用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 升中面試時間早會代表機會大嗎
go

升中面試時間早會代表機會大嗎

我個女剛收到面試信,時間是十一點!是否代表與其他學生比較,教署次序排名較後?同學媽咪話間間中學都由排名一開始見,以我女兒面試時間沒有機會!有些灰心

王家爸爸  最重要係有信心  發表於 15-2-9 15:15

Oreal 發表於 15-2-9 14:52
我個女剛收到面試信,時間是十一點!是否代表與其他學生比較,教署次序排名較後?同學媽咪話間間中學都由排 ...
未必掛?! 可能有D學校專安排同一間小學係同一時段出現都未定, 收盡每間最好果D都未定呀?!
呢D唔好亂諗嚇自己啦!

回覆 Oreal 的帖子

邊有咁快有排名呀, 教統局要4月至send去比中學, 到時都面試完晒了

王家爸爸  4月?  發表於 15-2-9 16:30

當然無關係啦

王國會長

我個女剛收到面試信,時間是十一點!是否代表與其他學生比較,教署次序排名較後?同學媽咪話間間中學都由排 ...
想多了

面試次序應該冇關,反而面試時間長短有關。

Haha...... 多謝各位回覆,可能我過度憂慮

有D排 application no. 有D排字母。你鬼知咩?!
都係噤見㗎喇!

想請教Anniemun, 有關面試時間長短是什麼情況?

susanl 發表於 15-2-10 15:18
想請教Anniemun, 有關面試時間長短是什麼情況?
如學校對該學生有興趣的話,於個別面見時的時間會明顯比其他人長,例如一般同學5分鐘,學校想收的同學會in成15~20分鐘。

妹妹頭 發表於 15-2-9 15:16
回覆 Oreal 的帖子

邊有咁快有排名呀, 教統局要4月至send去比中學, 到時都面試完晒了 ...
我估樓主講係學生次第, 好多學校都會問教育局攞學生次第而去決定見唔見. 可能佢係擔心唔係咁高排名所以時間排得後.

happylogin 發表於 15-2-16 14:16
我估樓主講係學生次第, 好多學校都會問教育局攞學生次第而去決定見唔見. 可能佢係擔心唔係咁高排名所以時間 ...
學生次第要到3月中先有

happylogin 發表於 15-2-16 14:16
我估樓主講係學生次第, 好多學校都會問教育局攞學生次第而去決定見唔見. 可能佢係擔心唔係咁高排名所以時間 ...
每年,學校一月底先至將名單交俾教育局,教育局三月中旬先會將成績次第交俾中學。

所以,在三月中旬以前,唔會有任何中學可以知道申請人的成績次第。

因此,是樓主過慮了。

總之,有份面試的話,就代表學校俾機會申請者透過面試表現自己,不要太擔心,盡力在面試中作出良好表現。

tinyuichan 發表於 15-2-16 16:47
學生次第要到3月中先有
好多學校都係咁:學校會將所有申請人名單通知教育局,教育局會將名單排名,學校按照學生排名通知前面(例如400個)既學生面試。所以學校應該一早已經收到呈一加呈二既成績次第排名。

憫父 發表於 15-2-16 16:55
每年,學校一月底先至將名單交俾教育局,教育局三月中旬先會將成績次第交俾中學。

所以,在三月中旬以前, ...
咁我又唔明喇, 我記得我自行嘅個2間學校話, 佢地話會睇教育局的次第, 去接見學生, 我自行交表時, 佢地話2月尾公佈interview,  如果3月中筍先知, 又點樣按學生次第呢, 我比間學校搞到亂亂地.

happylogin 發表於 15-2-16 17:09
咁我又唔明喇, 我記得我自行嘅個2間學校話, 佢地話會睇教育局的次第, 去接見學生, 我自行交表時, 佢地話2月 ...
以下是教育局的文件節錄:

學位分配組會根據參加派位學生經調整後的小五下學期及小六上學期的校內成績,向各中學提供其自行分配學位申請學生的成績次第名單作參考之用。為此,參加派位而又接受自行分配學位申請的直資學校,須於一月下旬把所有自行分配申請學生的「中一自行分配學位申請表」教育局存根交予學位分配組,以便該組在三月中旬向學校發放有關學生的成績次第名單學校須在四月中旬將正取學生名單及備取學生名單交回學位分配組。

資料來源:教育局文件 (第 1 頁)

教育局學位分配組會根據參加派位學生經調整後的小五下學期及小六上學期的校內成績,向各非參加派位直資學校提供其中一學位申請學生的成績次第名單作參考之用。為此,非參加派位直資學校須於一月下旬向學位分配組遞交申請其中一學位的應屆參加派位學生名單,以便學位分配組在三月中旬向學校發放這些學生的成績次第名單學校可按本身的辦學理念和特色,自行取錄適合的學生,但應預先公布收生準則及比重。此外,學校可以安排面試,但不得設任何形式的筆試。

資料來源:教育局文件 (第 3 頁)

所以,參加或非參加派位直資學校都係三月中旬後才收到成績次第

你同學仔媽咪分明玩心理戰, 係咁散播流料, 影響軍心, 放榜前都唔好近佢咁多。

引用:Quote:happylogin+發表於+15-2-16+17:09+咁

原帖由 憫父 於 15-02-16 發表
以下是教育局的文件節錄:

學位分配組會根據參加派位學生經調整後的小五下學期及小六上學期的校內成績,向 ...
間學校又好搞笑喎。明明3月中旬先知,又2月尾通知。仲講明會睇次第。

回覆 happylogin 的帖子

面試時唔一定要睇次第,即係考英文時中文未改好卷,派成績表一樣計晒所有分。其實,面試時無次第資料仲公平,可以真係睇當時表現,唔受次第資料影響印像。