用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎? ...
樓主: mylovelychild
go

請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎? [複製鏈接]

回覆 Bigtaoc123 的帖子

O~好險呀, 所以無人知將來係點, 好似睇運氣咁....因此亦令到我怕浪費左一年結果又係一樣....

回覆 day_bo 的帖子

Yes, same as your son, 叫佢寫又唔願寫, 有興趣時又寫下一陣又放棄, 但佢D同學仔已經識寫下D英文字母LA, 什至識寫自己英文名....所以有D WORRY係咪大細B分別甘大....

回覆 MrBeast 的帖子

我問過LA, 我可以插入K2, 學校話無得插同跳呀....

MrBeast    發表於 15-2-25 12:00

hoihoima 發表於 15-2-18 12:56
對我孩子來說,佢第一次讀K1時,好無自信,因為很多事同學做到,但係佢做唔到或反應慢,造成他的自信心比較 ...
thank you so much for your sharing!! My boy is a Nov boy and will start K1 this Sept! My husband and me alos wondering whether to let him repeat K1.  We will observe him as you mentioned as a clue!!

回覆 jywy 的帖子

哎呀! 係唔可以插K2....打小左個唔

請問每一班的超大B是否比以前多了?
有沒有小朋友上小學或中學後俾其他同學仔笑'老'?
如有,請問家長又點開解小朋友呢?
我想小朋友輕鬆、愉快和自信地學習,所以想小朋友做超大B(repeat PN),不怕浪費一年,因不用小朋友早些賺錢養家,唯一怕小朋友被同學仔笑'老',請指教。

引用:回覆+day_bo+的帖子 Yes,+same+as+your+so

原帖由 jywy 於 15-02-25 發表
回覆 day_bo 的帖子

Yes, same as your son, 叫佢寫又唔願寫, 有興趣時又寫下一陣又放棄, 但佢D同學仔已經 ...
K1時大細B分別很大,而且我囝讀緊私立出名谷既kindergarten (由頭到尾得呢間肯收我囝,所以谷都要讀),K1當時跟不上我也尤得佢,但K2開始大細B明顯收窄,各方面跟得ok,相信到K3分別更少。

我女係大B, N班已經可以自己讀完一本本中英文書(好淺果d)。現在K1, 簡單加減數concept已明白,中文字只要教佢幾次就認到,仲識玩啤牌,我覺得唔駛勞氣其實幾好。

mylovelychild 發表於 15-2-26 17:11
請問每一班的超大B是否比以前多了?
有沒有小朋友上小學或中學後俾其他同學仔笑'老'?
如有,請問家長又點 ...
我覺得做大的壓力是比細高,所以好多時我都唔會有strong opinion 建議人做大或細。
至於你提到的問題,係存在的,pn 如又轉校應唔會知乜叫repeat,之後咪唔再提,只要你唔好hea 住讀,孩子成繢好,又何需理d閒言閒詞。到小孩太d問起,咪照實解釋返pros n cons

......

回覆:請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎?

我覺得細B可以先做細B,然後到P2時再調整神級P1,身邊例子有DGS、st stepen 和 cky,得固然高興,唔得咪繼續讀囉,根據朋友分享,佢細仔repeat P1,但可能因為係大仔,所以有好多機會,例如校隊啦,合唱團、甚至電視台訪問!所以佢小朋友超happy。

男仔發展慢,我仔八月尾出生,無可能做大B,但K2~3時,發覺比他細的年尾細女仲比他叻,變成咩都全班包尾,相反,也有年頭大仔只系比我仔叻些少

所以每個人情況不同

考小學,大細仔未必係重點;瞭解小朋友既強弱項同性格特點,可能更重要。針對佢既不足去上一d興趣班,同係屋企多加跟進。同時盡量發揮佢既長處以提高自信心,可能比純粹遲一年考小一更好。身邊幾個一,二月出世既小朋友,由於性格較內向被動,結果考學校都不太理想。反之年尾細仔雖然冇一大堆offer, 但都能夠考到心儀既好學校。不過,男仔一般自理能力稍遜同唔夠專注,上小學時就要多加適應。
‹ 上一主題|下一主題