淨係可以自修同埋休息,玩下跑下都唔得!!!
佢11月因為小息時跑,俾人小息罰企罰到而家仲罰緊!!!我自問都唔係怪獸家長,
因為我對小朋友都幾嚴,罰唔緊要,但一個6.7歲小朋友又唔俾跑唔俾玩,一跑就罰幾個月企有D過份囉!!!
仲有好多問題,不能盡錄!!!

ericckh2000 發表於 15-2-13 17:56
急!!!想請問下,沙田有邊間小學比較活動式教學呢!!!因為我小朋友比較好動!!!功課唔會太多!!!同埋唔好淨係識 ...
嘩!學校太不合理了!只是一個小二生,為何要承受這嚴厲的懲罰?!過份。聽到都感忿怒。沙田區若不計較成績,還是有很多不錯學校的。不然,跨大圍區也不太遠。快走,相信大部份學也比這間好。

回覆 dorothywing 的帖子

明白!!但我想找一些和小朋友比較多互動的學校!!!小朋友跟我說因為他企的不好所以罰這麼久,但重點是當初罰他是因為他跑以不是著重在企的資勢吧!!!

11月罰到而家,咩原因都吾應該啦

回覆:急!!!沙田區小三想轉校

應該非常傳統!

這間學校上課幾互動,但其他資料不清楚。http://youtu.be/-Jy1_ELrUco

回覆:ericckh2000 的帖子

王錦輝

引用:急!!!想請問下,沙田有邊間小學比較活動式教

原帖由 ericckh2000 於 15-02-13 發表
急!!!想請問下,沙田有邊間小學比較活動式教學呢!!!因為我小朋友比較好動!!!功課唔會太多!!!同埋唔好淨係識 ...
其實好多學校初小都已經係活動教學啦!樓主有冇同學校頃過?會唔會小朋友在校仲有其他行為問題?正常初小小朋友跑下被罰應該真係唔會罰咁耐。樓主唔好介意如果孩子真係有行為問題,家長就必須正視才能幫倒小朋友,就算轉校亦唔代表就唔會發生同樣問題。不過如果小朋友真的唔適合就讀該校,就唯有轉間包容度高d嘅學校,不過要有心理準備多數都唔會係一,二線小學,或者揀d小班嘅老師通常就會包容度大d,要睇家長介唔介意。

回覆:洋蔥頭媽咪 的帖子

小朋友怕返學嗎?若怕,一定要轉校!

宏心 發表於 15-2-15 21:41
小息唔准玩,只可以自修同休息?係唔係馬糧?

朋友讀緊博康某小學都是小息可看書,但不准玩。

回覆:ericckh2000 的帖子

我都想知,same here, but we are in yuen long.

有無同學校聯絡過溝通下呀 ????老師有無講什麼原因罸這麼久??!!!

SORRY!!! 之前比較忙唔得閒覆!!!
其實我小朋友可能有其他問題,不過我相信都唔係D需要罰兩個月企嘅問題囉!!
令一例子,我個小朋友個朋友仔排隊時猜包剪揼,罰左兩個月企!!!
其實樓上已有人估中左位置,不過我唔想開名,同埋我想幫小朋友轉校唔需要1,2線學校,我只想佢讀得開心同埋學校真係有足夠設施比小朋友學野!!

ericckh2000 發表於 15-2-13 17:56
唔都鍾意純粹用罰嘅方法來教小朋友嘅學校。

引用:SORRY!!!+之前比較忙唔得閒覆!!!其實我小朋

原帖由 ericckh2000 於 15-02-21 發表
SORRY!!! 之前比較忙唔得閒覆!!!
其實我小朋友可能有其他問題,不過我相信都唔係D需要罰兩個月企嘅問題囉!!
...
你想邊個網?91 ?

想係河畔依頭,諗緊主風或胡素晶,唔知保良局蕭漢嚴唔嚴.多唔多功課???
希望有家長答下!!!
想IN又驚人地唔收!!!轉校真煩!!!

little_yolky  主風好嚴的  發表於 15-3-4 14:54

回覆 ericckh2000 的帖子

保良局蕭漢嚴 + 多功課

引用:想係河畔依頭,諗緊主風或胡素晶,唔知保良局

原帖由 ericckh2000 於 15-03-03 發表
想係河畔依頭,諗緊主風或胡素晶,唔知保良局蕭漢嚴唔嚴.多唔多功課???
希望有家長答下!!!
想IN又驚 ...
你㨂呢三間都嚴同多功課,多默書,要有心理準備。

真係頭都大埋,蕭漢森有泳池o岩晒小朋友,佢好鍾意游水,出去比賽都有亞軍,唔知會唔會有啲優勢.但又係嚴又多功課,唉!!!!! 煩煩煩!!!!