用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS vs KV
樓主: CM910
go

HKPS vs KV [複製鏈接]

引用:HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享

原帖由 teambuilder 於 15-02-23 發表
HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享。不過hkps的學生學術十分好,尤其是英文,很多畢業生考 ...
九龍塘HKPS ? Not Shatin rite?

回覆:HKPS vs KV

我一定會㨂KV, 九龍塘HKPS 都可以諗下!如果係沙田就一定係KV!

引用:+本帖最後由+Cutemom0808+於+15-2-14+10:32

原帖由 Cutemom0808 於 15-02-14 發表
Pls elaborate kindly

引用:HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享

原帖由 teambuilder 於 15-02-23 發表
HKPS學生上小學能否適應我明年可以同你分享。不過hkps的學生學術十分好,尤其是英文,很多畢業生考 ...
Teambuilder, 我仔仔係你小朋友既小師弟呢,真心說,這所學校真的很好,我小朋友讀得好開心,但一想到將來考小一,真的很擔憂,我大女讀女私校,细仔只得1O分,龍年競爭極大,我想問下hkps考小一成績ok嗎?樂基是小校,家長也很低調.. Thank you so much.

LWL1212 發表於 15-2-25 18:45
我一定會㨂KV, 九龍塘HKPS 都可以諗下!如果係沙田就一定係KV!
Why the choice between HKPS Ascot and KV lei?

引用:Quote:LWL1212+發表於+15-2-25+18:45+我一

原帖由 mamath 於 15-02-27 發表
Why the choice between HKPS Ascot and KV lei?
KV no doubt

回覆 isoalc 的帖子

考小學其實好睇小朋友本身能力, 而HKPS係可以train到小朋友基本面試所需的知識. 例如, 有幾間小學, 會由外藉老師主持面試, 樂基既小朋友當然唔會怯場 (你叫我同鬼佬溝通我都怯怯地啦). 又例如, 樂基小朋友閱讀英文書能力係好高的, 而考咁多間小學我未聽過有唔駛學生讀英文書或句子的, 所以樂基學生基本上可PASS.  另外, HKPS 會提供面試班比小朋友, 等佢地知道面試係點,無咁驚。 都係果句,考小學係睇小朋友能力,而且要outstanding,要在幾千人裡出線唔係容易。而樂基的小朋友,平均黎講,多數有三幾個offers,而最終9成會讀直資私校。而以我所知,呢個比例係比起KV,SC,KM等高很多的。唔係話樂基考小一有優勢,而係大家個target都係直資私校(唔一定係神級),同結果成正比啫。

引用:回覆+isoalc+的帖子 考小學其實好睇小朋友

原帖由 teambuilder 於 15-02-27 發表

考小學其實好睇小朋友本身能力, 而HKPS係可以train到小朋友基本面試所需的知識. 例如, ...
九龍塘樂基真係好吸引

teambuilder 發表於 15-2-27 13:25

考小學其實好睇小朋友本身能力, 而HKPS係可以train到小朋友基本面試所需的知識. 例如, ...
Which 一線小學 use NETS to conduct interviews?

引用:Quote:teambuilder+發表於+15-2-27+13:25+

原帖由 twolilmonkeys 於 15-02-28 發表
Which 一線小學 use NETS to conduct interviews?
I want to know too....

siden  :thinking  發表於 15-2-28 23:14

回覆:HKPS vs KV

係九龍塘樂基呀~兩間都係好學校~所以先難簡呢

咁KV同GH (Good Hope)又點揀?

引用:係九龍塘樂基呀~兩間都係好學校~所以先難

原帖由 CM910 於 15-02-28 發表
hkps  細校,語境强。

回覆:phinefin 的帖子

如升小都會考GH,選GH 安全d

回覆 twolilmonkeys 的帖子

點為之一線小學?

kv la
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

回覆 teambuilder 的帖子

To me, 一線小學 - SFA, KTS, GH, APS, SPB, YW, PC, MC etc.

I'm aware CKY &  TSL would use English in interviews, which other ones?

回覆 twolilmonkeys 的帖子

你想問係用英文面試定係net主持面試? 如果你話用英文面試,我經驗話我知九成新派直資私校會有考英文口試。我心目中的新派直資私校包括wkf, pk, 播道,音小,福建,優才,港同,st. margret, tsl, cky....你第一段所講的我只知GH全程用英語考(香港人主持),其他沒考不清楚。net 在面試其間有出現我知有wkf, 優才,cky, tsl,福建,嶺南,港同。

引用:係九龍塘樂基呀~兩間都係好學校~所以先難

原帖由 CM910 於 15-02-28 發表
had same situation last year.... we gave up KV.... and now happily studying in hkps

‹ 上一主題|下一主題