用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 大圍培僑 vs 柴灣港同
go

大圍培僑 vs 柴灣港同

已註册培僑,但收到港同後補。2間都係好學校和活動教學,請大家幫幫忙比D意見,分析或對比下2間利與弊。家住沙田,交通上無問題,自己揸車接送。

回覆:大圍培僑 vs 柴灣港同

hkuga

沙田去柴灣..好似用作返放學時間好長呢, 雖然可以自己揸車接送 !

就算你可揸車接送去柴灣,上中學去黄竹坑點算?塞車到暈!

港同係比培僑好,但唔搬,搞唔掂架wor
話就話將來沙中線通咗可由沙田出金鐘再轉南港島線,但都好遠。

交通都考慮過,揸車半小時左右,可接受。好多朋友由沙田出九龍的校車,因要停好多站,雖返8時,但7時右就要上車。

Good point! 6年後中學又係另一問題。

半小時可到?Touch wood路面有小小意外都.......

交通上無可否認培僑佔優。
課程學術上又如何?去過簡介會,覺得各有千秋。

港同:頭2年無考試,等同有2年適應期,壓力少。第三次面試見校長時,校長好有耐性引導小朋友回答,都未係佢學生,可見其校有教學基本的包容和耐性。因我小朋友唔係好谷得,所以這點比較重要。

培僑:語境非常好,尤其中文,有幾個鄰舍用家都有讚冇彈,但唯3個考慮:課程是否已變為緊湊?學生品行?現校長就退休?

醒目開學勳章 王國長老

沙田去柴灣, 真係好堅呀

我都知半小時可以到(我都有時渣入mos), 朝早東隧情況亦算ok, 不過咁drive法油錢都好勁!
仲有放學呢? 如果一日自己渣4次(返學來回, 放學來回), 條數好襟計

去黃竹坑的話, 去無問題, 出黎就弊, 香港仔隧道勁塞, 南風道一齊塞

唔搬的話, 為左小朋友著想, 我會叫你揀培僑 (識有學生住烏溪沙自己搭地鐵, 佩服!)

我個人覺得, 交通係問題, 但未至於接受唔到. 但為左港同, 似乎唔太需要, 因為港同俾到既, 培僑都差唔多, 我覺得培橋有好幾方面比港同優勝添.  假如係另一間學校同培橋好唔同, 而自己又好鍾意, 咁就不仿go ahead.

回覆 teambuilder 的帖子

有道理!培僑比港同優勝地方,願聞其詳。

培僑~現校長就退休?~~剛轉校長無耐咋喎, 咁快又退休???!!!! 

引用:半小時可到?Touch+wood路面有小小意外都..

原帖由 ronniedad 於 15-02-09 發表
半小時可到?Touch wood路面有小小意外都.......

佢行大老山and東隧,差不多全部highway 3 線行車,觀塘繞道和東廊又唔多撞車撞到大塞嘅。

不過日日來回4轉,日積月累,風雨不改,為咗SPCC 當然 ok。為咗港同,值唔值見仁見智。雖然事實公開試成績港同比培僑好。

醒目開學勳章 貢獻勳章

siden 發表於 15-2-9 13:58
佢行大老山and東隧,差不多全部highway 3 線行車,觀塘繞道和東廊又唔多撞車撞到大塞嘅。

不過日日來回4 ...
我都鍾意港同,但真係諗唔掂返學,所以都係唔好搞d咁嘅嘢!

恐龍家

moonbus0424 發表於 15-2-9 12:46
交通上無可否認培僑佔優。
課程學術上又如何?去過簡介會,覺得各有千秋。

有無培僑用家分享下?-課程和功課量是否緊湊咗?比以前谷咗?
-三年前放學時去大圍,見學生比較活潑,可能昰個别例子,諒解行似國際學校路線,活潑D是必然。現聽說品行是否收緊咗?
-在培僑討論區聽說現任校長退休?如真,好可惜。

其實有沒諗過沙田間屋租比人,自己搬去柴灣租屋,一日4轉車,唔現實
個人會選港同

仲有個細在九龍返K1

醒目開學勳章 王國長老

假設樓主無睇過.....

培僑中學annual report
http://www.puikiucollege.edu.hk/ ... 4_School_Report.pdf
畢業生出路第3頁, dse成績第23頁
(點解高中得咁少學生嘅?)
小學822人,  老師小學53人
中學706人, 老師74人

hkugac annual report搵唔到
小學就有
http://www.hkugaps.edu.hk/img/p/ ... _Report_2013-14.pdf
小學學生719人, 全職老師62人 (加6TA, 5part time, 一單元)
中學估一年160人, 6級960人, 數網頁就見89個老師

dse及畢業生出路資料
http://www2.hkugac.edu.hk/img/fi ... versity%20Fair.html

回覆 Charlotte_mom 的帖子

唔該哂!非常詳盡。dse成績和入U率港同尤其漂亮。感覺港同讀得輕鬆D和壓力少D,但"no pain; no gain", 公開試成績又可咁好,真有辦法!是真正活動教學的成果?或是到中學階段先谷?

醒目開學勳章 王國長老

港同一直都係活動, 中學都係, 校風一樣唔用高壓, 不過學嘅野唔淺
上到中學, quiz密左, 功課多左, 要睇嘅materials多左, 不過教法仍然唔係填鴨式, 我女年頭忙到年尾(功課, 活動, 比賽, 大個女好多野要自主去plan去攪), 但佢好享受