用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍培僑 vs 柴灣港同
樓主: moonbus0424
go

大圍培僑 vs 柴灣港同

回覆 Charlotte_mom 的帖子

培僑中學都有好多學生出國讀書.

回覆:大圍培僑 vs 柴灣港同

如果交通唔係問題,一定揀港同!本人九龍人,因冇校車,仍在煩惱搬屋定放棄offer....

回覆 moonbus0424 的帖子

培橋比港同優勝既地方,客觀d既係校內設施較完善,空間多,中小學同校園,12年課程連貫性高,重視培養三語兩文。我個人黎比較喜歡培橋既模式,但今年dse成績確實港同係好小小;而事實上兩間的dse成績都唔稱得上好。

如果就係要揀,港同,純個人價值觀取向!

醒目開學勳章 王國長老

岩岩留意到一樣野:

培僑小學無呈分, 即學生小6時, 就算肯放棄龍中(同所有真資)去參加政府派位, 都只能參加自行部分, 大抽獎就因為無banding, 變成派晒band 123之後至會派, 換句話說, 如果心儀官/津中, 只有自行兩間有機會
如果家長唔考慮參加政府派位, 就可以hold住培中個位, 繼續考其他直資, 再從中選擇

港同係有呈分安排, 即學生小6時, 放棄直資中學的話, 可以參加政府派位, both自行同抽獎都得
另一方面, 如果家長唔考慮參加政府派位, 就可以hold住港中個位, 繼續考其他直資, 再從中選擇

如果家長一條心想上龍中, 考慮就較少, 如果家長有機會考其他學校, 就要詳細步署了

Charlotte_mom 發表於 15-2-11 14:57
岩岩留意到一樣野:

培僑小學無呈分, 即學生小6時, 就算肯放棄龍中(同所有真資)去參加政府派位, 都只能參 ...

不如版主諗諗整番個"無呈分"直資同私立小學列表 (我記得有人問過, 不過懶去搵)
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆 Charlotte_mom 的帖子

中學時多個選擇

回覆 teambuilder 的帖子

但今年DSE成績確實港同係好小小

按公開試成績,我一直以為DSE港同好好多,第一次聽到有人講好培僑少少!

vincher  agree,应5只少少  發表於 15-3-1 17:49
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

如果好肯定自己派位會派得好好,都可能會放棄直升中學。但最驚就係有信心得黎又同時冇直資私校offer,失左信心, 到時都唔知脫唔脫龍好。港同是否考晒呈分試或有晒成績時先揀直唔直升?

不比較地區。港同for sure. 另外加埋一点係:洗少d腦。唔会越讀会愛党。

同是天涯淪落人。。。。相蓬何必曽相識! 我大仔都係港同和培僑有OFFER,我住沙田市中心,有個細佬在石硤尾讀K1。宜家拗緊頭。。。唯一不同就是我無車。有興趣就留個message 俾我傾下啦

醒目開學勳章 王國長老

引用:如果好肯定自己派位會派得好好,都可能會放

原帖由 teambuilder 於 15-02-11 發表
如果好肯定自己派位會派得好好,都可能會放棄直升中學。但最驚就係有信心得黎又同時冇直資私校offer,失左 ...
基本上港同學生都可以直升書院,除非學生成績真係一直好差跟唔上進度,咁學校會一早同家長商議可能勉強升上亦無幸福。以我女果屇為例,全級12x人入面,有一個係一早知道升唔到,有一個marginal,小六果年每日放學後老師人釘人補底、都升左。其他都係順利直上(第一手用家經驗:我女數學咁多年都係徘迴合格邊緣但我從無擔心過)

hkpapa852  又無谷過去考Pre-S1?  發表於 15-2-12 09:22

醒目開學勳章 王國長老

hkpapa852  又無谷過去考Pre-S1?  發表於 19 分鐘前 刪除

同TSA一樣, 當平時功課同假期作業(通常做剩一大半當暑期作業)咁算唔算谷?

我仔小5, 連咩叫呈分都未有idea, 不過我有嚇佢"升書院唔係必然你自己醒醒定定"

醒目開學勳章

引用:+本帖最後由+Tintin926+於+15-2-9+15:13+編

原帖由 Tintin926 於 15-02-09 發表

其實有沒諗過沙田間屋租比人,自己搬去柴灣租屋,一日4轉車 ...
贊成! 細b可以轉埋去東區返kg. 將來可考港同,唔得又可以抽港島東的小學都好好。

港同for sure. 培僑,始終擔心,唔想搵子女來較飛.特別係睇到今時今日社會個大環境,我情願選擇避得就避.況且港同都好好.唔多講,以免惹來培僑粉絲不滿.

個人覺得油錢是小,交通時間重要,小朋友用那些時間來休息或溫習,成績會更好 ! 另外,要看看小朋友能力,是否可直升中學,試過09年有好幾位學生不能直升中學,鬧得見報 !
之後,換了校長,不知今年政策如何?

如果百幾人只有幾個升唔到,應該係學校巳盡人事收,誠意十足了。

醒目開學勳章 王國長老

引用:回覆+moonbus0424+的帖子 個人覺得油錢是

原帖由 PKKP 於 15-02-13 發表

個人覺得油錢是小,交通時間重要,小朋友用那些時間來休息或溫習,成績會更好 !  ...
係08喇,唔係幾個,係一個學障生。我都有講過,係有升唔上架,我女果年都有1個,不過應該似留班安排,一早知會晒家長,當年家長同學校點傾,攪到見報,就不得而知了

兩間都是好學校, 小朋友多點時間休息亦相當重要...我個人較喜歡培僑, 語境好, 校舍亦十分完備

兩間學校差好多就話要諗, 如果唔係, 一定首選近屋企, 何必要咁辛苦, 就算有車, 都係咁話