用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 新手請教小一大抽奬
樓主: apple_love
go

新手請教小一大抽奬

apple_love 發表於 15-2-24 17:48
少功課唔好咩?九龍城網唔好?我唔係好明,可否詳細少少?thank you
意思係既然你有培道响手, 咁做乜仲要咁煩去「進取啲」玩大抽奬? 所有要進取抽入既官津學校, 功課唔會少得去邊。你要有心理準備。

1. 少功課唔好咩?  <---好

2. 九龍城網唔好?  <----超好

你依家既情況, 似係已經有位馬明未婚夫, 但又想嫁俾搵劉德華。

引用:Quote:apple_love+發表於+15-2-24+17:48+少

原帖由 little_yolky 於 15-02-24 發表
意思係既然你有培道响手, 咁做乜仲要咁煩去「進取啲」玩大抽奬? 所有要進取抽入既官津學校, 功課唔會少得去 ...
多謝你的分析,因為人地話培小只屬二線

apple_love 發表於 15-2-13 15:27

我住緊藍田,搬來唔係好耐,落公園玩d家長成日話想抽李兆強同藍循,其實我真係好想知有乜好,讀其他的分別 ...

唔係咁,隔離網d好野又點會乙二到乙n都有機會抽下?聽到不少區內家長選校
唔係好似玩十三張咁擺大哂個頭,就係超級穩陣乙一X明或者Y呂,大前提就係
唔想搭校車,就算要搭也不能搭出左48網!(其實不幸中左寶一樣要搭校車)

誰人受痛苦被懸掛在木頭  至高的愛盡見於刺穿的手

引用:Quote:apple_love+發表於+15-2-13+15:27+我

原帖由 奥脫福 於 15-02-24 發表
唔係咁,隔離網d好野又點會乙二到乙n都有機會抽下?聽到不少區內家長選校
唔係好似玩十三張咁擺大哂個 ...
請問48網有邊幾間係「寶」?

引用:其實我最不明熱門學校不是按成績收生(不論

原帖由 lcyesther 於 15-02-13 發表
其實我最不明熱門學校不是按成績收生(不論自行或大抽獎),但最後可以化腐朽為神奇,使超過一半的學生派ba ...
最大原因,名校好多考試考得不好好尾個d,有些學校會令家長自動退學,再找叻的學生入來插班,甘咪令學校保持水準

apple_love 發表於 15-2-24 18:08
多謝你的分析,因為人地話培小只屬二線
培小是二線啊, 但見你的帖似乎也沒有報考一線的準備, 所以只是覺得奇怪。

apple_love 發表於 15-2-13 16:15
死啦,開始唔明。再詳細少少,我仔幼稚園讀培道可直上小學,咁大抽獎係咪可以進取少少,博間好的

...
可以進取d。

引用:Quote:apple_love+發表於+15-2-24+18:08+多

原帖由 little_yolky 於 15-02-25 發表
培小是二線啊, 但見你的帖似乎也沒有報考一線的準備, 所以只是覺得奇怪。
其實個心幾亂,老實神校級個d我真係唔打算報,我係唸緊博下地區一線學校,如果抽到又唔駛$讀,我可以放棄培小,但唔知功課量同個催谷程度囉。我小朋友其實今年9月先讀k1,因為見小一好似好複雜同自己乜都唔識所以早d上黎取經。

apple_love 發表於 15-2-25 11:53
其實個心幾亂,老實神校級個d我真係唔打算報,我係唸緊博下地區一線學校,如果抽到又唔駛$讀,我可以放棄培 ...
咁你仲有時間, 升小一相對升中簡單D, 運氣要求高D, 加上你已有保險在手, 安心好多。
1. 首先, 問下自己想要D乜, 想小朋友有D乜, 呢個係最重要

2. shortlist屋企附近小學, 開放日時去望下(一般津校9月填自行時會搞開放日, 要留意)。開放日時可問老師、家長、同學仔學校情況, 幾測幾考, 默書點安排, 考試有無名次, 是否有課外活動要求等等, 可以睇睇值日小朋友既表現, 對答。如果老師都唔想招呼你, 或校長present時同你唔啱channel, 咁都唔駛報了。

3. 如無宗教背景, 其實部份地區一線熱門15分自行時係仍有機會的, 如果太多15分申請人, 學校會抽籤決定。所以, 呢類學校最高一般只係20分, 無25分, 機會大啲。

4. 可以响呢幾年留意下小朋友的進度, 自唔自律, 爽唔爽手。因為一般叫得一線既津校, 你都唔好諗功課會少得去邊了。

5. 呢幾年同小朋友伴讀多D中英文, 到升小一語文程度可以決定你响天堂定地獄。

咁平兆同培道, 你地會點揀? 我本身唔係住藍田的.

引用:咁平兆同培道,+你地會點揀?+我本身唔係住藍

原帖由 teambuilder 於 15-02-25 發表
咁平兆同培道, 你地會點揀? 我本身唔係住藍田的.
培道未讀所以暫時未有comment,但坊間評佢係二線,有jm會覺得俾$讀二線私小唔值。至於兆強,係呢區真係好出名,所以我都心思思。其實培道同兆強,口碑名氣大家覺得邊間好d

引用:Quote:apple_love+發表於+15-2-25+11:53+其

原帖由 little_yolky 於 15-02-25 發表
咁你仲有時間, 升小一相對升中簡單D, 運氣要求高D, 加上你已有保險在手, 安心好多。
1. 首先, 問下自己想要 ...
多謝你俾左好多有用的意見俾我,係呢度學到好多野

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-02-25+發

原帖由 apple_love 於 15-02-25 發表
培道未讀所以暫時未有comment,但坊間評佢係二線,有jm會覺得俾$讀二線私小唔值。至於兆強,係呢區真係好出 ...
兆強。兆強叻果班入band 1英中,普通的入band 2.  揀培道,有點似未比賽,已目標是band 2.  這純粹是我個人意見,揀邊間同父母期望其實好大關係。

winnietingting 發表於 15-2-25 14:25
兆強。兆強叻果班入band 1英中,普通的入band 2.  揀培道,有點似未比賽,已目標是band 2.  這純粹是我個人 ...
培道呢間"二線", 同一樣係九龍城區既所謂一線小學既派位成績唔差好遠:

小學網

小學

升一線中學比例

估計B1學生比例

CSK

37.41%

紅馬

41.57%

奉基

40.83%

千禧

39.67%

黃宣

39.16%

新華德

>20%

~20%

私校

培道

31.58%

兆強係勁, 可惜觀塘區既一線中學, 平均遠不及培道九龍城區既一線中學
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-25+14:2

原帖由 hkpapa852 於 15-02-25 發表
培道呢間"二線", 同一樣係九龍城區既所謂一線小學既派位成績唔差好遠:
( 兆強係勁, 可惜觀塘區既一線中學, 平均遠不及培道九龍城區既一線中學)??why?  計考dse成績?  thanks

winnietingting 發表於 15-2-25 16:55
( 兆強係勁, 可惜觀塘區既一線中學, 平均遠不及培道九龍城區既一線中學)??why?  計考dse成績?  thanks:e ...
九龍城區既一線中學, 主要係B1A和B1B, 觀塘區既一線中學, 有一半以上係B1C
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-25+16:5

九龍城區既一線中學, 主要係B1A和B1B, 觀塘區既一線中學, 有一半以上係B1C
thanks

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-25+16:5

但係九龍城區小學有好多強勁對手,競爭會唔會好大

我都學左好多野

引用:我都學左好多野

原帖由 mandybbb 於 15-02-26 發表
我都學左好多野
大家得閒一齊交流下