用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 循道學校 31 網 因為基督教 想仔仔入循道 請問有咩 技巧 ...
go

31 網 因為基督教 想仔仔入循道 請問有咩 技巧

如上

你是不是循道會教友?是的話,叩門有幫助

得44個位又要塔校車,直覺今年大抽奬循道較少人揀,如你乙—揀佢機會都大

最緊要夠運乙一抽中
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆:31 網 因為基督教 想仔仔入循道 請問有咩 技巧

31網基督徒好多揀循道,因新舊油天St Mary德信全部天主教。

抽中循道不會容易得去邊。

引用:得44個位又要塔校車,直覺今年大抽奬循道較

原帖由 MicFred 於 15-02-12 發表
得44個位又要塔校車,直覺今年大抽奬循道較少人揀,如你乙—揀佢機會都大 ...
你入循道個post 睇,唔知真定假。但今年有人自行25分都入唔到咁你估乙部會唔會多人擺循道落乙一呢?

我有個friend話揀循道, 我suggest佢揀舊油天好過(純計抽獎命中率)。

循道吾會易抽,因為新校舍、有中學、男女校,兄妹或姊弟都會搏。

lauwingtai    發表於 15-2-12 11:46

不過都係果句,有幾多人抽其實我唔覺得有甚麼關係。有運就算係幾萬人都會抽得中。無運就算有二份一機會都抽唔中。

有咁好的條件,應該要揀,仲有叩門機會!

其實31網 四間大熱間間都唔易抽, 既然都是睇彩數, 就抽自己最心儀的學校吧.

Jane1983 發表於 15-2-12 08:15
你是不是循道會教友?是的話,叩門有幫助

呢點我有保留, 我朋友個仔上年000叩門, 佢話去到見到有一大堆著住九龍塘幾間名幼校服既叩門學生(包括我朋友個仔, 不過佢無著校服), 同埋幾個同學, 仲話大家都係000, 只係貪佢有B1中學, 又係男女校, 可以帶埋弟妹.

似乎循道現在都係揀叻人多過考慮誠意同關係
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 hkpapa852 的帖子

舊年識人入左,係有關係的,不過個小朋友係名幼,可能佢亦係自己有能力都吾定。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-2-12+12:09+

原帖由 hkpapa852 於 15-02-12 發表
循道叩門靠成績。上年叩入的朋友告訴我。他正正來自九龍塘名幼。

siden 發表於 15-2-12 12:24
循道叩門靠成績。上年叩入的朋友告訴我。他正正來自九龍塘名幼。
好似話要筆試添

引用:Quote:siden+發表於+15-2-12+12:24+循道叩

原帖由 hkpapa852 於 15-02-12 發表
好似話要筆試添
Yes, what i mean 成績 is 筆試。

所以樓主一心循道, 除了大抽獎靠運, 就要開始預備埋叩門的學術要求了.

hkpapa852  可能連叩門既機會都無  發表於 15-2-12 14:31
hkpapa852  但如果唔係出自名幼....   發表於 15-2-12 14:30

趁叩門前考定d 學術有關既試, 例如cambridge, trinity, kpcc 之類, 增加叩門有得見既機會. 當然成績要不俗. 還有四個月追.