用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼校討論 煩惱中,請各位給意見
go

煩惱中,請各位給意見 [複製鏈接]

小兒現讀啟思(杏花)幼兒班PM CLASS,上星期接穫錄取K1 PM,所以選擇了上書房PM OFFER(已交學劵),但今天啟思通知錄取AM OFFER,本人很想小兒讀AM  CLASS,SO 煩惱中,點決擇??

1    0    0    0

回覆:煩惱中,請各位給意見

讀返讀緊果間

I think 上書房 is better

上書房 pm class 仲有 NET 做班主任, 好多 parents like

啟思聽講太淺, 但你小朋友講緊你 like 嗎?

讀開 pm 覺得有咩問題?

揀學校唔應該用am/pm去選!最重要課程啱小朋友,時間好易適應!我自選pm, 因為pm都有好多好處!

引用:揀學校唔應該用am/pm去選!最重要課程啱小

原帖由 99dogdog 於 15-02-10 發表
揀學校唔應該用am/pm去選!最重要課程啱小朋友,時間好易適應!我自選pm, 因為pm都有好多好處!

...
請教下:本人都無因為am而選一間非心儀學校,但奈何心儀而有 pm ! 已經交左學券讀 pm 咖喇!但又擔心無得午睡,可否分享下 pm 好處?

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-02-10+發表揀

原帖由 pizzaheidi 於 15-02-10 發表
請教下:本人都無因為am而選一間非心儀學校,但奈何心儀而有 pm ! 已經交左學券讀 pm 咖喇!但又擔心無得午 ...
我女唔係早起既人,朝朝叫起身好勞氣(尤其冬天),已經係屋企附近返學!所以我K幫佢報咗pm, 因為要坐車又可以避開繁忙時間,鬆動啲!平時我女可以瞓到成10am! 同埋如果佢返pm, 我地放工见佢既时间又多咗,可以跟下佢功課,因為佢唔使8點幾就要去瞓覺!其實pm放學返到屋企都可以瞓個零鐘到七點零鐘食晚飯!

引用:揀學校唔應該用am/pm去選!最重要課程啱小

原帖由 99dogdog 於 15-02-10 發表

...
agree with u!! 除此之外都好多學校分am/ pm 唔同課程呀

引用:Quote:原帖由+99dogdog+於+15-02-10+發表揀

原帖由 pizzaheidi 於 15-02-10 發表
請教下:本人都無因為am而選一間非心儀學校,但奈何心儀而有 pm ! 已經交左學券讀 pm 咖喇!但又擔心無得午 ...
午睡可以上午睡/ 放學小睡一陣..好似我仔泥緊讀果間k2&3 有課外活動..如讀下午班反而可以接住係學校上堂...反之am class 就唔可以了

讀pm都一樣可以早睡早起...

相反冬天要佢早起身反而仲有難度

有些學校K2am, K3pm.可適應小學全曰制,家長又不用寫信轉班。

其實我小朋友係細B,1月先番學,再加埋病左兩次,都番唔夠15日學,所以唔知間學校啱唔啱佢,而我自己亦都了解緊間學校,但就要咁快做決定,所以好難揀。

引用:其實我小朋友係細B,1月先番學,再加埋病左

原帖由 juwey 於 15-02-10 發表
其實我小朋友係細B,1月先番學,再加埋病左兩次,都番唔夠15日學,所以唔知間學校啱唔啱佢,而我自己亦都了 ...
如果你真想選am, 可以問下上書房可否轉為am! 但留意上書房pm 有net做班主任,反而am只有每天半小時英文!啓思課程比較淺!

99dogdog 發表於 15-2-10 16:56
我女唔係早起既人,朝朝叫起身好勞氣(尤其冬天),已經係屋企附近返學!所以我K幫佢報咗pm, 因為要坐車又 ...

其實揀am/pm真係應該睇家庭需要﹐
如果我係你﹐
我都揀pm﹐
因為放工可以多D時間見小朋友﹐
而唔係我番工佢係屋企/學校﹐
到我放工佢就搵周公﹐
Good!

‹ 上一主題|下一主題