用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS vs KV
樓主: CM910
go

HKPS vs KV [複製鏈接]

杏而 發表於 15-2-17 14:13
我放棄左hkps kln tong..take 左LH..係好鐘意hkps 語境。小班教學。環境。但我決定就近入學。同埋如果升傳 ...
就近入學真係大前題, 不然兩間都係好難決擇的.

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-17+發表樓上

原帖由 sakbbjaijai 於 15-02-17 發表
I see,  請問閣下認為樂基同St Cat又如何取捨呢?
我細囝都有SC offer,不過決定同家姐一齊,出年一齊返HKPS。

brrbaby2007    發表於 15-2-17 14:53

引用:我放棄左hkps+kln+tong..take+左LH..係好鐘

原帖由 杏而 於 15-02-17 發表
我放棄左hkps kln tong..take 左LH..係好鐘意hkps 語境。小班教學。環境。但我決定就近入學。同埋如果升傳 ...
我放棄左LH呀, 但struggling between hkps and sc

sakbbjaijai 發表於 15-2-17 15:11
我放棄左LH呀, 但struggling between hkps and sc

你小朋友好叻
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:原帖由+杏而+於+15-02-17+發表我放棄

Suggest SC
This brand name more useful than HKPS in prestigious school application and knock door.

回覆:siden 的帖子

brand name,

引用:Quote:sakbbjaijai+發表於+15-2-17+15:11+

原帖由 brrbaby2007 於 15-02-17 發表
你小朋友好叻
有少少運氣ja

引用:+本帖最後由+siden+於+15-2-17+15:54+編輯+

原帖由 siden 於 15-02-17 發表
is it true?????? big difference ma?

sakbbjaijai 發表於 15-2-17 18:30
is it true?????? big difference ma?

我覺得差不多,只是HKPS人少而巳
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

HKPS係超小班教學, 確真係好比起好多大班教吸引.

我個人唔著重名氣,只係hkps小班教,雙班主任,real Net貼心照顧兼陪玩陪食,活動教學,包埋早餐茶點,仲教埋phonics, 普通話,小提琴,美樂笛和interview class等等吸引我咋。

brrbaby2007    發表於 15-2-18 14:14

引用:Quote:原帖由+siden+於+15-02-17+發表本帖

有兩位朋友今年HKPS upper (K3), 不約而同都對HKPS有所不滿,對我說早知就當年K1 轉讀 SC。箇中原因不便透露,但也不外乎普通家長能估到的幾個原因。

而當時轉去SC的朋友,則冇講過任何後悔的說話。

出唔出名呢啲野好虛無,到考小學時的親身經歷才是某些家長的親身感受。

SC and HKPS both are good schools, 我只是講出身邊朋友情況而已。

我是hkps upper K3家長呀,我也只是講出個人感受,我覺得hkps的老師好錫小朋友。我冇讀SC唔知實際情況係點,不過識朋友女兒上年SC畢業,很後悔沒有轉去龍校。

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-02-17+發

原帖由 siden 於 15-02-18 發表
有兩位朋友今年HKPS upper (K3), 不約而同都對HKPS有所不滿,對我說早知就當年K1 轉讀 SC。箇中原因不便透 ...
請問你講緊嘅係九龍塘樂基定沙田樂基呢?

回覆:teambuilder 的帖子

龍校是否培正?

引用:我是hkps+upper+K3家長呀,我也只是講出個

原帖由 teambuilder 於 15-02-18 發表
我是hkps upper K3家長呀,我也只是講出個人感受,我覺得hkps的老師好錫小朋友。我冇讀SC唔知實際情況係點 ...
其實st cat 一年有好多小朋友考小一是I offer.所以除了學校,家長的培養也很重要

回覆:CM910 的帖子

Kv

樓主你選擇了沒有? I am also considering between HKPS and KV. I am told that KV has dictation every week in K2.  Not sure if it is the same in HKPS?

mamath 發表於 15-2-23 10:21
樓主你選擇了沒有? I am also considering between HKPS and KV. I am told that KV has dictation every w ...
KV每週都有中英默書, 數學有MENTAL, 模式類似小學, 所以大多人都認為KV上小接得好.
兩間都係好學校, 當然各有千秋, 但上小學田鴨式既教學確實係個選小既大考慮. HKPS多NET感覺比KV係OPEN一點, FREE一點, 上小會唔會唔習慣呢個問題真冇得參考, 因身邊冇咩朋友仔女係HKPS出身.

HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享。不過hkps的學生學術十分好,尤其是英文,很多畢業生考入傳統小學如SFA, APS, TSL, Good Hope等,而每年也有hkps家長分享學習情況,個個都好讀得,冇問題呀,可以放心。K2默書係有,冇範圍的,唔駛溫,每週默4個中文字咋。另hkps係冇考試的。
‹ 上一主題|下一主題