用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 大圍聖心 vs 九龍禮賢
go

大圍聖心 vs 九龍禮賢

如果唔需要考慮学費問題,大家會點揀?同埋點解?

回覆:大圍聖心 vs 九龍禮賢

$唔系問題,你都唔駛開 post.

聖心有冇中學backup?

回覆 HMmummy 的帖子

有中学,不過小学唔係全部直升.

如果不考慮宗教,聖心升小、升中也較放心,如果住址近聖心更好,禮賢深水埗區,中學校網利女仔,上智都好似天主教!但我只知中西區聖心好,唔知大圍如何?升小或升中考港島聖心有冇着數?

我也在考慮中!樓主有什麼意見?

大圍聖心連半龍都唔算,小學唔係直私要自行大抽獎,所以讀佢幼稚園根本唔關上小學事,係可能最後派晒位叩門有d關係,同港島間聖心仲要完全無關係的!

梗係禮賢

其實讀中西區聖心幼,都係為了可升聖心小,更希望在叩門階段佔優。或者,真係可試考聖心私小,中學可轉網!

回覆:月兔 的帖子

禮賢

樓主住址校網係咩?自行有無心儀官津有20分以上?

回覆 siden 的帖子

why?

回覆 FRUTIPS 的帖子

why?

回覆 kufubaby 的帖子

家住沙田區。唔好意思,我唔識計分。請指教。

醒目開學勳章 貢獻勳章

樓主,請先了解一下小一派位玩法
簡單d講,第一輪,計分唔計住址
第二輪有甲乙兩部份,甲部得幾個位,揀乜都得,乙部只限本區,第二輪純靠運,所以叫大抽獎
大圍聖心會將所有叩門位 (學校自行決定收生嘅學額,留班位或有人放棄嘅學額) 留俾聖幼畢業生,但都要揀111先得 (即所有情況都揀呢間學校放第1)
而沙田又分91同88 (大圍網),聖小係88網

但聖幼本身每年成300人畢業....  競爭唔會比外面學校叩門細
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

咁點樣知自己幾多分?

月兔 發表於 15-3-2 16:42
回覆 小曳人 的帖子

咁點樣知自己幾多分?

適齡學童 = 5
香港永久性居民 = 5
首名子女 = 5
Total : 15分

至於如果你係該學校舊生 = 5
同宗教信仰己領洗 = 5

醒目開學勳章 貢獻勳章

適齡=10分
首名5分
一般人有15分

舊生有10分,但就無咗首名5分
宗教5分

恐龍家

引用:+本帖最後由+小曳人+於+15-3-2+09:37+編輯+

原帖由 小曳人 於 15-03-02 發表

樓主,請先了解一下小一派位玩法
想請問大抽獎嗰部份,係number(雖然唔會知自己個number)行先,還是所排既志願行先?例如,假設好彩number响幾前, 又好進取地擇D競爭大既學校係前面, 而排了D次熱响3, 4位。而另一家長個number較後, 但排了那間次熱响最頭。如果大熱D學校冇位剩, 咁那一個家長會最後得到次熱那offer?

醒目開學勳章 貢獻勳章

yufanny1 發表於 15-3-2 18:56
想請問大抽獎嗰部份,係number(雖然唔會知自己個number)行先,還是所排既志願行先?例如,假設好彩number响 ...
每個人有一個隨機號碼,以隨機號碼先後,先派甲部,再派乙部先派第一志願,然後第二... and so on

你上面個例子,如果到#101號,佢第一志願已經無位,就順住號碼,到#102號,佢揀嘅學校有位,就會得到
即係話,如果某d學校第一志願都唔夠分,你放第二或之後,都係無意思嘅
所以,點放都要有學問架!

恐龍家