用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 考直資私小的迷思
樓主: myfanwy
go

考直資私小的迷思 [複製鏈接]

回覆:SWEETANN 的帖子

這個情況易搞啲,早一點跟他説將要考小一,他有機會靠自己能力考到喜歡的小學,但機會只有一次,所以一定要認真及盡力,什麼叫盡力呢?就是不可亂説話,要舉手,要坐定等等。。。最終目的係要令佢知「掟」,在面試時自律

引用:這個情況易搞啲,早一點跟他説將要考小一,

原帖由 myfanwy 於 15-02-12 發表
這個情況易搞啲,早一點跟他説將要考小一,他有機會靠自己能力考到喜歡的小學,但機會只有一次,所以一定要 ...
謝謝你的回覆,我真係佢到時手唔停,腳唔停,成日搭咀

回覆:SWEETANN 的帖子

一定要時常提點,在家扮老師要她舉手坐定。又或者叫佢扮老師,你做曳學生,再問她你有什麼可以改善

hkpapa852 發表於 15-2-12 16:57
其實最大既迷思係:

1. 直資/私立小學其實唔一定要考

同意好多官津都係好學校,但係由於出生率越來越高,我唔敢怠慢,所以我只會去考我真係會去讀的直資同埋比我抽獎的私校。

回覆:考直資私小的迷思

好多謝分享!我女女今年K2,也是即將面對考小學,我非常同意fanny所分享,父母是小朋友的一面鏡子,我們日常所做的行為小朋友會觀察到,我女女不怕陌生人,我經常做好自己,見到認識的人必定打招呼,我會安排一些活動,每次開始活動時也讓小朋友介紹自己,問一些簡單問題等!至於考小學,我現在也要開始找資料,直資私立也會考,但競爭大,信心亦不足,而女女加天主教教會分有20分,也要看看選擇那間較適合,因天主教學校,好似比較谷!

回覆:myfanwy 的帖子

多謝你的分享!

回覆:vvbb88 的帖子

所以正如之前所講,為免令孩子太疲累,為免白考一些自己最後唔會考慮的學校,我選學校的步驟如下:

1. 找一間在我們住所區分的心儀津校,作自行和大抽獎的目標

2. 研究那間直資私校適合孩子,如果考到,就算不可以抽獎你也會讓孩子讀的學校

3. 還有沒有其他讓我抽獎的私校可以考慮

這樣就可以縮窄範圍,目標又明確了

回覆:考直資私小的迷思

我諗校外証書並非全都冇用,但啲細規模比賽或係人都考到既就唔需要交。當年我女只選了交K2 Movers滿分和Grade 4 piano cert,而校長老師在2nd in也真係有提起。

creamsicle     發表於 15-2-16 10:33

gwengwen 發表於 15-2-16 08:22
我諗校外証書並非全都冇用,但啲細規模比賽或係人都考到既就唔需要交。當年我女只選了交K2 Movers滿分和Gra ...
K2 Movers 滿分?怪不得劍橋要規定5歲先俾考。話時話,K2時已夠5歲和有足夠能力考Movers(P3-P4程度)了嗎?咁叻就梗係間間爭住收啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 15-2-16 08:28
K2 Movers 滿分?怪不得劍橋要規定5歲先俾考。話時話,K2時已夠5歲和有足夠能力考Movers(P3-P4程度)了嗎 ...

lei d case 好快係g優個邊會見到足跡

回覆 gwengwen 的帖子

我指的是一般比賽或課外活動cert, 你女兒的cert 對我來說已是特異功能

5歲已經有Grade 4 piano cert,請問幾歲開始學?

回覆 小雀仔 的帖子

我自己都係學音樂的,我個人認為除非是音樂資優,以5歲的小朋友來說應該要操練一兩年同款的考試歌,仲要可能考唔只一次,所以其實係考家長功力同耐性,我估一定是全職媽媽先會做到。

我囡囡是今年讀一年級,我們由遊戲開始玩到P1插班,我估我的分享對大家都可以有幫助:
首先要明白這遊戲分2部分,要私校或直資,實力同禮儀最重要,名校生唔一定有pffer,邨校如果train得好亦可有一線學校。不過所有的一線私校一定對名幼的學生有advantage.同分時一定先考慮比名幼生先。試問你係校長你都會揀品質有保証的學生(可能最後名幼生不是什麼特別)。
如果大家一心入津小,運氣同財力重要過一切,可惜我不幸運亦冇財力。但如果要叩津小,就更加要實力和名幼身份,倒或靠關係!認得小一的東西,成為每間名津的入學叩門條件。幸好小囡亦叩上津小及放棄了很多人夢想的私小。
至於家庭背景,話冇就連自己都唔信,試問如果你住公共房屋,比你小朋友入到xx co-edu.同銅管小學,除非你小朋友心理素質極好,如果唔係,小朋友亦會很自卑地成長,因為可能連參加樂器班的錢示付擔不來,何必呢!
Cert一定唔係越多越好,係要精同有意義先有用,試問如果學校冇golf,你攞張golf比邊個睇!
最後真係如果只靠幼稚園,一定死亡,名幼一樣。點解一部分名幼生咁勁,係因為係因為父母有栽培!有幸小囡有準備,雖然因為不喜歡的關係再次由津小轉入一私小,但現在的學校不論環境,成績同德育都做得很好。
希望大家成功找到小朋友適合的學校!

引用:我囡囡是今年讀一年級,我們由遊戲開始玩到

原帖由 Cly2008 於 15-02-16 發表
我囡囡是今年讀一年級,我們由遊戲開始玩到P1插班,我估我的分享對大家都可以有幫助:
首先要明白這遊戲分2 ...
請問父母嘅努力指什麼?安排課外活動還是身教陪去四處探索和玩耍?請指教。

引用:我諗校外証書並非全都冇用,但啲細規模比賽

原帖由 gwengwen 於 15-02-16 發表
我諗校外証書並非全都冇用,但啲細規模比賽或係人都考到既就唔需要交。當年我女只選了交K2 Movers滿分和Gra ...
請問可以分享下心得嗎?你係點樣栽培小朋友考得咁好成績架呢?有無上咗好多校外課程?平時係屋企係米都好用功架?

引用:我囡囡是今年讀一年級,我們由遊戲開始玩到

原帖由 Cly2008 於 15-02-16 發表
首先要明白這遊戲分2 ...

‹ 上一主題|下一主題