用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍培僑 vs 柴灣港同
樓主: moonbus0424
go

大圍培僑 vs 柴灣港同 [複製鏈接]

兩間係咪差唔多就見仁見智。除成績外,軟件也重要。老師的價值觀,每日潛移默化影響小朋友,学校的德育,貫輸哪種思想等。更重要的,是一起成長,以後交心的小朋友,背後是出於那種家庭的。我仔讀中学,佢有自己的政治立場,雖然其實一点不偏激,但佢爺爺同佢講,到你入左大学後,不宜太隨便說話,你吾知有幾多隱形共青团成員会抽後算賬的,而家好珍惜同你志趣相投的好同學。
如果有車,小朋友可在車上小睡,或聽故事CD. 我识一個住新界講港島区小朋友,最愛在車裏看D V D,食小食。人家回家做的,佢放学一上車就做,佢阿媽整定d健康小食,益智Dvd,一上車就有歡樂時光,有時就兩母子傾下,成個鐘頭,個仔焗住講学校內發生的事。不過,唯一困難是太早起床,佢話小一成年都响車到食早餐和換校服。不過佢話ok.

回覆 himmamme 的帖子

唔好嚇人啦,去去培橋forum睇下d家長評語,好多家長都覺得培橋唔錯。今時今日在香港邊有得介意左唔左架,如果真係介意就應該唔好去考。正如好多非基督徒照報基督教學校,話就話唔介意,其實貪名校,背後成日話基督徒傳教好煩。

vincher  agree,況且培侨真的進步中   發表於 15-3-1 17:45

teambuilder 發表於 15-2-26 19:29

唔好嚇人啦,去去培橋forum睇下d家長評語,好多家長都覺得培橋唔錯。今時今日在香港 ...
👍👍👍絶對同意

回覆 moonbus0424 的帖子

no pain,no gain如果我住沙田,选培侨!
如果不理距離,港同!
其實2所学校都有一批勁人!
可能考慮下中三选科問題吧!
培侨……F4若非全级xx名(4O几,好似,用家請指正),只可选2个electives
至於选科组合,你search下!
長遠D看

引用:回覆+himmamme+的帖子 唔好嚇人啦,去去培

原帖由 teambuilder 於 15-02-26 發表

唔好嚇人啦,去去培橋forum睇下d家長評語,好多家長都覺得培橋唔錯。今時今日在香港 ...
其實會考慮

引用:Quote:原帖由+teambuilder+於+15-02-26+發

原帖由 samchan2179 於 15-03-01 發表
其實會考慮
會考慮培橋嘅家長,都唔會怕所謂左,可以放❤️

‹ 上一主題|下一主題