用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 公開考試 《多元智能盃》
go

《多元智能盃》

今年係5月1日搞, 大家以往有無報?
佢地一次過比賽就出成績, 唔似華夏杯、港澳杯咁, 好似幾好
係九展搞, 以收費既比賽黎講, 上年都算幾多人報咁

王家爸爸  如果無玩開奧數,值得一試。   發表於 15-2-11 14:15

不做怪獸 發表於 15-2-11 13:12
今年係5月1日搞, 大家以往有無報?
佢地一次過比賽就出成績, 唔似華夏杯、港澳杯咁, 好似幾好
係九展搞, 以 ...
報開華夏杯既好少會報多元智能盃,除非諗住大小通殺,鬥多證書。

回覆:《多元智能盃》

有數學比賽,如果時間夾,我都會幫個仔報名參加。目的是想練習不同類型數學題目,對他數學理解好有幫助,應乎學校考試比較容易掌握。

以往這個比賽都不少人參加,他們舉辦了多屆,是有熱心教育的機構,但得獎難度較高。

回覆 jasonsuen 的帖子

我上年睇過佢地既試題集, 發現相比其他比賽, 佢地相對較少死記硬背公式既題目, 題目既範圍亦都好廣
我覺得咁樣先考到學生數學能力, 唔可以單單操卷有成績

回覆 不做怪獸 的帖子

其實比較其他較大的比賽,他們的題目較容易一些。
至於是否要死記硬背就在乎學生的做法,其實他們的題目有很多都可以背公式的,
但長期學奧數的學生對於背與不背的定義是沒有多大分別的。

我見同日有另一個比賽 "2015全港珠心算評級試、香港珠心算、數學精英杯暨世界城市杯三算選拔賽", 價錢會貴些, 但兩個比賽都冇玩過, 只想報珠心算比賽, 請問唔計價錢, 二選一邊個好d呢?

All_is_well 發表於 15-3-6 13:10
我見同日有另一個比賽 "2015全港珠心算評級試、香港珠心算、數學精英杯暨世界城市杯三算選拔賽", 價錢會貴 ...
唔計價錢,又有時間,可以兩個都去。比小朋友玩下,見識下,一試無妨。

回覆 All_is_well 的帖子

如果係珠心算, 兩者應差唔多
如果係數學組, 似乎多元智能盃較好

回覆:《多元智能盃》

有無k2小朋友參加過?數學組及心算組有咩不同?

quebaby 發表於 15-3-12 14:45
有無k2小朋友參加過?數學組及心算組有咩不同?

心算組係類似珠心算, 幼童應該係3分鐘計3筆1位數加減.....好似有80題
數學組, 即係做卷

引用:Quote:quebaby+發表於+15-3-12+14:45+有無k

原帖由 不做怪獸 於 15-03-12 發表
心算組係類似珠心算, 幼童應該係3分鐘計3筆1位數加減.....好似有80題
數學組, 即係做卷
...
平時做開enopi , level 5左右,做到嗎?好似好深好wor

王家爸爸 發表於 15-3-12 09:46
唔計價錢,又有時間,可以兩個都去。比小朋友玩下,見識下,一試無妨。

因為兩個比賽在同一日舉行, 怕佢撞時間, 先想二選一玩下.

不做怪獸 發表於 15-3-12 11:35
回覆 All_is_well 的帖子

如果係珠心算, 兩者應差唔多

如果兩者差唔多, 咁平果個會好d~

賽前培訓費用都幾貴下,貴過華夏盃喔!

回覆 yanyan68 的帖子

賽前培訓費貴, 係咪操比賽當日d卷呢?

yanyan68 發表於 15-3-18 08:29
賽前培訓費用都幾貴下,貴過華夏盃喔!

小朋友今年無參加華夏盃, 但印象中華夏盃好似仲貴? 呢個比賽$650 6小時, 連試題集, 我覺得可以接受啦

All_is_well 發表於 15-3-18 09:06
回覆 yanyan68 的帖子

賽前培訓費貴, 係咪操比賽當日d卷呢?

佢地用試題集做教材, 本試題集有例題、練習題、Past Paper同Mock Paper, 上年小朋友報過, 第一日係俾小朋友邊做邊教(練習題), 之後小朋友返去做Past Paper, 第二日再講解, 然後有份Mock Paper(另外派發的, 與試題集不同, 我比較過比賽果份卷, 題型算係類似啦....),

回覆 不做怪獸 的帖子

Sorry,睇漏眼,以爲係$650/3小時,甘$650/6小時可以接受既。華夏盃約$520/3小時,做1份卷.