用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 31網的家長,可以分享下你哋頭三志願排位? ...
樓主: my.baby.love
go

31網的家長,可以分享下你哋頭三志願排位? [複製鏈接]

回覆:micmic1352000 的帖子

係新油定舊油呀?

回覆:31網的家長,可以分享下你哋頭三志願排位?

新油較多,另都見到基道排第三,但我見果幾個就係同將佐官排最尾,我諗大部份男都將德信做保險線。

lauwingtai    發表於 15-2-17 13:30

hkpapa852 發表於 15-2-12 16:30
要搬屋, 女仔梗係去41網抽瑪利諾/聖家, 或者11網抽聖心/聖提, 又或者12網抽瑪利曼/聖保祿/聖芳濟各.

搬去 ...
因為客觀因素, 只可于31同95之間二選一

ok3 發表於 15-2-16 11:55
因為客觀因素, 只可于31同95之間二選一
有咩客觀因素我唔知,但真係緊要得過阿女既升學安排嗎?31網我覺得除大熱外,只有基道較可取。95網整體小學可能會好過31網既2/3線小學,但最好升中前就搬走
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-2-12+17:24+

原帖由 hkpapa852 於 15-02-12 發表
謝謝,請指教。除咗聖提,我見全部是天主教。除咗聖提,想揀基督教學校或無宗教信仰,有什麼好選擇? (當有大坑真光私小在手,搏大抽獎,謝謝)

winnietingting 發表於 15-2-16 12:32
謝謝,請指教。除咗聖提,我見全部是天主教。除咗聖提,想揀基督教學校或無宗教信仰,有什麼好選擇? (當有 ...
你指小學有直屬一線中學既基督教學校?除咗循道,應該無啦,因為被某愛國基督教辦學團體將D中學轉晒做直資
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-16+12:3

原帖由 hkpapa852 於 15-02-16 發表
你指小學有直屬一線中學既基督教學校?除咗循道,應該無啦,因為被某愛國基督教辦學團體將D中學轉晒做直資 ...
基督教,得聖提同循道,兩間咁少?咁知唔知有沒有冇宗教信仰的官津小學,又好過大坑真光?謝謝。

winnietingting 發表於 15-2-16 13:11
基督教,得聖提同循道,兩間咁少?咁知唔知有沒有冇宗教信仰的官津小學,又好過大坑真光?謝謝。

...
如果計要有一線中學+直屬津貼小學,我諗應該得呢2間;官立學校唔會有直屬關係,至於其它非宗教辦學團體有冇,要查下先知

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-16+13:1

如果計要有一線中學+直屬津貼小學,我諗應該得呢2間;官立學校唔會有直屬關係,至於其它非宗教辦學團體有冇 ...
many many thanks。

winnietingting 發表於 15-2-16 13:36
many many thanks。

你去呢度查下(係備注一項揀直屬/一條龍), 無宗教既津貼小學, 要有直屬或一條龍既"一線中學"應該係無既.

基督教有一線直屬中學既津校, 只有循道同聖提女子

引用:+本帖最後由+hkpapa852+於+15-2-16+17:18+

thanks, you are so nice:

but基督教選擇真少

winnietingting 發表於 15-2-16 17:52
thanks, you are so nice:

but基督教選擇真少
原本好多嫁,不過辦學團體改變宗旨,將中學轉晒做直資,咁就少咗4間

引用:Quote:winnietingting+發表於+15-2-16+17:5

原本好多嫁,不過辦學團體改變宗旨,將中學轉晒做直資,咁就少咗4間
協恩spcc男拔女拔?

hkpapa852  係  發表於 15-2-16 18:22

引用:Quote:原帖由+hkpapa852+於+15-02-12+發表

原帖由 winnietingting 於 15-02-16 發表
謝謝,請指教。除咗聖提,我見全部是天主教。除咗聖提,想揀基督教學校或無宗教信仰,有什麼好選擇? (當有 ...
你check清楚,大坑真小係咪仲可以參加大抽獎?!

‹ 上一主題|下一主題