用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎? ...
樓主: mylovelychild
go

請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎? [複製鏈接]

jywy 發表於 15-2-18 12:34
回覆 MrBeast 的帖子

甘係咪每間C小都可接受K2生申請架??
不如掉轉問,application requirements 有冇話一定要係k3生

回覆:請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎?

我會

hoihoima 發表於 15-2-18 14:39
你仔仔追得到好叻叻!
多謝,砌LegX 對小肌肉發育好有用

引用:我自己覺得睇小朋友能力,+能力唔係知識上,+

原帖由 阿早! 於 15-02-18 發表
我自己覺得睇小朋友能力, 能力唔係知識上, 而係大小肌肉.

我好記得小兒12月以超細B身份去考幼稚園, 老師 ...
我都同意呀。大小肌肉其實影響好大。

甘係咪唔一定要K3生先申請得C小架?合年齡就可以報C小?

事原我女讀緊K1, 係12月細女, 我都唔知佢大小肌肉是否OK, 佢好鍾意串珠仔, 仲串得好快, 仲識串好細的珠仔, 但叫佢JA支筆寫字就成日JA唔岩, 唔夠力, 之後就無興趣JA....唔願JA....我諗緊佢是否重讀K1, 因有間傳統女半龍校收左佢讀K1, 姐係做大B, 如果選擇讀呢間女校到K2, 我可否報小一, 轉番做細B, 無論政府或私小都可以?連現讀的半龍校C小都可以報考?

謝謝回覆先~

jywy 發表於 15-2-18 12:34

甘係咪每間C小都可接受K2生申請架??
所以, 一般做法係做細B, 然後看情況, 覺得跟得上, K3照報直/私, 無好offer, 就會repeat做大B, 然後考多次直/私+統一派位。尤其係自行有20分都必入或甚至25分在手既家長, 又想小朋友考入好既直/私學校, 就多一次機會, 又可以睇小朋友跟唔跟得上, 如果幼稚園都跟唔上, 真係讀多年好過。

回覆 little_yolky 的帖子

謝謝您回覆...我都明考到小一學校唔理想可以重讀做大B再多次機會, 但依家比我考到一間心儀K1學校, 但要做大B先讀到佢, 所以矛盾中....依家見呢個POST原來話K2可以報考到小一, 所以想了解多D, 如果可以我想轉心儀學校做下大B再觀察下, 如佢到頭來都係可適合做細B, 就會K2跳小一, 所以想知得唔得??直資C小都可以?

jywy 發表於 15-2-24 14:18

謝謝您回覆...我都明考到小一學校唔理想可以重讀做大B再多次機會, 但依 ...
見到心儀仲可以做大B, 當然唔考慮, 去馬!
有D學校唔會俾K2考小一的, 就算俾你申請(因為你適齡), 都係嘥報名費。因為K3教好多嘢係銜接小一, 你跳咗一年, 除非學術相當突出, 小朋友又表現成熟, 學校唔會冒呢個險, 佢哋仲有咁多卒可以揀。但如果有咁既質素, 倒不如學埋K3, 去考神校。

OR~明白, 咁姐係報直資C小無咩機會LA....咁只可報統一, 自己自行向政府報?

我都有諗過無讀K3會唔會跟唔上, 重讀K1又會浪費一年咁, 但呢間心儀學校又唔想放棄, 所以先比佢試下讀...

依家我矛盾係...我問過現在讀K1學校老師, 佢學習能力和與同學相處都好好, 跟得上, 只係由於可能細B關係, 多同學錫佢, 做事被動左...唔得主動, 見人做佢先敢去做...咩事都唔敢做第一先...所以我係到諗, 佢咁GE性格是否適合做細B, 如做大B佢就反而無自信心, 因無人引領佢主動, 即使有人引領佢都係細過佢, 佢又會自卑...唉! 所以都唔知做大定細好!

jywy 發表於 15-2-24 16:10

OR~明白, 咁姐係報直資C小無咩機會LA....咁只可報統一, 自己自行向政府報?
實情唔會有人K2識齡走去報統一搏做大B的

話又咁樣睇, 我哋生女既又係好D, 細B問題無咁多。我大女係11月底細B, 不過佢從小小肌肉好好(因為佢自己鐘意畫畫, 所以7個月未學行已經先學揸筆了), 但大肌肉因為係扁平足, 加上我同先生都比較好靜, 所以無乜鍛練咁。如果小朋友個社交做得好, 我真心覺得無乜需要擔心佢會有自卑既問題。雖然係細B, 但人人總有一樣半樣嘢叻既, 睇你觀唔觀察到啫。佢响叻既方面發揮得好, 係唔會自卑的。

至於「被」領導呢個問題, 我都用咗好多年時間先至調適到自己, 接受到小朋友唔會鶴立雞群呢個事實, 佢不論係大細B都唔會係第一呢個事實。佢都係好多同學仔錫佢同較被動, 但唔見得輸蝕咗。因為人見人愛車見車載, 所以佢好易識到朋友。最緊要教小朋友待人有nice就得了, 呢樣嘢我唔太識, 交咗俾C6負責。

因為我有一個細B(大女), 一個大B(細女, 2月底), 所以知道只要父母有適當的教導, 又小朋友無特殊需要, 分別唔係咁大的。不過, 既然幼稚園係心儀又可做大B的, 就不需要考慮, 但亦不太需要考慮K2轉回做細B, 因為小學對小朋友係大挑戰, 包括人際關係、學業、自律各方面。所以, miss咗一年K3影響會好大。所以, 你可能要考慮呢間幼稚園心儀程度值唔值得你女女多花一年時間去重讀K1。

好多謝您詳細分析~你講得岩, 我要了解我心儀學校值唔值得去重讀K1, 其實我心儀程度只是我細個開始都想自己入讀, 我覺得呢間學校D學生好乖又文靜, 但依家我想了解呢間學校多D, 又無咩人講佢, 只係話好嚴, 英文語境好好~ 亦有人話佢小學唔值得比錢讀佢....所以我先諗緊讀唔讀佢.... 唔知你聽過呢間學校情況嗎? 佢係St Clare

jywy 發表於 15-2-24 16:53

好多謝您詳細分析~你講得岩, 我要了解我心儀學校值唔值得去重讀K1, 其實我心儀 ...
呢間學校我諗有好多JM可以幫到你。咁你依家間學校係咪可以毫不留戀地離開呢? 間學校是否適合女女?

適合架, 依家呢間係活動教學, 女女笑住番學放學, 只是我怕太放鬆太開心, 去到小一就咁谷就C LA....

引用:回覆+little_yolky+的帖子 好多謝您詳細分

原帖由 jywy 於 15-02-24 發表

好多謝您詳細分析~你講得岩, 我要了解我心儀學校值唔值得去重讀K1, 其實我心儀 ...
St Claire 是好學校。如果你係N無人仕,又唔介意小學交學費,應該take St Claire個offer。

回覆 siden 的帖子

係AR, 但現時諗唔知做大B岩岩我女....St Clare 值唔值得我用多一年時間去讀, 依家讀緊K1間幼稚園又唔差, 我講埋現讀個間係西區救恩, 照讀救恩還是轉St Clare....兩間學校可比較下?苦惱中

引用:看見一班家長都話細B考小一和升小後考試成

原帖由 mylovelychild 於 15-02-12 發表
看見一班家長都話細B考小一和升小後考試成績不錯,好想知道已幫小朋友轉做大B的家長有甚麼睇法?做大B的選 ...
睇小朋友本身。識一個12月細b, 讀多一年k1(而家讀緊yxxk 幼稚園)。今年考直私全軍覆沒,好彩自行收左讀媽媽個間好一般既村校。如果小朋友ok就唔需要讀多年。

回覆:請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎?

細B不用太擔心寫字問題,以我12月細B仔為例,K1時寫字的確跟唔上,阿細因肌肉未發展好所以寫得好冇心機,老師成日叮囑要我同佢做多D寫字練習但我冇理老師,因多練習冇用,肌肉根本未發展好,平日D寫字功課佢都不願寫,我要捉住手寫先免強完成功課,所以不可能再迫佢。但升到K2突然佢寫字掌握得好左好多,於是佢開始鍾意寫字,功課以外還自己找費紙寫,叫佢停都唔肯。所以我覺得肌肉未發展好不用迫寫字。而我仔而家讀緊k2,總算跟得上,但不是標青。已決定做細B了。
k1時有考慮龍校repeat k1,但考唔到。而且K1時已開始有自尊心,同佢提repeat K1唔升K2佢好抗拒,而且K2更加不repeat,因已好興奮周圍同人講讀完K2升K3。所以我覺得N班repeat好D。
以上是小小個人經驗。

jywy 發表於 15-2-24 12:28

甘係咪唔一定要K3生先申請得C小架?合年齡就可以報C小?

如果到適0你唔比個女讀小學,正苦會拉你去坐監,但讀唔讀kg唔會有人理你,既然唔讀都得,k2 or k3 就自然doesnt matter much. 就算有學校for whatever reasons 一定要k3 applicants, 我相信應該都是小數,你唔信可以找些近期的application forms, 望下applicantion guidelines n requirements 便知,其實小一面試,大多以表現為主,老師要見咁多人,你唔講,佢都未必notice到係k2 定k3.
我聽個case, 得到一間不錯的offer後(一綫中), 就立刻同kg 講跳上k3, skipped 左rest of k2, 統一派位亦是在k2 時入form,順帶一提:一生人只能派一次小一位,係咪good strategy你要自己decide la, 但我覺得這位媽媽真幾勇。至於你心e kg/小學會否比你咁跳法,就答唔到你la.

jywy 發表於 15-2-24 16:10

我問過現在讀K1學校老師, 佢學習能力和與同學相處都好好, 跟得上,
唔想generalise 亦冇對與錯, 如果是happy kg, d 評估唔會太critical, 不想給家長太大壓力,咁老師的comments 你要好細心分析。at the end of the day, 考小一和能否適應到現今小一課程才是見真張的時候。不過如果report 上大部份都是top grade 咁應做細也不會有問題。

day_bo 發表於 15-2-24 22:00
...所以我覺得N班repeat好D
同意,但又會有人話n 和K1只是玩,會浪費一年
‹ 上一主題|下一主題