用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教材閱讀 睇完ORT level 9後可以睇甚麼?
樓主: edutm
go

睇完ORT level 9後可以睇甚麼? [複製鏈接]

其實睇完可以重睇, 睇完可以學"讀"出來, "讀"完可以再"讀"得流利些, 也可以學解釋故事. 一本書可以玩好耐. 同一本神鵰俠侶, 15歲看, 20歲看, 30歲看, 60歲看, 感覺完全不一樣.

同問

醒目開學勳章

Maybe:

Rainbow Magic Early Readers Collection - 10 books

[url=https://www.thebookpeople.co.uk/ ... rt=price-descending]https://www.thebookpeople.co.uk/ ... rt=price-descending[/url]

英文兒童讀刊 the famous five colour short stories 8本塑封

http://world.taobao.com/item/36100990309.htm?fromSite=main&spm=a1z09.2.9.203.ucSvC7&_u=v1ia6p9a7d6d

內容:
http://world.taobao.com/item/44802430605.htm?fromSite=main&spm=a1z0k.7385961.1997985097.d4918997.oSbLey&_u=v1ia6p9a0537

The Enormous Crocodile

http://world.taobao.com/item/37496576799.htm?fromSite=main&spm=a1z09.2.9.312.vXwp41&_u=v1ia6p9a82a6

回覆:睇完ORT level 9後可以睇甚麼?

請問rainbow magic有沒有出動畫?

我女之前睇完stage9,我已買stage10+,但因為自己睇過下覺得跳好多,所以冇拎出黎畀佢睇,早兩日試下畀佢睇stage10+加audio,佢睇到停唔到要接住一本跟一本咁睇,有時大人覺得唔適合,但其實畀佢地試下又無妨
教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不偏離。
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

最近發現oxford出了一套Time Chronicles. 係ort原班角色,長大了的kipper變四眼仔,floopy還健在。睇完ort可睇呢套。

Olympian 發表於 15-8-8 17:39
最近發現oxford出了一套Time Chronicles. 係ort原班角色,長大了的kipper變四眼仔,floopy還健在。睇完ort ...
stage10+, 11+, 12+咪呢套囉,我女話返我知原來個故事一套六本係連住落,所以要一本接住一本咁睇,呢套應該係chapter book橋樑書
Learning to Read, Reading to Learn.

回覆:MASAYA 的帖子

原來係咁,以為新野tim!

MASAYA 發表於 15-8-9 02:35
stage10+, 11+, 12+咪呢套囉,我女話返我知原來個故事一套六本係連住落,所以要一本接住一本咁睇,呢套應該 ...
程度上我覺得wolf hill 作為bridge book 較適合,10+ n above 句子結構較復雜,不是個個睇得明,至少我個不太明,e加睇到11都要put on hold till next yr b4 going on 12,半天吊有d冇引,不過當故事講佢又好受落。
相對下magic tree house 句子簡單,其實易上手很多。

MrBeast 發表於 15-8-11 22:02
程度上我覺得wolf hill 作為bridge book 較適合,10+ n above 句子結構較復雜,不是個個睇得明,至少我個不 ...
我女想睇我就冇深究佢睇得明幾多,不過佢聽力比閱讀力好,佢之前都叫我畀charlie and the chocolate factory audio book佢聽,10+ 佢應該係靠聽同圖畫去估故事
wolf hill未睇過,有趣嗎?

MASAYA 發表於 15-8-11 22:15
我女想睇我就冇深究佢睇得明幾多,不過佢聽力比閱讀力好,佢之前都叫我畀charlie and the chocolate factor ...
講真故事性10-12 強很多,書後又有些historical facts, 唔使自己去再搵,不過wh 5 個levels都叫有連續性,我個冇complaint

MASAYA 發表於 15-8-11 22:15
我女想睇我就冇深究佢睇得明幾多,不過佢聽力比閱讀力好,佢之前都叫我畀charlie and the chocolate factor ...
剛剛另一po有網友share 左一internet article 也指出listening 是會比reading 高幾個level.
Anyway, 當看到 The Enigma Plot這書時,recommend 這movie, 加深印象:
The Imitation Game

MASAYA  其實大家都係跟住聽說讀寫既方向發展   發表於 15-8-13 11:33

回覆 MASAYA 的帖子

其實大家都係跟住聽說讀寫既方向發展-------

How people read is an v interesting topic indeed.  UNderstaning that can sure help a lot, especially for someone like me w a 問題兒童。

引用:Quote:MASAYA+發表於+15-8-9+02:35+stage10

原帖由 MrBeast 於 15-08-11 發表
程度上我覺得wolf hill 作為bridge book 較適合,10+ n above 句子結構較復雜,不是個個睇得明,至少我個不 ...
Magic Tree House  我看了1-4。真的好看啊!頭3本都留有伏線,令你想解開迷團,到第4本揭盅。可惜我個仔無興趣。Geronimo 就好鐘意,睇左10本。有時d書還左圖書館,佢會齋聽audio。但問題就係如果冇audio,佢就唔會睇。有時見佢一頁兩三行的才睇,佢讀出聲所以我知佢有睇。多些字都不會看。請問Mr Beast 可否分享那article?我也想研究下。

Olympian 發表於 15-8-18 11:35
Magic Tree House  我看了1-4。真的好看啊!頭3本都留有伏線,令你想解開迷團,到第4本揭盅。可惜我個仔無 ...
http://daddyread.com/readingChapter.html
Based on 我自己個人經驗,都幾同意佢講嘅野,初初都是我bed time story 讀先,諗返起已是上個summer的事,e加才看到#13,不過可以自己睇了,但我都會再講一次,transition to chapter books 急唔來。mth total好似有52本,最中意是唔使成日去搵書。

回覆 Olympian 的帖子

Ps mth 有套research guide companion, 順便看埋non fiction, 好正ga (當然要小朋友有興趣)

Olympian 發表於 15-8-18 11:35
Magic Tree House  我看了1-4。真的好看啊!頭3本都留有伏線,令你想解開迷團,到第4本揭盅。可惜我個仔無 ...

magic tree house我女聽audiobook,未開始睇chapter book,如果你仔鍾意聽audio可以畀佢聽過先睇

回覆:睇完ORT level 9後可以睇甚麼?

Magic tree house 大概每4本一組,頭4本揾吓樹屋嘅主人係邊個,之後有啲又要幫忙釋放中咗伏嘅狗仔,如果唔介意追劇情,可以分開睇嘅。期數越後,頁數較多、用字較深。佢嗰網有介紹每本嘅reading level.
其實我覺得有啲似kipper, 不過今次唔係用key , 而係用書做一個adventure嘅媒介。

回覆:MrBeast 的帖子

謝謝大家!我睇左篇article放心左。完來listening level 比reading level高幾級係好正常。其實就好似d小朋友未識認字,都會聽得明白故事咁簡單。最重要作者話小朋友始終會過渡到chapter book。在此之前多跟小朋友讀故事或聽audio books,豐富詞彙,增加聯想力及多領略人物情感,將來的閱讀能力就會得理想。
MTH 我有齊aduio了 , 但個仔都冇興趣,話boring 。我諗要佢再成熟一點才試。佢鐘意Geronimo係因為個narrator讀得好生鬼,而且書中有好多笑位。所以吸引到佢。佢之前都睇左好多Horrid Henry ,好鐘意,個narrator 一人演多聲,是個天才。可惜仔學到把口好壞,所以唔比再睇。遲d自己睇下Time Chronicle 好唔好睇先!

引用:謝謝大家!我睇左篇article放心左。完來lis

原帖由 Olympian 於 15-08-19 發表
謝謝大家!我睇左篇article放心左。完來listening level 比reading level高幾級係好正常。其實就好似d小朋 ...
Horrid我唔敢比我仔睇,我驚出事。
MTH我推介過幾次比阿仔睇先成功。
其實famous five都唔錯,尤其文章內會將一啲有意思嘅字用唔同嘅顏色突出嗰啲vocabulary.

‹ 上一主題|下一主題