用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS vs KV
樓主: CM910
go

HKPS vs KV [複製鏈接]

引用:Quote:原帖由+杏而+於+15-02-14+發表去考dg

原帖由 bubuG 於 15-02-14 發表
入去果刻未必好勁,入咗去先谷。
Dont think so.

For those who get second interview, the headmistress will speak with them individually and for sure she has  her ways of telling which students possess good English skills.

引用:Quote:teambuilder+發表於+15-2-27+13:25+

原帖由 twolilmonkeys 於 15-02-28 發表
Which 一線小學 use NETS to conduct interviews?
Final round interviews are usually conducted by very senior teacher or tge headmaster.  NET or not NET is not relevant.

回覆:HKPS vs KV

其實沙田樂其每年都會貼佢啲學生小一去咗邊,唔會擺上網,只會貼門口,一睇完就知點揀。     有kv都唔讀信嗰啲乜鬼語境就真係太天真太傻。

引用:其實沙田樂其每年都會貼佢啲學生小一去咗邊

原帖由 sissysze 於 15-03-09 發表
其實沙田樂其每年都會貼佢啲學生小一去咗邊,唔會擺上網,只會貼門口,一睇完就知點揀。     有kv都 ...
算了吧,hkps fans聽不入耳的

回覆:HKPS vs KV

其實樓主一直都講緊九龍塘樂基,點解你地一路都用沙田樂基去比KV?  如果講升小一,九龍塘樂基同沙田樂基都分別幾大的,佢地其實兩間完全無關系,更談唔上係分校。如果樓主係比沙田樂基vs kv,  當然唔洗煩直接kv算了,難揀都只不過係九龍塘樂基vs kv......

回覆:sakbbjaijai 的帖子

引用:我想講,今年K2都D九龍樂基學生插班去KV ,

原帖由 貓貓人 於 15-03-10 發表
我想講,今年K2都D九龍樂基學生插班去KV
,原因係乜自己估下:
um...... 但我亦識兩三個小朋友k2 由kv轉去其他學校(e. g.迦南,York),  咁又代表KV有問題嗎?轉唔轉校,可能只係個別家長嘅喜好問題,有人覺得KV中數強,趨之若騖,有人厭棄佢太谷,選擇回鄉歸故理,我又覺得好正常。不過當然所有人都會覺得自己嘅選擇係最好la (利申:我地會讀SC)

引用:其實樓主一直都講緊九龍塘樂基,點解你地一

原帖由 sakbbjaijai 於 15-03-10 發表
其實樓主一直都講緊九龍塘樂基,點解你地一路都用沙田樂基去比KV?  如果講升小一,九龍塘樂基同沙田樂基都 ...
分別係有,但唔係大得咁緊要。

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-03-10+發

原帖由 siden 於 15-03-10 發表
分別係有,但唔係大得咁緊要。
其實有無人實實在在見過九龍塘樂基升小成績然後再作比較呢? 如果無,其實真係好難話分別有幾大

引用:Quote:原帖由+貓貓人+於+15-03-10+發表我想

um...... 但我亦識兩三個小朋友k2 由kv轉去其他學校(e. g.迦南,York),  咁又代表KV有問題嗎?轉唔轉校,可 ...
你知唔知人地點解轉?你要搞清楚係家長想走定學校唔想留人。

KV會勸退讀唔上的小朋友。

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-10+發表分別

其實有無人實實在在見過九龍塘樂基升小成績然後再作比較呢? 如果無,其實真係好難話分別有幾大

...
咁你見過就麻煩show下資料。

你自己都未見過又知KLT hkps好好多?

朋友上年在KLT hkps, 找學校焦頭爛額。係有學校收,可惜全部2線,佢話另外有幾個相熟同學一樣。同我講咗幾次間學校考小學不是我想象那麼好。

可能我friend個仔差,其他同學醒佢好多la。

都無謂再說,明的人就明。fans係唔會明的。再說下去我就會被責唱衰他校,或是幫KV賣廣告。

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-03-10+發

咁你見過就麻煩show下資料。

你自己都未見過又知KLT hkps好好多?
就係未見過,但我係識幾個九龍塘樂基k3 生(上年同前年) 入到唔錯嘅學校,可能正如你所講,我識嗰D可能自己叻la,  佢地分別有英華,CKY, 德望 呢D offer,  但我唔知呢D學校算唔算二線,我唔識小學。。。。 anyway,  但佢地確實係無全級有幾多人入左邊間學校嘅資料,好難話係唔係好多人嘅offer都咁好。

你知唔知人地點解轉?你要搞清楚係家長想走定學校唔想留人。

KV會勸退讀唔上的小朋友。
咁我真係唔知,佢地係話小朋友讀kv好唔開心,結果決定轉校。。。。。。或者真係可能被勸退都唔定

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-10+發表你知

咁我真係唔知,佢地係話小朋友讀kv好唔開心,結果決定轉校。。。。。。或者真係可能被勸退都唔定

...
其實我都唔贊成KV勸退小朋友。

真人真事朋友試過,仲要學期中,搵插班壓力大。朋友冇in detail講點解搞成咁,聽落係執筆寫字差同埋上堂發呆反應慢。

名津名私小都有勸退情況,唔可以話佢地唔好。所以好難也話KV唔好,畢竟被勸退應該不多,我估。

sakbbjaijai 發表於 15-3-10 10:22

...
不會吧,我認識的KV畢業生/學生/家長個個都好開心,唔算pushy
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

siden 發表於 15-3-10 10:32

真人真事朋友試過,仲要學期中,搵插班壓力大。朋友冇in detail講點解搞成 ...

聞所未聞KV有勸退
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

sakbbjaijai 發表於 15-3-10 00:16
其實樓主一直都講緊九龍塘樂基,點解你地一路都用沙田樂基去比KV?  如果講升小一,九龍塘樂基同沙田樂基都 ...

HKPS分校只有PODS及今年尾開張的Harts

真人真事朋友試過,仲要學期中,搵插班壓力大。朋友冇in detail講點解搞成 ...
「執筆寫字差同埋上堂發呆反應慢。 」 一定唔只咁簡單。佢冇講full picture.  可能學校spot 到佢係SEN。單單「執筆寫字差同埋上堂發呆反應慢」好common.

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-03-10+發表你知

...
兩位都唔係KV用家吧?從未聽過KV有勸退學生,KV課程從序漸進,並非如鴻水猛獸。學生都返得好開心,相信真實情況用家先會了解。太多所謂的"朋友既仔女...."

hatesonut 發表於 15-3-10 11:28
兩位都唔係KV用家吧?從未聽過KV有勸退學生,KV課程從序漸進,並非如鴻水猛獸。學生都返得好開心,相信真實 ...

100% agree
‹ 上一主題|下一主題