用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 如果讀九龍禮賢小學,之後升中時間可否選回34區校網 ...
go

如果讀九龍禮賢小學,之後升中時間可否選回34區校網

本人住35區校網,如果小學讀禮賢小學,私校,之後升中時還可用回九龍城區34區大抽獎嗎?因鍾意禮賢小學,但中學若果是深水埗區就唔想,想用返自己住宿區,請指教!

回覆:如果讀九龍禮賢小學,之後升中時間可否選回34區校網

可以用住址抽中學,但要注意有機會跌band

wonderbaby 發表於 15-2-12 11:40
可以用住址抽中學,但要注意有機會跌band
關於升中轉校網影響Banding呢個說法既補充:

(3) 轉網派位會唔會影響Banding?

轉網派位一般可能是想用住址網派位, 但有機會影響Banding, 尤其係處於Band 1邊緣既學生. 舉例來說: 如小學在深水埗區, 但住在沙田區, 因為沙田網一線中學學位較充足(所謂校網較好), 想轉去沙田區派位. 但因為深水埗比起沙田來說, 是一個較弱的區, 如在深水埗的B1尾學生, 轉過沙田有機會變做B2頭學生, 到時仲幣. 反過來, 沙田B2頭轉過去深水埗, 有機會變成B1尾.
    但實際會否轉Banding, 只有教育局知, 學校同老師都唔會知. 轉網派位對Band頭和Band中應該無大影響, 但對Band邊緣同學係有一定風險.
    對就讀在有聯繫/直屬中學既小學學生嚟講, 考慮轉網要還有一點要考慮. 就係轉網後, 就不再享有小學的聯繫/直屬學位, 因為相關學位必需根小學所屬既中學校網.
    還有另一個要考慮問題, 轉咗升中網為住址網, 因一般小學老師只對本區中學有認識, 其它區既中學或者派位可以咁安排, 未必能提供有用意見.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mice08 發表於 15-2-12 10:45
本人住35區校網,如果小學讀禮賢小學,私校,之後升中時還可用回九龍城區34區大抽獎嗎?因鍾意禮賢小學,但 ...
係囝定囡? 男仔深水埗網都可以的, 禮賢喎, 博得過, 叫小朋友唔好做邊緣人咪得囉, 禮賢有接近六成band 1生的。況且, 如果小朋友成績好, 自行港九新界任你揀兩間, 咁你自行揀番自己住址網學校咪得囉。

hkpapa852  男仔深水埗網都可以的?   發表於 15-2-12 12:45

回覆:little_yolky 的帖子

女仔

聽聞禮賢好多派去迦密中學,迦密我都好鍾意,不過唔明迦密是九龍城區,點解會派到去呢?

little_yolky  自行考入囉  發表於 15-2-12 12:56

hkpapa852  男仔深水埗網都可以的?   發表於 9 分鐘前

大家都話好過女仔少少。唔好同我41網比啦

我反而去聽講座時聽番來,話女仔深水埗網好多人揀上智。礼小都多人升讀。男仔九華。
其次講者提及其實讀弱網强校(eg ssp)比强網弱校好(eg kln city),1/3band1 生比例係虛擬,强校勁既有50%以上派band1中,相反弱既少於20%一d都唔出奇。
深水埗無龍中或聯繫的一線小學就幾間,明顯强過礼小幾班應只有sfa, 但sfa學生80%以上志不在派位,所以論派位計礼小過去多年入band1多由此原因。

深水埗網應該for女仔好d

little_yolky 發表於 15-2-12 12:56
hkpapa852  男仔深水埗網都可以的?   發表於 9 分鐘前
我諗妳睇錯咗..... 男仔係深水埗區升中, 應該係全九龍最差的一區

little_yolky  倒轉咗   發表於 15-2-12 13:08
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 little_yolky 的帖子

深水埗網應該for女仔好d

kufubaby 發表於 15-2-12 13:00
我反而去聽講座時聽番來,話女仔深水埗網好多人揀上智。礼小都多人升讀。男仔九華。
其次講者提及其實讀弱 ...
"深水埗無龍中或聯繫的一線小學就幾間,明顯强過礼小幾班應只有sfa, 但sfa學生80%以上志不在派位,所以論派位計礼小過去多年入band1多由此原因。"

呢句說話有2點係錯既:
1. 深水埗區有2間一線既小學係有直屬或聯繫中學, 分別係瑪神(直屬中學)同愛德(係長天唯一一間聯繫小學)
2. 係SFA學生真係升讀直資/私立中學既, B1+B2中學只佔3成左右, 其餘都係官津中學, 到低係自行考到定抽入, 可能學生自己都唔知. 所以80%以上學生志不在派位? 一定唔係囉

當又提禮賢, 又提ssp時, 上左中學概覽一望, 見到有分"本區"和"他區". 如ssp:
http://applications.chsc.hk/ssp2 ... _id=9&lang_id=2

之前未研究過(之個moment又唔想去升中果邊摷料), 有無高人指點迷津? 意思係抽獎階段"本區"和"他區"都可以揀?

回覆:hkpapa852 的帖子

我只考慮基督教學校,津校,可有什麼選擇?

kit1014 發表於 15-2-12 13:13
當又提禮賢, 又提ssp時, 上左中學概覽一望, 見到有分"本區"和"他區". 如ssp:
http://applications.chsc.hk/ ...
中學統一派位時, 除咗本區中學, 教育局每年都會安排鄰近中學網部份中學分D位過嚟, 呢D就叫"他區位", 其實類似依家部份小學校網要向隔離校網借位咁.

但係邊D學校? 年年未必一樣.
有幾多位? 一般都係每間俾得2-10個位

kit1014    發表於 15-2-12 13:48

mice08 發表於 15-2-12 13:27
我只考慮基督教學校,津校,可有什麼選擇?
邊區? 小學定中學?

回覆:hkpapa852 的帖子

由禮賢小學轉去九龍城區中學

mice08 發表於 15-2-12 13:41
由禮賢小學轉去九龍城區中學
咁你係想知九龍城區有D咩好既基督教中學?

kit1014 發表於 15-2-12 13:13
http://applications.chsc.hk/ ...

俾個例子你睇下, 2014年升中(既係啱啱畢業個班), 係深水埗區其實可以抽油尖旺區既九華同真光, 不過你夠唔夠膽抽吖?