用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 神校interview報告!!
go

神校interview報告!!

星期六,七号in. 去到好多人等緊,好多人排隊,咁我地就兵分兩路,媽媽就排隊,爸爸就帶囝囝四處參觀,希望 maintain 住佢係一個好 good 嘅 condition,一路走來走去,一路返媽媽道食吓蛋糕,囝囝好乖,等咗半個鐘都冇扭計,以為狀態大勇,點之……

回覆:神校interview報告!!

點知?

回覆 ccngsy 的帖子

點知咩呢

等咗大約半個鐘,終於有得入去啦……
囝囝狀態仍然ok,之後就入去玩玩具,最初都玩得好開心,玩完一個玩具就同其它小朋友交換玩,玩得都好開心,望一望隻錶,大約玩了大半個鐘,再望一望其它小朋友……有一個大喊,有一個喊住要走,有一個喪食手指,崩潰了!!
而作為家長,因地方有限,企又吾係,坐又吾係,都等到又倦又累,汗流夾背,而我就用咗一個方法,就係我坐係櫈仔,囝囝坐係我大脾,之後一直同佢介紹下學校,課室,走廊,天花板,地板,老師,同學,裝飾……希望可以引開佢注意力,再等多大約五至十分鐘,終於有得入去啦…………

(p.s. 要多得枱上面有個扭蛋機,囝囝先可以捱到咁耐!!)

可能小朋友平時訓練有素,入課室的時候已經冷靜番,入咗課室,一個一個坐底,全組都好叻好乖,而我就 hea 填問卷,主力enjoy吓囝囝interview 的表現

一開始,老師就問小朋友叫咩名,冇一個小朋友有反應,只得囝囝講得出自己的全名,哈哈哈哈!!之後老師就叫小朋友把生果放入顏色碟,囝囝認得出橙,good,但老師叫佢放落“黄色”碟道,佢好猶豫,吾知“黃色”即係“yellow”,但老師好有耐性,比咗三次幾會佢,不過好似得四隻碟……

做完呢個task之後,開始有小朋友吾耐煩,已經開始走來走去,囝囝也不例外,因為interview 的環境同感覺好似好活動的playgroup 咁,所以佢地好似上playgroup咁坐吾定!!

之後佢見到有小朋走出去玩壁報板,即時跟出去……佢對住個小朋友好大聲咁講“曳曳”,老師睇到眼都突埋,我亦比佢吹脹,講完之後,佢當然冇返自己位繼續同果個小朋友一齊玩!!老師好好人,老師拖佢返位坐,再比一次機會佢,叫佢看圖認動物,我一睇張圖,好多動物佢一定識同知叫咩名,但當老師問佢,佢就好跳皮咁用外星話答老師,答完就哈哈哈大聲笑,老師再問,外星話又出,又哈哈哈……激死!!老師冇佢咁好氣,問其它小朋友,個個都可講出一兩樣!! 之後佢再走出去,再無返回坐位亦都冇再理老師了!!

最後送餅的時候就返回坐位,有講Thank you!!咁吾知只識講自己名同thank you可吾可以拿到2nd in 的機會呢?!?!

不過果日同KM撞期,之後再算!!

回覆 ccngsy 的帖子

你囝囝已經好叻了
咁有耐性
得唔得唔重要
最重要知道自己小朋友的能力去到邊

St Cat?

St cat, 咁又唔駛用神校呢個 term

貢獻勳章

引用:可能小朋友平時訓練有素,入課室的時候已經

回覆:貝珠 的帖子

Haha, 我覺得PN報名人數達到七八千人已經係神級,冇乜其它學校有呢個數字!!或這可以用“神經”個神字,just joking, please dont mind!!

回覆:joycewsm 的帖子

唉!!都吾算叻啦!!只不過係單對單 interview 的命中率(抽獎中獎)會高啲,group in 就,哈哈哈哈!!!

回覆:ccngsy 的帖子

認同!發神經!
結論:pn ,無所謂,唔稀罕。