用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 九龍禮賢學校 如果讀九龍禮賢小學,之後升中時間可否選回34區校網 ...
樓主: mice08
go

如果讀九龍禮賢小學,之後升中時間可否選回34區校網

hkpapa852 發表於 15-2-12 13:49
咁你係想知九龍城區有D咩好既基督教中學?

九龍城區及深水埗兩區都想知, 因怕轉回住址九龍城區學校唔收,那唯有報埋深水埗禮賢小學區份

mice08 發表於 15-2-12 14:43
九龍城區及深水埗兩區都想知, 因怕轉回住址九龍城區學校唔收,那唯有報埋深水埗禮賢小學區份

...
呢個帖睇下:

#6: 九龍城區2014年升中時可選既一線中學資料
#7: 深水埗區2014年升中時可選既一線中學資料
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

請教而家深水埗的黃棣珊紀念中學是BAND 幾?

hkpapa852 發表於 15-2-12 13:11
"深水埗無龍中或聯繫的一線小學就幾間,明顯强過礼小幾班應只有sfa, 但sfa學生80%以上志不在派位,所以論派 ...
1. 講緊無龍中或聯繫的深水區一線小學啵!除krs/sfa唔係好多間。2. 80%sfa學生志不在派位,講者意思係心態上(唔代表能力上得),俾$3500/月目標唔係派位咁簡單吧! 這點我個人係認同既。但亦認同你話最後好多都係入官津。講真,神級都唔係易考,話入就入咩。考唔到官津都要讀。而且sfa生進取的,自行定係衝出ssp網。所以先話同礼小生志向有出入。

kufubaby 發表於 15-2-12 13:00
我反而去聽講座時聽番來,話女仔深水埗網好多人揀上智。礼小都多人升讀。男仔九華。
其次講者提及其實讀弱 ...
你似乎非常認同呢個講者既睇法, 但其實呢個睇法本身係有點問題.

搵一間弱區既一線頭學校同強區既二線學校比, 就好似話搵個弱區B1頭學生同強區B2頭學生俾比. B1頭學生去到邊區都一定係B1生一樣道理.
不過有一點係要留意, 日後升中時, 如果處身係B1尾/B2頭邊綠人, 如小學在強區, 如果可以轉去弱區抽獎, 好大機會升呢做番B1生; 但相反, 係弱區出嚟, 轉去其它區跌Banding機會一定高D.

要比較, 就應以同一level既野比較先合理.

大家都知入到一線學校升上一線中學機會高咩! 唔係點會叫一線. 但問題係一線學校唔係你想入就一定入到, 所以都要考慮下一線以外既環境.

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:如果讀九龍禮賢小學,之後升中時間可否選回34區校網

請問如果在34網的小學轉到住址的沙田網會否有影響呀?

Mimi1357 發表於 15-2-12 18:36
請問如果在34網的小學轉到住址的沙田網會否有影響呀?
只要唔係邊緣人,應該無乜影響

hkpapa852 發表於 15-2-12 12:20
關於升中轉校網影響Banding呢個說法既補充:

(3) 轉網派位會唔會影響Banding?
唔好意思,唔係好明"轉網後, 就不再享有小學的聯繫/直屬學位, 因為相關學位必需根小學所屬既中學校網."
即如果讀禮小,如何我想轉區抽獎,就要放棄升中機會?

feifeimami 發表於 15-8-31 11:56
唔好意思,唔係好明"轉網後, 就不再享有小學的聯繫/直屬學位, 因為相關學位必需根小學所屬既中學校網."
即如 ...
呢樣嘢同禮小無關, 因為佢都無直屬/聯繫中學.

如果你係讀瑪神, 但升中想用住網抽九龍城區既中學, 咁就無得用瑪神中學留俾小學既直屬位

引用:Quote:kufubaby+發表於+15-2-12+13:00+我反

原帖由 hkpapa852 於 15-02-12 發表
你似乎非常認同呢個講者既睇法, 但其實呢個睇法本身係有點問題.

搵一間弱區既一線頭學校同強區既二線學校 ...
如果在深水埗係band 1邊緣男生, 轉去學位較多,學生人數較少的東區,係咪留在band 1 的機會較大?

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-2-12+13:54+

原帖由 hkpapa852 於 15-02-12 發表
路過問一句,如由ssp區轉葵涌區考中學會跌band嗎?

day_bo 發表於 15-9-2 08:07
路過問一句,如由ssp區轉葵涌區考中學會跌band嗎?
睇下你讀邊間小學, 同埋係咪邊緣人

引用:Quote:day_bo+發表於+15-9-2+08:07+路過問

原帖由 hkpapa852 於 15-09-02 發表
睇下你讀邊間小學, 同埋係咪邊緣人
我想讀禮小(如果收我囝)

講起強弱校網,想借位問問可否比較下觀塘及將軍澳中學校網嗎?

將軍澳小學考觀塘中學需要考慮跌band問題嗎?

如果由葵chung 網轉去九龍城網又點睇呢?謝解答