用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 睇完ORT level 9後可以睇甚麼?
樓主: edutm
go

睇完ORT level 9後可以睇甚麼?

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-08-19+發表謝

原帖由 S-Kwok 於 15-08-20 發表
Horrid我唔敢比我仔睇,我驚出事。
MTH我推介過幾次比阿仔睇先成功。
其實famous five都唔錯,尤其文章內會 ...
我地就係出左事囉!激嬲爸爸,所有audio files 被剷除!可是無可否認,這套書令他的能力跳幾級。最近看了一套 Winnie the Witch 的繪本有audio,仔都鐘意。遲些會試比佢睇Winnie the Witch Chapter books. MTH 已買了,所以一定會再試下引佢睇。

Olympian 發表於 15-8-19 17:25
謝謝大家!我睇左篇article放心左。完來listening level 比reading level高幾級係好正常。其實就好似d小朋 ...
係既,而家冇興趣,可以遲d再試,有時興趣既野唔同階段有唔同反應
最近買左my weird school, 我冇睇過horrid henry,但都聽聞幾好睇,諗住遲d會買,呢兩套以reading lv黎講,應該邊套先邊套後會好d?

順帶一提,我又唔怕細路學壞學跩,naughtiest girl都係我書單裡面

老鼠記者因為原文係意大利文,所以我揀左中譯本,原來英文版都有audio,真係而家先知
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

我覺得Horrid Henry 短d,淺d。

MASAYA  thx a lot  發表於 15-9-11 17:33

i can find the bks of M T H, horrid henry, Germinomino easily. however, i cannot find the audio one. Can any jm pls advise the place to buy the audio bks. Many thx.

引用:+本帖最後由+h0020345+於+15-8-21+18:53+編

原帖由 h0020345 於 15-08-21 發表

i can find the bks of M T H, horrid henry, Germinomino  ...
Please check Amazon.

引用:Quote:原帖由+S-Kwok+於+15-08-20+發表Horr

原帖由 Olympian 於 15-08-21 發表
我地就係出左事囉!激嬲爸爸,所有audio files 被剷除!可是無可否認,這套書令他的能力跳幾級。最 ...
鍾意睇,一定會好用心去睇,所以會有好大嘅進步

我仔k3時只能寫到幾十字嘅故事,仔easter睇咗captain underpants, 再睇ninjago, 今年暑假,已經可以好容易咁寫到七百幾字,真係估佢唔到。

回覆 huba 的帖子

Thx a lot.

引用:+本帖最後由+h0020345+於+15-8-21+18:53+編

原帖由 h0020345 於 15-08-21 發表

i can find the bks of M T H, horrid henry, Germinomino  ...
全部audio圖書館借。

wonber  想問audio book 可以點係library 借?thanks  發表於 15-9-15 12:29

引用:Quote:原帖由+Olympian+於+15-08-21+發表我

原帖由 S-Kwok 於 15-08-21 發表
鍾意睇,一定會好用心去睇,所以會有好大嘅進步

我仔k3時只能寫到幾十字嘅故事,仔easter睇咗captai ...
好叻!望塵莫及!

回覆:h0020345 的帖子

Audiobook.com

MASAYA 發表於 15-8-19 11:01
magic tree house我女聽audiobook,未開始睇chapter book,如果你仔鍾意聽audio可以畀佢聽過先睇 ...
where can buy audio book of magic tree house?

回覆:hippoo 的帖子

樓上提過幾處可找到audio books 的地方,你試找未?

S-Kwok 發表於 15-8-20 22:42
Horrid我唔敢比我仔睇,我驚出事。
MTH我推介過幾次比阿仔睇先成功。
其實famous five都唔錯,尤其文章內會 ...
我在圖書館借了Famous Five colour short stories,好新淨﹗圖好靚﹗但內容就細路仔D,乖仔故事,小一、二之前好睇,唔係就會覺得故事唔夠吸引﹗我個肯聽我讀,但唔算好鐘意,不過都借了4本,出名作者的書點都要睇下﹗好多謝你的介紹﹗

Olympian 發表於 15-9-10 11:21
我在圖書館借了Famous Five colour short stories,好新淨﹗圖好靚﹗但內容就細路仔D,乖仔故事,小一、二 ...
想請教下,這套跟Famous Five有21本個套有冇重覆?

bobbob  應該無  發表於 15-9-10 14:41
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:睇完ORT level 9後可以睇甚麼?

各位,小女已上小一,亦都開始習慣看chapter book。但自此之後,佢就唔再聽我講故事或者要我陪佢一齊睇。佢話想自己睇。
中英文書都係咁,中文書佢鍾意睇科普類,以前都係我讀,依家佢話自己睇得。我好hurt

edutm 發表於 15-9-11 17:20
各位,小女已上小一,亦都開始習慣看chapter book。但自此之後,佢就唔再聽我講故事或者要我陪佢一齊睇。佢 ...
呢個係必經過程, 只係有人快有人慢

引用:各位,小女已上小一,亦都開始習慣看chapte

原帖由 edutm 於 15-09-11 發表
各位,小女已上小一,亦都開始習慣看chapter book。但自此之後,佢就唔再聽我講故事或者要我陪佢一齊睇。佢 ...
子女成長了,已有能力可以自己獨立睇書係好事,不過爸媽未習慣

我仔都係咁,小一已經唔需要我講故事,我亦見到仔睇故事書比以前用心咗,我亦唔理。 但佢唔睇其他科普書、中文書,所以我喺暑假時,已跟仔講明每日要比30分鐘我跟佢講中文故事/科普書。 不過依家返學,我想佢多啲自己嘅時間睇書,所以都冇日日要執行呢樣嘢,時間亦由30分鐘改為15~20分鐘。

引用:各位,小女已上小一,亦都開始習慣看chapte

原帖由 edutm 於 15-09-11 發表
我會盡量嘗試看他的書,有人說"you are what you read",要不斷follow 小孩的read list,才容易明白他/她的想法,亦可增加溝通話題。當然,我的閱讀能力已不及我的女兒,唯有只看abstract.

醒目開學勳章

我女都睇緊ORT STAGE 10, 你地上面講既其他書...
我一D都無印象.....

其實...女仔來講, 睇邊本好點??
我想個LEVEL同ORT STAGE 10-11 差不多....
感謝....

回覆 Olympian 的帖子

想問 audtio book  點可以係 library 借?