用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 特殊教育 請教專注力不足食藥後既反應。
go

[過動] 請教專注力不足食藥後既反應。 [複製鏈接]

七歲仔見完精神科醫生後確診左係專注力失調,建議食藥。我自己就心大心細,驚副作用影響情緒。佢本身係個happy boy,行為亦無太大問題,只係唔可以專心,上堂唔專心,做功課唔專心,雖然好努力咁溫習,但成績麻麻。推動我比佢食藥原因只係希望佢上堂留心啲,因為好多功課明顯係上課無留心聽所以唔識做。大家可唔可以分享下經驗比我打個底。

23    0    0    0

回覆:rean_chau 的帖子

我的小明友巳經吃了2年藥了,我小朋友由一年級在評估中心話有過度活躍,專注力不習中,還有少少自閉症。但排期見精神科医生,要等一年,但見呀仔情况越來越差,成積考尾十幾,我終於自已去睇私家医生,医生話佢地吃藥,但吃藥会有副作用,例如會冇胃口和有少少呆,開頭都有少許心大心细,但聽到去覆診的家長吃了藥真的有很大改善,我決定給他一试。起初吃長效8小時的藥,但他真的冇咩胃口,但專心左和定左,吃了大約三星期藥,呀仔就考試,成積真的改善很多,進步很多。但是胃口差我要求医生轉了吃短效藥4小時,早上吃一粒10mg,下午吃完午飯再吃5mg,午餐和晚飯都吃得好好。我仔現時考全級40幾,數学100分,三年級下學期的成積。但他自信心強左,上堂留心左,考试唔洗点温成積都有八十幾分,對我來說我讚成吃藥。

YS_mommy  替你高興!  發表於 15-9-13 10:44
loklok0104    發表於 15-4-29 12:05

我的小朋友都是一個happy boy ,吃了藥冇咩改變,一樣咁開心。

想請問可以去邊度睇,? 評估中心   ?  學校嗎
我小朋友都是專注力不習中,影響學習

ahapril 發表於 15-2-9 22:45
我的小明友巳經吃了2年藥了,我小朋友由一年級在評估中心話有過度活躍,專注力不習中,還有少少自閉症。但排 ...

多謝你回覆丫!!
請問你食果隻係咪RITALIN?

無錯我是吃Ritalina10mg即係有效4小時。

我小朋友七歲, 食咗兩個月葯(s字頭那隻)。好明顯由一個發夢發呆, 成日情緒失控嘅小朋友, 變咗願意接受意見, 反應快咗, 集中力好咗嘅小朋友。
成績好咗自然自信同開心咗。 希望佢可以keep住這樣我就放心。

副作用是: 無胃口, 體重下降, 食葯後個多小時好眼瞓。所以晚上臨睡前才食葯。

引用:我小朋友七歲,+食咗兩個月葯(s字頭那隻)。

原帖由 rayrayBB 於 15-02-10 發表
我小朋友七歲, 食咗兩個月葯(s字頭那隻)。好明顯由一個發夢發呆, 成日情緒失控嘅小朋友, 變咗願意接受意見, ...
s字頭呢隻好似係長效藥,要日日食兩三個月先有效。我聽曰去見醫生開藥,有少少緊張。

引用:我的小明友巳經吃了2年藥了,我小朋友由一年

原帖由 ahapril 於 15-02-09 發表
我的小明友巳經吃了2年藥了,我小朋友由一年級在評估中心話有過度活躍,專注力不習中,還有少少自閉症。但排 ...
請問你係睇邊個醫生?

係, 所以開頭食好反覆, 尤其是一加葯就特別暴燥大吵大閙。現在是maxium dose。 有幾次都懷疑是否適合亞仔。近兩星期明顯有進步。

引用:係,+所以開頭食好反覆,+尤其是一加葯就特別

原帖由 rayrayBB 於 15-02-11 發表
係, 所以開頭食好反覆, 尤其是一加葯就特別暴燥大吵大閙。現在是maxium dose。 有幾次都懷疑是否適合亞仔。 ...
我醫生開左ritaline 10mg 食四份三粒。 食左三曰,未見有大反應,不過係專心左。做功課難果啲肯去試多左。胃口暫時未見好大影響。

請問你仔藥後反應怎樣?

回覆 rean_chau 的帖子

請問你係睇私家還是政府醫生?我小朋友同你仔仔的情況相似,上堂唔專心,做功課唔專心,但行為沒有問題,其實係都想知係咪一定要食藥幫助。

我仔今日開始食專思達18,隻药系新葯,有D擔心,你們有冇人知道食後反應呢?

引用:回覆+rean_chau+的帖子 請問你係睇私家還

原帖由 PurinBB 於 15-02-15 發表
回覆 rean_chau 的帖子

請問你係睇私家還是政府醫生?我小朋友同你仔仔的情況相似,上堂唔專心,做功課唔 ...
我想問可以在哪睇私家?我個囝同妳相似,主要是課堂上,做功課,温習不專心,我想知他是否要去到食藥的程度

引用:Quote:原帖由+PurinBB+於+15-02-15+發表回

原帖由 417bbs 於 15-03-11 發表
我想問可以在哪睇私家?我個囝同妳相似,主要是課堂上,做功課,温習不專心,我想知他是否要去到食藥的程度 ...
我個仔食左一個月藥了,除左專心左少少,未見有好大進步。黎緊有測驗,都有少少擔心。

引用:七歲仔見完精神科醫生後確診左係專注力失調

原帖由 rean_chau 於 15-02-08 發表
七歲仔見完精神科醫生後確診左係專注力失調,建議食藥。我自己就心大心細,驚副作用影響情緒。佢本身係個ha ...
我仔個情況你仔一樣,七歲仔,我好煩惱,可請教你睇咩醫生呢?私家嗎?麻煩你可pm我嗎?謝謝!!

ahapril 發表於 15-2-9 22:45
見到你既Case令我有衝動想比細仔食藥
細仔現P1, 仲等緊P2先可以做學校EP讀寫障礙評估, 由K3開始睇政府精神科, 下學期測驗考尾十幾, 醫生建議食藥, 我依然1516在掙扎當中, 因為藥物始終有副作用.

大仔以前由P5開始食12小時藥, 頭1個月無胃口, 輕左10 lbs, 有時會出現頭痛, 但成績明顯地進步左, 由百幾名進至66名, 而家讀緊英中

究竟健康及成績我應點取決呢?
‹ 上一主題|下一主題