用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎? ...
go

請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎?

看見一班家長都話細B考小一和升小後考試成績不錯,好想知道已幫小朋友轉做大B的家長有甚麼睇法?做大B的選擇正確嗎?請指教!

引用:看見一班家長都話細B考小一和升小後考試成

原帖由 mylovelychild 於 15-02-12 發表
看見一班家長都話細B考小一和升小後考試成績不錯,好想知道已幫小朋友轉做大B的家長有甚麼睇法?做大B的選 ...
一般情況,我見女細B都ok,但仔就好似爭d...

回覆:請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎?

其實,非常因人而異
比同齡smart的細b可以做細b都有唔錯offer
比同齡慢的細b,已經細,仲要比其他細b慢,梗係做大b好過。
所以問人冇意思,要睇你小孩表現。

kufubaby  非常同意  發表於 15-2-15 10:19
Jane1983  同意  發表於 15-2-13 08:40

In my case, it was a good decision.

每個孩子和家庭都不同,其他人的經歷只能作參考。

十分明白要看小孩的發展和家庭需要,但希望多些大b家長分享經驗,以作參考,謝謝!

回覆:請教小學家長,如可再揀,會俾10-12月的細B做大B嗎?

我個仔比較慢熱、被動,兩歲時已決定做大B (12月仔),兩歲8個月先入nursery,到現在也覺得決定冇錯,將會原校升小

好多幼稚園唔收12月仔,一定要做大B先肯收.

mylovelychild 發表於 15-2-13 09:17
十分明白要看小孩的發展和家庭需要,但希望多些大b家長分享經驗,以作參考,謝謝! ...
If not sure, 做大是較safe, 因冇人有crystal ball, 唔知幾時catch up 到,跟著可在k2考小一,有offer 亦會證明能力ok, 咁就可轉返做細。

由N開始做大B, 到今年小一, 覺得選擇好正確, 女兒好輕鬆適應學習, 由K到而家都係, 唔使我點埋, 今年小一第一學段仲考第一, 做埋班長, 自已又好有自信去同老師講參加朗誦比賽, 講故事比賽, 我諗都係佢大個D, 理解能力好D, 所以吸收力好D, 又自信D.

回覆 mylovelychild 的帖子

真要視乎小朋友能力,如他/她的能力OK,就選細B好,可節省一年時間 !
如他的能力稍遜,做細B會令他更缺乏自信,影響以後學習 !

回覆 babycat9001 的帖子

我個細b今年都有考TT, MS, GH,LH 等K1, 但全是waiting or reject。

回覆 MrBeast 的帖子

下...唔明....想問做左大B讀緊K2可以去考小一?咁咪無讀K3都可以?  如可以甘點報小一?是否自己去政府報自行, 大抽獎?私小又可以自行報?但填表要否填報仲讀緊K2?

jywy 發表於 15-2-13 17:51

下...唔明....想問做左大B讀緊K2可以去考小一?咁咪無讀K3都可以?  如可以甘點報小一? ...

統一派位適齡就得,正苦唔會理你有冇讀kg, 至於C小直g,你記得有一年dbs比人狂轟嗎,就是因為直認K2生可申請。當然冇讀K3上小一會唔會跟得辛苦會是一問題,有乜解決方法i leave to ur imagination

成日聽人講'超'大b上到小學或中學會俾人笑'老',特別是女孩子,而我自己讀中學時的確有此情況。現今社會競爭激烈,'超'大b是否比以前多了?有沒有小朋友真的俾其他同學笑'老'?如有,請問家長又點開解小朋友呢?
其實個人來說不太喜歡用'超大b'去標籤小朋友,因為10-12月的小朋友都是大一月的小朋友1-3個月而已。

甘係咪每間C小都可接受K2生申請架??

我自己覺得睇小朋友能力, 能力唔係知識上, 而係大小肌肉.

我好記得小兒12月以超細B身份去考幼稚園, 老師問的問題佢全部都識, 但老師都講明唔會收到佢. 佢話唔係知識上問題, 因為知識層面, 大小B其實分別唔大如果以為小B知識都OK就覺得HANDLE到, 其實係錯.

上到k1開始寫字,學校亦有大小肌評估, 小朋友係未到果個時間, 你點TRAIN都TRAIN唔到, 最後個評估出來麻麻地又影響你考小一.

有D細B大小肌已發展得好, 同大B無分別, 我覺得可以唔駛REPEAT做大B, 尤其女仔多數發展快D.  男仔就一般慢D. 睇自己小朋友發展才決定做大細B.

mylovelychild 發表於 15-2-12 18:07
看見一班家長都話細B考小一和升小後考試成績不錯,好想知道已幫小朋友轉做大B的家長有甚麼睇法?做大B的選 ...

對我孩子來說,佢第一次讀K1時,好無自信,因為很多事同學做到,但係佢做唔到或反應慢,造成他的自信心比較弱,不會主動爭取機會。係佢心目中,人哋唔要嘅先到佢。重讀K1後,佢自信心大增,人也開心了、主動了,同學都視佢為榜樣,中意同佢玩。我和老公去觀課時,都覺得呢個改變非常神奇。我孩子考小學時有很多offer,我覺得都同佢的開朗主動有關。所以在我嘅個案,我會說重讀很值得。當然,正如樓上家長所講,我哋無水晶球,唔知如果無重讀,佢會唔會在K2突然間變得開朗主動。不過我唔會咁樣諗,我對呢個決定感到滿意。

hoihoima 發表於 15-2-18 12:56
對我孩子來說,佢第一次讀K1時,好無自信,因為很多事同學做到,但係佢做唔到或反應慢,造成他的自信心比較 ...
講得好好,K2上學期家長會老師投訴仔仔寫字醜,我見佢揸筆畫直線都唔夠力,心裏想佢寫到咁多中文字已經好叻,但學校同老師係唔會理的,仲比我睇其他同學寫得點靚,同告訴我班裏好多11,12月生日的,後來才知佢地全部都係大B,但k3下學期差距就不明顯了

Tintin926 發表於 15-2-18 14:34
講得好好,K2上學期家長會老師投訴仔仔寫字醜,我見佢揸筆畫直線都唔夠力,心裏想佢寫到咁多中文字已經好叻 ...

你仔仔追得到好叻叻!

引用:我自己覺得睇小朋友能力,+能力唔係知識上,+

原帖由 阿早! 於 15-02-18 發表
我自己覺得睇小朋友能力, 能力唔係知識上, 而係大小肌肉.

我好記得小兒12月以超細B身份去考幼稚園, 老師 ...
Agree