用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 HKPS vs KV
樓主: CM910
go

HKPS vs KV [複製鏈接]

回覆:HKPS vs KV

我個囡讀緊HKPS K1,其實我自己都搵唔到學校升小資料。不過學校家長真係好低調,冇咩interaction even they have whatsapp group. 不過學校training都好好,我囡每日放學返嚟食完lunch,佢都會自動自覺做功課,晚上又會remind我同佢睇圖書(每星期兩本,一中一英)所以我都幾滿意。

好多謝大家既INFO, 真係好難決定呀...難決定係因為兩間都好好, 仔仔幸運的有呢個間咁好既選擇比我去考慮, 我真心好安慰.
仔仔係細仔, 所以未係好識同我講係學校學左咩, 但我相係佢已經係我唔知情既情況底下吸修左好多新知識.
HKPS比我既感覺係動D. 對男仔黎講應該係較為0岩, 但每次當我想到上小學所受既X縛會大好多時我就有點卻步, 而且膽心會唔會令仔仔難於同小學模式接軌. 不竟HKPS個模式應該係活動一點. 小學卻要變成田鴨. 但我真心好欣賞HKPS既語境, 仔仔有幸成為佢地既學生已比我好大既驚喜. 要放棄都唔係一件容易決擇既事.
至於KV, 佢地個教學模式確實係漸進得好好. 但英文確實係唔足夠. 到底應該比小朋友讀KV再外補英文, 定係留返係HKPS讀呢.

From your wordings, I think hkps sounds great to you

如target 傳統小學或官津, kv 應該較合適, 如target 活動教學既私直可能hkps較好!

如target 傳統小學或官津, KV better

If target CKY WKF 等, HKPS

supermom1 發表於 15-2-16 16:58
如target 傳統小學或官津, kv 應該較合適, 如target 活動教學既私直可能hkps較好!  ...
先多謝你地既回覆, 其實有邊間直私你地覺得唔谷既呢.

其實唔少, 如siden mentioned既 cky, wkf, 还有pui kui, creative, smc, logos, vsa etc

請問hkps 學生上了小學涵接好嗎?

siden 發表於 15-2-16 17:03
如target 傳統小學或官津, KV better

If target CKY WKF 等, HKPS
謮HKPS入WKF,
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

引用:Quote:siden+發表於+15-2-16+17:03+如targe

原帖由 brrbaby2007 於 15-02-17 發表
謮HKPS入WKF,
唔明, 讀hkps入wkf有問題?

引用:Quote:原帖由+brrbaby2007+於+15-02-17+發

原帖由 sakbbjaijai 於 15-02-17 發表
唔明, 讀hkps入wkf有問題?
樓上應該係覺得WKF未好到成為HKPS學生嘅target

WKF P1-P3都唔太谷, 但有在讀既用家分享, 轉校長後, P4依家開始谷了.

引用:Quote:原帖由+sakbbjaijai+於+15-02-17+發

原帖由 siden 於 15-02-17 發表
樓上應該係覺得WKF未好到成為HKPS學生嘅target
I see,  請問閣下認為樂基同St Cat又如何取捨呢?

sakbbjaijai 發表於 15-2-17 11:49
I see,  請問閣下認為樂基同St Cat又如何取捨呢?
如果我係HKPS VS SC.....而小朋友本身又係讀緊HKPS, 咁就會STAY, 相反本身係SC PN, 咁就簡返SC. 因為我認為兩間差唔多都係語言環境好.

引用:Quote:sakbbjaijai+發表於+15-2-17+11:49+I

原帖由 CM910 於 15-02-17 發表
如果我係HKPS VS SC.....而小朋友本身又係讀緊HKPS, 咁就會STAY, 相反本身係SC PN, 咁就簡返SC. 因為我認為 ...
我女不在SC或HKPS讀PN, 咁又如何是好?

引用:Quote:原帖由+CM910+於+15-02-17+發表如果

原帖由 sakbbjaijai 於 15-02-17 發表
其實兩間都有啲似,感覺HKPS都唔錯(有朋友讀緊),俾人感覺SC名氣校佳(歷史耐啲又有明星效應,亦受直私小學歡迎)!我冇報HKPS, 有SC offer, 會去SC!

sakbbjaijai 發表於 15-2-17 11:59

HKPS小校小班

SC大校大班分小組
"即使你是友善的,人們可能還會說你自私和動機不良,不管怎樣,你還是要友善。即使你是誠實的,人們可能還會欺負你,不管怎樣,你還是要誠實。你今天做的善事,人們明天可能就忘記,不管怎樣,你還是要做善事。” 杜麗莎修女。

俾我只會㨂KV or SC. 考直私和叩門,受歡迎......好多。

SC名氣大點, 不過佢大班教學同HKPS好唔同, HKPS確實係好少班教學, 所以對於小朋友既專注度應該比SC好.

我放棄左hkps kln tong..take 左LH..係好鐘意hkps 語境。小班教學。環境。但我決定就近入學。同埋如果升傳統小學,好似合適D。個人好like 樂基ga

‹ 上一主題|下一主題